Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  NTR ZaterdagMatinee (NTR)

  Gepresenteerd door:

  Hans Haffmans

  ZA

  14:00 - 17:30

  Concert

  2017-02-18-rfo_marcus_stenz-foto_hans_van_der_woerd.jpg

  Een herontdekte (vroege) Stravinsky en een nieuwe Wagemans

  za 18 februari 2017, 14:15

  Concertgebouw

  Bestel kaarten >

  NTR ZaterdagMatinee

  Omroep: NTR

  Concertinformatie

  Radio Filharmonisch Orkest

   

  Markus Stenz dirigent

   

  John Lill piano

   

  Stravinsky - Pogrebal'naja pesnja ('Begrafenislied') - Nederlandse première

  Wagemans - Pangea (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee, met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten - wereldpremière)

  Brahms - Eerste pianoconcert

  Een herontdekte (vroege) Stravinsky en een nieuwe Wagemans

   

  Premières van Peter-Jan Wagemans en Igor Stravinsky
  Wie dit concert bezoekt, is getuige van twee premières: de wereldpremière van het ‘ballet imaginaire’ Pangea dat Peter-Jan Wagemans voor de NTR ZaterdagMatinee componeerde, plús de Nederlandse (en West-Europese) première van het kortelings ontdekte werk Pogrebal’naja pesnja (‘Begrafenisllied’) van de jonge Igor Stravinsky.

  Nog vóór zijn fameuze balletten De vuurvogel en Petroesjka schreef Stravinsky zijn donker-gekleurde orkestwerk ter nagedachtenis aan zijn in 1908 overleden leermeester Rimski-Korsakov. In 1909 heeft het éénmaal geklonken, en de titel van het werk was onder Stravinsky-kenners bekend. Maar: meer dan een eeuw was de partituur ervan zoek. De noten werden enkele maanden geleden teruggevonden tijdens de reconstructie van het conservatorium van St. Petersburg – waar een verbouwing al niet goed voor kan zijn! We willen u zo’n geweldige vondst niet onthouden. Daarom hebben Markus Stenz, chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, en artistiek leider Kees Vlaardingerbroek besloten het eerder aangekondigde Dodeneiland van Rachmaninov te vervangen door deze grandioze première.

   

  Markus Stenz dirigeert Wagemans en Brahms

  Wagemans’ titel Pangea verwijst naar het supercontinent waar miljoenen jaren geleden de huidige werelddelen uit ontstonden na het uiteendrijven van de landmassa’s. De monumentale opzet past bij het idioom van Wagemans, aldus Vlaardingerbroek: “In zijn muziek is Wagemans schatplichtig aan de late romantiek. Daarbij horen grote gebaren en indrukwekkende klanken.” Met zijn romantische inslag past deze muziek wonderwel bij het meeslepende Eerste pianoconcert van Johannes Brahms en Stravinsky’s jeugdwerk. Vlaardingerbroek: “Een programma als dit is een kolfje naar de hand van Stenz en zijn Radio Filharmonisch Orkest.”