Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  NTR ZaterdagMatinee (NTR)

  Gepresenteerd door:

  Hans Haffmans

  ZA

  14:00 - 17:30

  Concert

  NTRZM-2018-09-22-Hannes Minnaar -®Juan Carlos Villaroel.jpg

  Hannes Minnaar en drie Nederlandse premières

  za 22 september 2018, 14:15

  Concertgebouw

  Bestel kaarten >

  NTR ZaterdagMatinee

  Omroep: NTR

  Concertinformatie

  Radio Filharmonisch Orkest

   

  Wayne Marshall dirigent

   

  Hannes Minnaar piano

   

  Bernstein - Ouverture Candide

  Foulds - Dynamic triptych (Nederlandse première)

  Matthews/Weir/Ruders/Sawer/Torke/Payne/Lindberg - Bright Cecilia variations (Nederlandse première)

  MacMillan - Woman of the Apocalypse (Nederlandse première)

  Hannes Minnaar en drie Nederlandse premières

  Weinigen zullen het fantastische pianoconcert van John Foulds kennen. Hoe onterecht dat is, bewijzen pianist Hannes Minnaar en dirigent Wayne Marshall in een grotendeels Brits programma.

   

  Hannes Minnaar speelt pianoconcert van John Foulds

  De pianist Hannes Minnaar soleert in het magistrale Dynamic Triptych dat de Engelsman John Foulds in 1930 voltooide. De muzikale duizendpoot Foulds was zowel in de lichte als in de klassieke muziek actief. Het pianoconcert was zijn meest succesvolle orkestpartituur maar behaalde nooit de bijval die de componist verwachtte. Foulds vertrok gedesillusioneerd naar India en werd (ten onrechte) vergeten.

   

  Apocalyptisch hoogtepunt van James MacMillan

  Henry Purcells vier odes aan St. Cecilia, de beschermheilige van de muziek, vormen highlights in het Britse componeren. Toen het blad BBC Music in 2002 tien jaar bestond, nodigde het zeven componisten uit ieder een variatie te schrijven op een thema uit de meest briljante Ode. Colin Matthews gaf zijn collega’s het karakter van de diverse variaties aan. Zo ontstond een kleurrijk en tóch samenhangend geheel.

  Van 2010 tot 2013 was James MacMillan vaste gastdirigent van de Radio Kamer Filharmonie, en veel van zijn werk klonk niet toevallig in ZaterdagMatinee. In Woman of the Apocalypse interpreteert de Schot niet de teksten uit het Bijbelboek Openbaringen, maar heeft zich laten inspireren door de vele beeldende kunstenaars die deze vrouwenfiguur hebben vereeuwigd. Een soort schilderijententoonstelling waarvan het laatste doek, ‘The Coronation’, culmineert in een apocalyptisch hoogtepunt.