De Britse cellist Samuel Shepherd, de Duitse violiste Lea Hausmann en de Nederlands­Chinese pianist Mengjie Han vormen ruim twee jaar het Amatis Piano Trio. ‘Sam en ik speelden samen op straat in het fietstunneltje onder het Rijksmuseum om wat geld te verdienen’, vertelt violiste Lea Hausmann over het begin van het Amatis Piano Trio. ‘We merkten dat het samenspelen goed ging en besloten ons in te schrijven voor het Grachtenfestival Conservatorium Concours, maar dat kon alleen nog als ensemble van drie musici of meer. Op zoek naar een pianist bezochten we de Young Pianist Festival Competition in het Bimhuis. Daar hoorden we Mengjie spelen. We vonden hem zo goed dat we vroegen of hij met ons aan de Grachtenfestivalcompetitie wilde meedoen. Uiteindelijk eindigden we met de Publieksprijs in het Concertgebouw.’ 

Die prijs zorgde voor een jumpstart: de aanbiedingen en concoursen volgden elkaar in snel tempo op, met als voorlopig hoogtepunt de eerste prijs in The International Parkhouse Award Chamber Music Competition in Wigmore Hall in Londen. Ze traden buiten Nederland op in Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Noorwegen, Italië, Portugal en Frankrijk. Daarbij concerteerden ze op festivals als de Salzburger Festspiele, het al genoemde Amsterdamse Grachtenfestival, Beethoven Festival Bonn en het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht. Dit jaar staat o.a. het Festival Pablo Casals in het Franse Prades op het programma. 

Afgelopen jaar waren ze de jongste  finalisten bij het Internationaal Kamermuziek Concours ‘Schubert und die Musik der Moderne’ in het Oostenrijkse Graz. Eigentijdse muziek is een belangrijke inspiratiebron. Daarom riep het trio de Dutch Piano Trio Composition Prize in het leven, bedoeld om jonge componisten aan te moedigen om het repertoire voor pianotrio uit te breiden. Ondertussen zijn ze begonnen aan hun Pianotrio­masteropleiding aan de universiteit van Salzburg, en binnen niet al te lange tijd is het Amatis Piano Trio het eerste pianotrio met een Pianotrio­ masterdiploma. 

En natuurlijk gaat het Amatis Trio de komende weken op tournee door Nederland. Hieronder vindt u het overzicht van data en plaatsen. Opmerkelijk: het programma van die concerten vertoont na de pauze een leegte. De slotcompositie ontbreekt. Op papier althans, het zit wel in de hoofden en vingers van de musici. Het publiek mag namelijk bepalen hoe het concert eindigt: met Mendelssohn, Brahms of Ravel.

 • wo 6 jan 2016 Philharmonie Haarlem
 • za 9 jan 2016 Theater aan het Vrijthof Maastricht
 • zo 10 jan 2016 Concertgebouw De Vereeniging Nijmegen
 • wo 13 jan 2016 Het Concertgebouw Amsterdam
 • do 14 jan 2016 TivoliVredenburg Utrecht
 • zo 17 jan 2016 De Harmonie Leeuwarden
 • wo 20 jan 2016 Theaters Tilburg
 • vr 22 jan 2016 Muziekcentrum van de Omroep Hilversum
 • za 30 jan 2016 Orpheus Apeldoorn
 • zo 31 jan 2016 De Toonzaal 's-Hertogenbosch
 • di 2 febr 2016 Muziekgebouw Eindhoven