< class="column120 bw_schedule tpl " id="">

NPO Boekenweek Festival schema

 • 24 maart

  Groot Nationaal Boekenweekontbijt 08:00

  Uitzending vanuit Grand Theatre in Breda. Bekendmaking van de winnaars van de NPO Schrijfwedstrijd. Met gasten Herman Pleij, Annelies Verbeke en Margriet Sitskoorn. Live-muziek door onder anderen sopraan Francis van Broekhuizen en leden van de philharmonie zuidnederland. En een interview met Herman Koch, schrijver van het Boekenweekgeschenk 2017.

  Luister terug >
  Opium 22:30

  Annemieke Bosman presenteert vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. Andrea van Pol doet live verslag vanaf het boekenbal.

  Luister terug >
 • 25 maart

  Koot en Bie zetten de pruimen op sap 22:40 - 23:34

  Flagrante fragmenten van Koot en Bie, voor de rijpere kijkers. Zij presenteren hun elfde bloemlezing in deze reeks jaarlijkse compilaties. Het thema van de Boekenweek 2017 luidt: 'Verboden Vruchten' en gravend in hun honderden uitzendingen kwamen Koot en Bie tot een sidderende longlist van seksueel getinte scènes. Er is gekozen voor al dan niet ingekorte sketches, waaruit blijkt dat nagenoeg al hun vaste types weleens te kampen hebben gehad met de verleidingen des vlezes. De Vieze Man natuurlijk, maar ook Jacobse en Van Es, Koosje Veenendaal, Dirk, moeder en zoon Carla en Frank van Putten, Juinens burgemeester Van der Vaart - het werd een parade van opgewonden standjes. Kortom: De rijpere kijker kan zich een uur lang verlustigen in en spiegelen aan zesentwintig sappige nummertjes.

  Kijk terug >
 • 26 maart

  Podium Witteman 18:10 - 19:10

  Katja Schuurman draagt 'Nu nog' van Hugo Claus voor. Club Classique speelt hiervan de toonzetting van Mike Boddé. Maarten Engeltjes voert het 'Cum dederit' van Antonio Vivaldi uit en componist Hawar Tawfiq vertelt zijn persoonlijke verhaal, onder meer over zijn studietijd in Tilburg en zijn kennismaking met pianist Jan Willem Rozenboom.

  Kijk terug >
  VPRO Boekenweek 19:15 - 20:03

  Connie Palmen en Herman Koch, de schrijvers van het Boekenweekessay en Boekenweekgeschenk, zijn de hoofdgasten in VPRO Boekenweek, een extra uitzending van VPRO Boeken. Carolina lo Galbo en Jeroen van Kan ontvangen een keur aan schrijvers. Boekenweekauteur Herman Koch praat over zijn novelle 'Makkelijk leven', waarin een succesvolle schrijver van zelfhulpboeken een probleem in zijn eigen leven moet zien op te lossen. Boekenweekessayist Connie Palmen vertelt over 'De zonde van de vrouw', waarin ze schrijft over de levens van vier destructieve vrouwen: Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Jane Bowles en Patricia Highsmith. De gevreesde criticus Arie Storm zal ook zijn licht laten schijnen over een aantal titels die in het teken staan van het Boekenweekthema 'Verboden vruchten'. Schrijver A.H.J. Dautzenberg is uitgenodigd voor de Boekenweektirade waarin hij een misstand in Nederlandse letteren aan de kaak stelt. Atte Jongstra, Christine Otten, Gustaaf Peek en Maartje Wortel verklaren hun liefde aan hun favoriete verboden vrucht in de wereldliteratuur. Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin besluit de uitzending met een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht.

  Kijk terug >
  Iedereen schrijft 22:30 - 22:36

  Mirthe van Doornik, de winnares van 2016, werkt aan haar eerste roman. Thomas Rosenboom wil graag weten hoe het gaat en haar uitgever Mai Spijkers vertelt over het boekenvak.

  Kijk terug >
 • 27 maart

  2Doc: 20:55 - 21:49

  Film over de schrijver Mano Bouzamour en zijn broer Sol. Het vertelt het verhaal van de jonge Marokkaanse Nederlander Mano Bouzamour die zijn schrijversambitie volgt en veel succes heeft met zijn in 2013 verschenen boek 'De belofte van Pisa'. Het boek is gebaseerd op zijn levensverhaal. Door de inhoud van het boek wordt hij door zijn familie verstoten en het huis uitgegooid. Zijn broer Sol is de enige waar hij nog naar toe kan. Hij vindt dat Mano het met zijn familie weer goed moet maken. Mano lijkt vastberaden: hij volgt zijn eigen gevoel, en dat is 'schrijven'.

  Kijk terug >
  Iedereen schrijft 22:45 - 22:51

  Wat is nou een goed verhaal? Esther van der Meer krijgt een masterclassje van Adriaan van Dis. Hij adviseert: 'Ga naakt het papier op, zonder schaamte. Later kun je het weer een beetje aankleden.'

  Kijk terug >
 • 28 maart

  Iedereen schrijft 22:45 - 22:51

  Roanne van Voorst krijgt een masterclassje van Herman Koch. De personages van Koch maken nauwelijks ontwikkeling door. Juist niet, dat is veel spannender.

  Kijk terug >
 • 29 maart

  Iedereen schrijft 22:45 - 22:51

  Wat is een goed verhaal? Samuel A. Bom krijgt een masterclassje van Mensje van Keulen. Zij laat een personage nooit 'duizend tranen huilen'. Ontroer de lezer door het sec op te schrijven.

  Kijk terug >
 • 30 maart

  Iedereen schrijft 22:45 - 22:51

  Nicoline van de Beek krijgt een masterclassje van Jan Siebelink. Om een ingeving vooral niet te vergeten, schrijft Siebelink deze desnoods met een stok in de zandbak.

  Kijk terug >
 • 31 maart

  Iedereen schrijft 22:45 - 22:51

  Nadya Viegas krijgt een masterclassje van Anna Enquist. Voor het eerst schrijft Enquist zonder strikt uitgewerkt plan. Het is spannend om helemaal niets te weten.

  Kijk terug >
 • 1 april

  Podium 17:30

  Podium op Zaterdag, de weekendeditie van Podium. Met de nieuwste releases en tips voor poëzie, film en concerten. Daarnaast speciale aandacht voor crossover en het Open Podium voor de muziekamateur. Vandaag is het winnende verhaal van de NPO Schrijfwedstrijd met soundtrack van Jeroen Kuitenbrouwer te horen.

  Luister terug >
< class="column80 left tpl " id="">

Nieuws

Social media