Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  NTR ZaterdagMatinee (NTR)

  Gepresenteerd door:

  Hans Haffmans

  ZA

  14:00 - 17:30

  Concert

  20180113 - Martin Fröst © Mats Bäcker.jpg

  Diefstal en een betoverende klarinettist

  Borisova-Ollas, De Graaff en Stravinsky

  za 13 januari 2018, 14:15

  Concertgebouw

  Bestel kaarten >

  NTR ZaterdagMatinee

  Omroep: NTR

  Concertinformatie

  Residentie Orkest

   

  Nicholas Collon, dirigent

   

  Martin Fröst, klarinet

   

  De Graaff - Café de nuit (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee, met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten - wereldpremière)

  Borisova-Ollas - Golden Dances of Pharaohs, voor klarinet en orkest

  Hillborg - Klarinetconcert ‘Peacock tales’

  Stravinsky - Petroesjka

  Jan-Peter de Graaff leent bij Stravinsky

  Igor Stravinsky was een dief. Hij stal volksmuziek zonder er voor uit te komen en hij pikte ook het beroemde draaiorgeldeuntje dat zo’n belangrijke rol speelt in zijn Petroesjka. De orgelman die Stravinsky een proces aandeed won uiteindelijk het pleit en kreeg de erkenning die hij verdiende. Ook de jonge Nederlandse componist Jan-Peter de Graaff steelt, al doet hij het een stuk subtieler. In zijn Café de nuit, geïnspireerd op het gelijknamige schilderij van Vincent van Gogh, speelt de sfeer van Petroesjka een belangrijke rol, maar ook het ‘Petroesjka-akkoord’ komt als een vluchtig vleugje Stravinsky langs. Verder vertaalt hij de wijze waarop Van Gogh kleur en vorm behandelt naar de muziek.

   

  Mime en dans van klarinettist Martin Fröst

  Tussen Café de nuit en Petroesjka transformeert Martin Fröst de klarinet tot een hoofdrolspeler die zingt, vertelt, kreunt, krijst, ademloos doordendert en uiteindelijk betovert met twee belangwekkende voor hem geschreven concerten. Peacock Tales van de Zweed Anders Hillborg is sinds 1998 het werk waarmee Fröst wereldfaam verwierf. Mime en dans zijn daarbij net zo belangrijk als de muziek. Ook het even mythische als mystieke Golden Dances of Pharaohs van de Russische Victoria Borisova-Ollas focust geheel op de ongekende virtuositeit van deze klarinettist.