Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  NTR ZaterdagMatinee (NTR)

  Gepresenteerd door:

  Hans Haffmans

  ZA

  14:00 - 17:30

  Concert

  NTRZM-2018-10-06-Lars Vogt -®Anna Reszniak.jpg

  Tsoupaki, Debussy en de zee

  za 6 oktober 2018, 14:15

  Concertgebouw

  Bestel kaarten >

  NTR ZaterdagMatinee

  Omroep: NTR

  Concertinformatie

  Radio Filharmonisch Orkest

   

  Markus Stenz dirigent

   

  Lars Vogt piano

  Erik Bosgraaf blokfluit

  Matthijs Koene panfluit

   

  Wagner - Ouverture en Verwandlungsmusik uit Parsifal

  Beethoven - Vijfde pianoconcert ‘Keizersconcert’

  Tsoupaki - Salto di Saffo (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee - wereldpremière, mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten)

  Debussy - La mer

  Tsoupaki, Debussy en de zee

  De zee. De Grieks-Nederlandse Calliope Tsoupaki roept met blokfluit, panfluit (!) en orkest dezelfde krachten op als Debussy met La mer. En de Beethoven-liefhebbers Lars Vogt en Markus Stenz brengen het ‘Keizersconcert’.

   

  Markus Stenz dirigeert La mer en Salto di Saffo

  Dat in het ruisen van de zee muziek schuilt, weten we sinds Debussy’s La mer, drie maritieme vergezichten, getoonschilderd met impressionistische toets. Ook Calliope Tsoupaki putte inspiratie uit de zee; meer specifiek uit de bootreis die haar voor een compositiestudie naar Nederland voerde. Ter hoogte van Lefkas, het rotsige eiland waar volgens de overlevering de dichteres Sappho haar fatale sprong zou hebben gemaakt, besefte Tsoupaki dat ze voor lange tijd afscheid nam van haar geboortegrond. “Het was een heel dubbele emotie,” aldus de componiste. “Een gevoel van diep verlies, maar ook van een enorme kracht.” Die dubbele gemoedstoestand vormde het uitgangspunt voor een golvende dialoog tussen blokfluit, panfluit en ensemble.

   

  Beethovens ‘Keizersconcert’ met Lars Vogt

  De Duitse pianist Lars Vogt heeft een zwak voor Beethoven. Hij werkte mee aan de bekroonde biopic In Search of Beethoven en gooide recentelijk hoge ogen met zijn opname van diens Eerste en Vijfde pianoconcert. Dat belooft wat.