Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  NTR ZaterdagMatinee (NTR)

  Gepresenteerd door:

  Hans Haffmans

  ZA

  14:00 - 16:30

  Uitzending

  Hans-Haffmans-nieuw-2-logo.jpg

  Uitzending

  van zaterdag 30 september 2017

  Presentatie: Hans Haffmans

  Vandaag in de uitzending

  Kleurrijke droomwerelden

  Radio Filharmonisch Orkest
  Markus Stenz, dirigent

  Viktoria Mullova, viool
  Matthew Barley, cello

  Ligeti - Lontano
  Dusapin - At Swim-Two-Birds (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee, London Philharmonic Orchestra, Gewandhausorchester Leipzig en Seattle Symphony Orchestra - wereldpremière)
  Larcher - Tweede symfonie ‘Kenotaph’ (Nederlandse première)

  Fragmenten

  • Kleurrijke droomwerelden

   Première voor Mullova en Barley

   Markus Stenz dirigeert bij zijn Radio Filharmonisch Orkest twee premières én een naoorlogse klassieker. Pascal Dusapin, een van de belangrijkste Franse componisten van dit moment, schreef een nieuw dubbelconcert voor de violiste Viktoria Mullova en de cellist (en haar echtgenoot) Matthew Barley. De titel, At Swim-Two-Birds, verwijst naar de gelijknamige roman van Flann O'Brien. Wie de recentelijk verschenen en alom geprezen cd-opname van Dusapins vioolconcert Aufgang heeft gehoord, hoopt op even meesterlijke orkestraties en kleurmengsels.

   Dat ook de Oostenrijker Thomas Larcher over een feilloos klankinstinct beschikt, liet hij al horen in zijn Vioolconcert (2010) en zijn Böse Zellen (2012) voor geprepareerde piano en orkest. Beide werken beleefden hun Nederlandse première in de ZaterdagMatinee. Dit seizoen is het de beurt aan Larchers Tweede symfonie ‘Kenotaph’, waarmee hij in het Verenigd Koninkrijk al jubelrecensies oogstte.


   Lontano: klassieker van Ligeti

   De Hongaarse grootmeester György Ligeti omschreef zijn orkestwerk Lontano ooit als een venster op de verloren droomwereld van de jeugd. Het moet een kleurrijke droomwereld zijn geweest. Want in Lontano, een van de fameuze werken van de twintigste eeuw, trekken tintelende texturen en timbres als trage klankwolken voorbij.