Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  NTR ZaterdagMatinee (NTR)

  Gepresenteerd door:

  Hans Haffmans

  ZA

  14:00 - 16:30

  Concert

  2017-03-11-leila-josefowicz-foto-chris-lee.jpg

  Voorbij het einde

  za 11 maart 2017, 14:15

  Concertgebouw

  Bestel kaarten >

  NTR ZaterdagMatinee

  Omroep: NTR

  Concertinformatie

  Radio Filharmonisch Orkest

  Groot Omroepkoor

   

  James Gaffigan dirigent

  Klaas Stok koordirigent

   

  Leila Josefowicz viool

  Kelly God sopraan
  Andreas Wolf bas-bariton

   

  Berg - Vioolconcert

  Jeths - Requiem (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee, met finianciële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten - wereldpremière)

  Wereldpremière van Jeths
  Een voorstudue het grote Requiem van Jeths ging in seizoen 2015-2016 al in première. Het voltooide werk is nu in zijn geheel te beluisteren, aangrijpend en doordesemd van een diepe emotionaliteit, zoals alle muziek die Jeths de laatste jaren schrijft. Was hij eerder gefascineerd door sierlijkheid en elegantie, zijn aandacht heeft zich meer en meer verplaatst naar het uiteindelijke en onoplosbare raadsel dat de mens bezighoudt: wat bevindt zich aan gene zijde van de scheidslijn tussen leven en dood? Schrik en verstilling houden elkaar innig omarmd in deze groots opgezette dodenmis.

  Bergs Vioolconcert voor Manon Gropius
  In Alban Bergs Vioolconcert ‘Dem Andenken eines Engels’ geen Dies irae, zoals bij Willem Jeths, maar wel Bachs koraal Es ist genug in het slotdeel – een koraal dat wonderwel past in de twaalftoonsreeks die Berg gebruikte. Berg schreef het werk als eerbetoon aan Manon Gropius, de jong overleden dochter van Mahlers weduwe Alma en haar tweede echtgenoot, de architect Walter Gropius. Het werd ook meteen Bergs eigen Requiem – het werk aan zijn opera Lulu kon hij niet meer afmaken.