Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Avondconcert (NTR)

  Gepresenteerd door:

  Wouter Pleijsier, Christiaan Kuyvenhoven

  MA | DI | WO | DO | ZO

  20:00 - 22:30

  Uitzending

  Wouter Pleijsier MAX Avondconcert.jpg

  Uitzending

  van zondag 12 april 2015

  Presentatie: Wouter Pleijsier

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  In het programma Avondconcert hoort u dagelijks live opnamen van Nederlandse en internationale concertpodia. Symphonie Atlantique; Lawrence Zazzo (countertenor, Giulio Cesare) Anna Christy (sopraan, Cleopatra) Patricia Bardon (mezzosopraan, Cornelia) Tania Kross (mezzosopraan, Tolomeo) Abigail Levis (mezzosopraan, Sesto) Edward Grint (bas-bariton, Achille) Alex Otterburn (bariton, Curio) Li Meili (countertenor, Nireno) Händel - Giulio Cesare in Egitto, HWV 17 MAX opname 12-4-2015, Concertgebouw Amsterdam

  Fragmenten

  • Giulio Cesare: Het verhaal
   Het verhaal speelt is gebaseerd op een historische gebeurtenis: de ontmoeting tussen Julius Caesar en Cleopatra, koningin van Egypte.

   Eerste Akte
   Julius Caesar had net zijn voormalige bondgenoot/vijand Pompeius verslagen, en die vluchtte toen naar Egypte, waar de farao Ptolemeus hem nog hulp verschuldigd was.
   Bij aankomst in Alexandrië werd hij echter vermoord.

   Toen Caesar ook in Alexandrië aankwam, werd hem het hoofd van Pompeius aangeboden. Dat geschenk kon Caesar niet waarderen, en hij stuurt de boodschapper Achillas terug naar zijn baas Ptolomeus met de boodschap dat hij een ontmoeting wenst.
   Ondertussen rouwt Cornelia, de vrouw van Pompeius, om haar man en zweert zijn zoon Sextus wraak.

   Ptolomeus is farao van Egypte, maar niet in zijn eentje. Hij moet de baan delen met zijn zus Cleopatra.
   En die zit intussen een plan te bedenken om haar broer van de troon te stoten om er in haar eentje op te gaan zitten. 
   Als ze van haar dienaar Nirenus hoort van de moord op Pompeius, besluit ze naar het legerkamp van Caesar te gaan om zijn gunst te winnen en zijn hulp te vragen.
   Achillas vertelt aan Ptolomeus dat Caesar not amused was over de moord op Pompeius, en biedt aan Caesar om te leggen als hij daarna met Pompeius’ weduwe Cornelia mag trouwen.
   Ptolomeus stemt toe.

   In zijn legerkamp overziet Caesar de begrafenis van Pompeius. Cleopatra komt naar hem toe, vermomd als de dienstbode Lydia. Caesar is meteen door haar gefascineerd.
   Cleopatra en haar dienaar Nirenus kijken hoe Cornelia afscheid neemt van haar man. Cornelia en haar zoon Sextus willen wraak nemen en samen Ptolomeus vermoorden.
   Cleopatra maakt zich bekend als koningin van Egypte en belooft hen te helpen.

   Caesar en Ptolomeus ontmoeten elkaar in een ijzige diplomatieke sfeer. 
   Cornelia en Sextus confronteren Ptolomeus. Die is overweldigd door Cornelia´s schoonheid, maar als Sextus hem uitdaagt voor een gevecht, zet hij moeder en zoon gevangen.
   Achilles biedt Cornelia aan hen weer vrij te laten, in ruil voor haar gunsten, maar Cornelia weigert. Zij en Sextus zeggen elkaar vaarwel voor ze door bewakers gescheiden worden.

   Tweede Akte
   Met de hulp van Nirenus organiseert Cleopatra een avond om Caesar te vermaken in het paleis.
   Caesar wordt betoverd door Lydia-Cleopatra´s gezang. Nirenus verzekert hem dat “Lydia” hem óók leuk vindt, en dat ze later die avond in haar appartement op hem zal wachten.

   Cornelia – nu een gevangene van Ptolemeus – beklaagt haar lot. Ze wijst Achillas opnieuw af, en moet ook Ptolemeus van zich afslaan.
   Ze wil een einde aan haar leven maken maar wordt gered door Sextus, die ontsnapt is met hulp van Nirenus.
   Die brengt hen ook het nieuws dat Ptolemeus heeft besloten dat Cornelia een van zijn concubines moet worden. Er wordt een plan gemaakt: Nirenus zal Sextus de harem binnensmokkelen, waar Ptolomeus, onbewaakt, op zijn kwetsbaarst zal zijn.

