Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  NTR ZaterdagMatinee (NTR)

  Gepresenteerd door:

  Hans Haffmans

  ZA

  14:00 - 16:30

  Concert

  2017-04-08-simone-lamsma-foto-otto-van-den-toorn.jpg

  Vluchtelingen en dissidenten

  De Roo - Prokofjev - Sjostakovitsj

  za 8 april 2017, 14:15

  Concertgebouw

  Bestel kaarten >

  NTR ZaterdagMatinee

  Omroep: NTR

  Concertinformatie

  Radio Filharmonisch Orkest

   

  Alexander Vedernikov dirigent

   

  Simone Lamsma viool

  Julia Westendorp sopraan
  Olivia Vermeulen mezzosopraan

   

  De Roo - And the centuries surround me with fire... (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee, met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten - wereldpremière)

  Prokofjev - Eerste vioolconcert

  Sjostakovitsj - Vierde symfonie

  Vioolconcert voor Simone Lamsma

  Matijs de Roo schrijft een opdrachtcompositie voor violiste Simone Lamsma. Met partijen voor twee zangstemmen is het geen conventioneel vioolconcert. Het stuk is bovendien geïnspireerd op het boek Diary of a Teenage Girl in Iraq, dat is samengesteld uit blogs die een tienermeisje in Mosul schreef over het gewapende conflict in haar land. “Ik wil altijd wel iets zeggen met mijn composities,” zegt De Roo. “Mijn eerste concertwerk Lines Concerning the Unknown Soldier is gebaseerd op de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië. Het thema van het nieuwe werk is vrijheid van meningsuiting. Het meisje heeft haar blog in anonimiteit bijgehouden.”

   

  Alexander Vedernikov dirigeert de Vierde van Sjostakovitsj

  Daarmee sluit het stuk aan bij de muziek van Dmitri Sjostakovitsj, van wie Alexander Vedernikov de Vierde symfonie dirigeert, vindt De Roo: Sjostakovitsj voelde hoe hij onder het totalitaire Stalinregime monddood gemaakt werd. Uit angst hield hij deze symfonie lang verborgen. De Roo: “Ik gebruik citaten uit dat stuk, maar verberg ze in mijn muziek, precies zoals hij in die tijd ‘kritische noten’ in zijn werk verstopte. Tegenover de zangers fungeert Simone Lamsma als een spreker die de mond gesnoerd is.”