De NPO Schrijfwedstrijd wordt gehouden in het kader van de Boekenweek. Het thema van deze wedstrijd is Verboden vruchten. De schrijvers kunnen tot en met 12 februari hun korte verhaal van maximaal 500 woorden insturen. De vakjury onder leiding van Paul Abels selecteert uiteindelijk vijf winnaars. In de week van 26 maart krijgen de winnaars een masterclass én een portret op NPO 2 en op NPO Radio 4 wordt hun verhaal voorgelezen door een bekende schrijver of acteur en voorzien van een speciaal voor het verhaal gecomponeerde soundtrack.

Muzikale soundtrack
In het kader van de 82ste Boekenweek dagen NPO 2 en NPO Radio 4 alle amateurschrijvers van Nederland uit om de pennen te slijpen en een kort verhaal, niet langer dan 500 woorden te schrijven met als thema Verboden vruchten. Na een voorselectie van alle verhalen blijven er vijftig over waaruit de vakjury de 5 beste kiest. De vakjury bestaat dit jaar uit schrijfster Nelleke Noordervliet, schrijver Thomas Verbogt, schrijfster/NRC-columniste Simone van Saarloos, uitgever/neerlandicus Paul Abels en redacteur van De Gids Dirk Vis. De 5 winnaars zien we terug in het tv-programma Iedereen Schrijft (VPRO), zondag 26 tot en met vrijdag 31 maart op NPO 2. In dezelfde week worden hun verhalen, voorzien van een muzikale soundtrack, voorgedragen op NPO Radio 4 in de programma’s De Klassieken (AVROTROS) en Passaggio (KRO-NCRV). Tot de voorlezers behoren de schrijvers Herman Koch, Connie Palmen, Lize Spit en acteurs Sallie Harmsen en Mimoun Oaïssa.

Vakjurywinnaar
Uit de vijf winnaars wordt ook nog eens een vakjurywinnaar gekozen. Hij of zij wint een publicatie in literair tijdschrift De Gids en twee kaarten voor het vermaarde Boekenbal op vrijdag 24 maart. De afgelopen jaren werden Caroline van Keeken (2015) en Mirthe van Doornik (2016) door de vakjury uitgeroepen als winnaars. Beide schrijfsters hebben inmiddels een boek uitgegeven.

Verboden vruchten
De mens is genotzuchtig. Maar toegeven aan genot levert soms strijd op, met ons geweten, onze levensovertuiging, onze omgeving en onze fysieke dan wel geestelijke grenzen. Wel willen, niet mogen, toch doen: verboden vruchten, zowel in het leven als in de letteren.

Inzenden
De verhalen kunnen vanaf 16 januari tot en met 12 februari worden ingestuurd via de website NPO.nl/schrijfwedstrijd.

De NPO Schrijfwedstrijd is een samenwerking tussen NPO 2, NPO Radio 4 en Stichting CPNB. De Boekenweek vindt plaats van zaterdag 25 maart tot en met zondag 2 april.