Wolfgang
De app 'Wolfgang' is speciaal ontwikkeld voor klassieke concerten. Terwijl de musici spelen, legt Wolfgang uit wat er op dat moment te horen is in de muziek. Door achtergrondkennis en verhalen wordt de concertbeleving op deze manier geoptimaliseerd. De app is zo ontwikkeld dat andere concertbezoekers er geen last van zullen hebben; de lichtstraling is minimaal en het maakt geen geluid. Af en toe een blik werpen op de smartphone is genoeg; de uitleg is kort en bondig geschreven. 'Wolfgang' is gratis te downloaden in zowel de App Store als de Google Store, of op de site van Wolfgang. Hieronder staan alle concerten waarbij de app te gebruiken is. U hoeft er niet speciaal voor naar een concertzaal; de app is ook te gebruiken bij de concerten op de radio.

De app is een initiatief van cultuuradviseur Johan Idema in samenwerking met Muziekgebouw aan ’t IJ en ontwerpbureau Fabrique. Het doel van de app is om de concertbeleving te vergroten door uitleg en verhaal te bieden en zodoende klassieke muziek toegankelijker te maken.

Wanneer kunt u de app gebruiken? 
De app 'Wolfgang' wordt ingezet bij het AVROTROS Vrijdagconcert. U kunt de app in de zaal gebruiken, maar ook thuis op de bank als het concert wordt uitgezonden op NPO Radio 4 (geldt alleen voor de live uitzendingen). U kunt de app gebruiken bij de werken in de volgende concerten:

AVROTROS Vrijdagconcert
● Vrijdag 10 februari 2017: 'Pelleas und Melisande' van Arnold Schönberg
● Vrijdag 3 maart 2017: 'Le Poème de l’extase' van Skrjabin en 'Symfonie nr.3 op.44 in a kl.t. van Rachmaninov
● Vrijdag 10 maart 2017: 'La mer' van Claude Debussy
● Vrijdag 31 maart 2017: 'Concert voor orkest' van Witold Lutoslawski