Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  NTR ZaterdagMatinee (NTR)

  Gepresenteerd door:

  Hans Haffmans

  ZA

  14:00 - 17:30

  Concert

  20180512 - David Zinman © Priska Ketterer.jpg

  Bruckner en het orgel

  Bruckners Achtste en nieuw werk van Welmers

  za 12 mei 2018, 14:15

  Concertgebouw

  Bestel kaarten >

  NTR ZaterdagMatinee

  Omroep: NTR

  Concertinformatie

  Radio Filharmonisch Orkest

   

  David Zinman, dirigent

   

  Leo van Doeselaar, orgel

   

  Welmers - Memories III (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee, met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten - wereldpremière)

  Bruckner - Achtste symfonie

  Bruckners orgelende Achtste symfonie

  Op 4 september 1887, zijn drieënzestigste verjaardag, schreef Anton Bruckner aan de dirigent Hermann Levi: “Hallelujah! Endlich ist die Achte fertig”. Levi had zich sterk gemaakt voor de succesvolle première van de Zevende. Binnen enkele weken ontving hij de nieuwe partituur van de trotse componist. Groot was de teleurstelling toen Levi via via liet weten dat hij niets van het werk begreep. Bruckner verzonk in een diepe depressie en reageerde uit totale onzekerheid met de ene revisie na de andere. En dat voor een man die op het hoogtepunt van zijn kunnen verkeerde!

   

  Leo van Doeselaar speelt Jan Welmers

  Enige jaren eerder had Bruckner voor een publiek van vijfduizend man in het Londense Christal Palace geschitterd met meesterlijke improvisaties: hij was een groot orgelvirtuoos. Het orgel speelde in Bruckners carrière van jongs af aan een hoofdrol. De Nederlander Jan Welmers (Zuidlaren, 1937) heeft het orgel zelfs als zijn belangrijkste medium verkozen. Zijn bekendste orgelwerk, met de bijna bruckneriaanse titel Sequens, is tot ver over de grenzen bekend en al driemaal op cd verschenen. Organist Leo van Doeselaar zal laten horen hoe Welmers, net als Bruckner, kathedralen van muziek schept, waarin de herhaling een even grote rol speelt als het koraal.