   Cleopatra wacht intussen in haar appartement op Caesar. Als hij binnenkomt, doet zij of ze slaapt.
   Maar ze worden gestoord door Curius, die de huurmoordenaars van Achillas het paleis heeft horen doorzoeken naar Caesar, en hij waarschuwt Lydia-Cleopatra en Caesar.
   Cleopatra onthult haar ware identiteit en smeekt Caesar te vluchten en zichzelf in veiligheid te brengen.
   Dat weigert Caesar en in plaats daarvan maakt hij zich klaar voor een confrontatie met zijn vijanden.
   Cleopatra bidt tot de goden om hem en hun liefde te redden.

   Derde Akte
   Ptolomeus waant zich veilig in de harem en legt zijn wapens af. Hij gooit de witte sluier naar Cornelia, om aan te geven dat zij vanavond de zijne is.
   Sextus sluipt naar binnen en probeert Ptolomeus’ zwaard te gebruiken om hem te vermoorden, maar wordt ontwapend door Achillas.
   Achillas roept de koning op tot oorlog: hij gelooft dat Caesar dood is en Cleopatra gevlucht. Achillas eist zijn beloning: de mooie Cornelia.
   Ptolomeus bereidt zich voor om zijn troepen te gaan leiden, maar weigert Achilles zijn beloning.
   Achilles is nu woedend en besluit nu Cleopatra te steunen.
   Maar Ptolomeus’ troepen zijn sterk en Cleopatra wordt gevangen genomen.

   Een lichtpuntje: Caesar is niet dood! Hij is ergens, ver van zijn troepen, op een strandje aangespoeld. Terwijl hij bidt om snelle hereniging met zijn troepen, komen Nirenus en Sextus eraan. Die struikelen op het strand over de stervende Achillas. Achillas geeft Sextus een zegel die de drager ervan gezag geeft de troepen te leiden. Dan komt Caesar tevoorschijn en terwijl Achillas zijn laatste adem uitblaast neemt Caesar het zegel van Sextus en gaat de troepen verzamelen om het paleis te bestormen.

   In de gevangenis bereidt Cleopatra zich voor om zich het leven te ontnemen. Maar dan begint de bestorming en ze wordt gered door Caesar.
   Hij stuurt haar naar de haven om haar eigen leger te verzamelen en zelf gaat hij op zoek naar Ptolomeus.
   Die denkt intussen dat hij al gewonnen heeft. Hij ziet verder geen belemmeringen meer om eindelijk Cornelia te overmeesteren, maar dan grijpt Sextus zijn kans en doodt hem.

   De oorlog is gewonnen en Caesar kroont Cleopatra officieel tot Koningin van Egypte. Zij zweert trouw aan het Romeinse Rijk en iedereen is blij dat het vrede is.

  Speellijst

  • 20:08 Handel, Georg Friedrich Giulio Cesare in Egitto HWV.17 ; Akte I - compleet Zazzo, Lawrence [Giulio Cesare ; countertenor] & Christy, Anna [Cleopatra ; sopraan] & Bardon, Patricia [Cornelia ; mezzosopraan] & Kross, Tania [Tolomeo ; mezzosopraan] & Levis, Abigail [Sesto ; mezzosopraan] & Grint, Edward [Achille ; bas-bariton] & Ott Symphonique Atlantique Huber, Rebecca [concertmeester + leiding] NVT NVT
  • 20:13 Handel, Georg Friedrich Suite voor klavecimbel nr.2, HWV.427 in F gr.t. - compleet Bercken, Daria van den SONY 88765418832
  • 20:24 Sjostakovitsj, Dmitri Pianotrio nr.2, op.67 in e kl.t. - compleet Van Baerle Trio NVT nvt
  • 21:34 Handel, Georg Friedrich Giulio Cesare in Egitto HWV.17 ; Akte II - compleet Zazzo, Lawrence [Giulio Cesare ; countertenor] & Christy, Anna [Cleopatra ; sopraan] & Bardon, Patricia [Cornelia ; mezzosopraan] & Kross, Tania [Tolomeo ; mezzosopraan] & Levis, Abigail [Sesto ; mezzosopraan] & Grint, Edward [Achille ; bas-bariton] & Ott Symphonique Atlantique Huber, Rebecca [concertmeester + leiding] NVT NVT
  • 22:21 Handel, Georg Friedrich Giulio Cesare in Egitto HWV.17 ; Akte III - compleet Zazzo, Lawrence [Giulio Cesare ; countertenor] & Christy, Anna [Cleopatra ; sopraan] & Bardon, Patricia [Cornelia ; mezzosopraan] & Kross, Tania [Tolomeo ; mezzosopraan] & Levis, Abigail [Sesto ; mezzosopraan] & Grint, Edward [Achille ; bas-bariton] & Ott Symphonique Atlantique Huber, Rebecca [concertmeester + leiding] NVT NVT
  • 23:22 Handel, Georg Friedrich Suite voor klavecimbel nr.2, HWV.427 in F gr.t. - compleet Bercken, Daria van den SONY 88765418832
  • 23:33 Sjostakovitsj, Dmitri Pianotrio nr.2, op.67 in e kl.t. - compleet Van Baerle Trio NVT NVT