Eerste bedrijf
In het eerste bedrijf zien we dan hoe Rodelinda treurt om haar dood gewaande echtgenoot Bertarido. De tiran Grimoaldo probeert haar het hof te maken, op aanraden van hertog Garibaldo, zijn medestander. Als ze weigert, dreigt Grimoaldo haar zoontje te doden.
Dat is een doorn in het oog van Eduige, de zus van Bertarido, die zelf wilde trouwen met Grimoaldo, maar die dat huwelijk om begrijpelijke redenen op de lange termijn had geschoven. De schurk Garibaldo biedt aan om Grimoaldo te doden, maar Eduige weigert dat.
Intussen blijkt Bertarido nog te leven: hij leest het opschrift op zijn eigen graf, ziet zijn zoontje Flavio en Rodelinda bloemen leggen, maar hoort dus ook hoe Rodelinda toestemt om de tiran Grimoaldo te huwen. Dit doet ze natuurlijk om het leven van haar zoontje te redden.
Zijn vriend Unulfo probeert hem vergeefs te troosten.

Tweede Bedrijf
De schurk Garibaldo probeet Eduige andermaal aan te zetten tot wraak op Grimoaldo, die nu achter Rodelinda aan zit. Eduige lucht haar woede op Rodelinda: hoe kan ze Eduiges broer Bertarido nu zo verraden door haar liefde aan een ander te schenken? Eduige wil zich ook wreken op Grimoaldo, maar houdt nog steeds van hem.
Rodelinda zegt Grimoaldo dat ze met hem zal trouwen als hij haar zoontje Flavio voor haar ogen doodt. Hij weigert, maar hij wordt wel nóg verliefder op Rodelinda.

Terwijl Unulfo probeert de situatie in evenwicht te houden, is er eindelijk een ontmoeting tussen Rodelinda en haar echtgenoot Bertarido. Maar ze worden betrapt door Grimoaldo en Bertarido zal gedood worden, of hij nu de doodgewaande echtgenoot is of een minnaar van Rodelinda.
Rodelinda en Bertarido nemen afscheid in een duet.

Derde Bedrijf

Bertarido zit nu gevangen. De goede Unulfo en Eduige willen Bertarido uit zijn gevangenschap redden door een wapen zijn cel in te smokkelen. Unulfo kan dit doen omdat hij in zijn officiële functie de gevangenis in mag.
Bertarido ziet niet wie het is en verwondt Unulfo, maar als dat is opgehelderd vluchten de twee samen. Rodelinda en Eduige vinden bloed in de lege cel en denken dat Bertarido gedood is.

De tiran Grimoaldo heeft inmiddels wroeging. Als hij in slaap valt en bijna wordt gedood door de schurk Garibaldo, redt Bertarido hem door Garibaldo te doden. Grimoaldo krijgt genade en wil nu toch weer met Eduige trouwen. Grimoaldo en Eduige en Bertarido en Rodelinda zijn nu weer bij elkaar.