Tsjaikovski en Keuris 
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Jaap van Zweden speelde begin maart, samen met cellist Floris Mijnders als solist, drie prachtige werken: 'Drie Preludes' van Keuris en twee stukken van Tsjaikovski, 'Rococovariaties' en 'Manfred'. In de Manfred-Symfonie en de Rococovariaties zijn twee verschillende Tsjaikovski’s te horen. De Manfred klinkt bij vlagen even majestueus en woest als de bergtoppen van de Alpen, het decor van Manfreds omzwervingen, als hij zijn onstuimige leven overdenkt. Het galante thema van de Rococo-Variaties, een eerbetoon aan Mozart, ontstond tijdens een vrolijk drinkgelag, waarbij Tsjaikovski zou hebben gezegd: ‘Ik voel me plezierig en opgewekt, een beetje rococo.’ Het is ook een beetje een concert voor cello en orkest. Zeven variaties waarvan de zesde de meest gevoelige van allemaal is, met een thema dat het karakter heeft aangenomen van een warmbloedige romance. De zevende en laatste variatie sluit de hele compositie opgewekt en in wervelende vaart af.

Jaap van Zweden in het AVROTROS Vrijdagconcert
Benieuwd naar deze drie prachtige werken? Luister dan vrijdagavond 29 april 2016 vanaf 20:00 uur naar NPO Radio 4, waar het concert integraal wordt uitgezonden. Tijdens de 'Manfred-Symfonie' kunt u de app Wolfgang gebruiken, waarmee u achtergrondinformatie over het werk op uw smartphone ontvangt.

Jaap van Zweden op YouTube 
Liever het concert bekijken? De twee werken van Tsjaikovski o.l.v. Jaap van Zweden kunt u op ons YouTube-kanaal bewonderen. Bekijk ze hieronder:

De Manfred-Symfonie


De Manfred-Symfonie inclusief achtergrondinformatie over het werk (uit de app Wolfgang):

De Rococovariaties: