Voorgeschiedenis Koning Agamemnon van Mykene offerde zijn jongste dochter Iphigeneia aan de goden om te kunnen uitvaren naar Troje. Hij liet een woedende koningin Clytaemnestra achter, die tijdens Agamemnons afwezigheid een verhouding begon met Aegisthos. Na afloop van de Tojaanse oorlog werd Agamemnon door zijn echtgenote Clytaemnestra en haar minnaar Aegistheus in bad met een bijl vermoord.

Jaren later wordt Agamemnons dochter Elektra nog altijd door één gedachte beheerst: ze wil de dood van haar vader wreken.

Elektra bracht haar broertje Orestes buiten Mykene onder, waar hij veilig kon opgroeien. Als man zou hij dan kunnen terugkeren om zijn vader te wreken en de troon van Mykene opeisen. Samen met haar zus Chrysothemis wacht Elektra op de thuiskomst van Orestes.

 

De opera De vrouwen aan het hof van Clytaemnestra spreken kwaad over Elektra, die ondanks haar onophoudelijk geklaag en haar beledigende opmerkingen toch nog altijd van haar moeder in het paleis mag blijven wonen. Een meisje dat het opneemt voor Elektra wordt door de groep onmiddellijk gestraft en geslagen.

Elektra verschijnt en roept de geest van haar vader Agamemnon aan. Het is een ritueel dat ze elke dag uitvoert op het uur van de moord op Agamemnon. Haar zuster Chrysothemis verstoort de extase en zegt dat ze niet langer op de terugkeer van Orestes wil wachten. Chrysothemis wil een gewoon leven leiden, zonder de constante roep om wraak. Ze wil kinderen; een normaal leven.

 

Tumult klinkt in het paleis. Clytaemnestra heeft weer een nachtmerrie gehad en wil de goden een offer brengen om hen gunstig te stemmen. Chrysothemis slaat angstig op de vlucht, maar Elektra besluit dat ze hun moeder de waarheid zal zeggen. Clytaemnestra wil van Elektra weten hoe ze van haar nachtmerries verlost kan worden. Elektra vertelt haar dat de dood van een vrouw de enige oplossing is. Clytaemnestra zelf moet sterven. Deze huivert, maar als een vertrouweling haar iets in het oor fluistert barst Clytaemnestra in lachen uit en laat ze Elektra alleen.

Crystothemis komt huilend vertellen waarom hun moeder zo moest lachen. Orestes is dood. Elektra vraagt haar zus om haar te helpen Aegisthus te vermoorden. Ze zal de bijl waarmee hun vader vermoord werd opgraven. Chrysothemis weigert haar te helpen en vlucht.

 

Elektra besluit de moord alleen te plegen. Terwijl ze het wapen opgraaft arriveert een vreemdeling bij het paleis. Het blijkt Orestes te zijn, die gekomen is om zijn taak te vervullen.

Doodskreten van Clytaemnestra klinken in het paleis. Als Aegistheus thuiskomt, leidt Elektra hem vriendelijk naar binnen waar Orestes ook hem vermoordt.

Elektra heeft haar levensdoel bereikt en raakt in extase. Ze danst een triomfdans en valt dood neer. Besmeurd met het bloed van zijn slachtoffers bestijgt Orestes de troon.