Even voorstellen
Hannah van Binsbergen schrijft gedichten. In juni van het vorige jaar kwam haar debuutbundel Kwaad gesternte uit, die onlangs bekroond is met de Herman de Coninckprijs voor beste debuut en de VSB poëzieprijs. Ze woont in Amsterdam. 

Torenkamerplan
In de vijf dagen dat ik in de torenkamer zit, wil ik elke dag een ritueel uitvoeren. Deze rituelen zijn gebaseerd op de (soma)tic poetry exercises van de Amerikaanse dichter CA Conrad. De oefeningen zijn bedoeld om een bepaalde toestand in lichaam en geest teweeg te brengen, een concentratie van waaruit poëzie kan ontstaan. Dit doe je door dingen in en rondom het lichaam te gebruiken in een gecontroleerd ritueel.

De afzondering van de torenkamer en de nabijheid van het park lijken me ideale omstandigheden om deze oefeningen uit te voeren. De uitvoering ervan is niet het werk; het gaat niet om een performance, maar juist om het creëren van omstandigheden waardoor poëzie ontstaat. Het eindresultaat zal dus ook geen beschrijving worden van de rituele handelingen, maar eerder een registratie van wat er voortkomt uit die handelingen. Het resultaat zal (hopelijk) een cyclus gedichten worden, die ik voor zal lezen op de radio.

Meer informatie over CA Conrad en (soma)tic poetry rituals.

Lees meer en volg haar belevenissen op de Torenkamerblog en luister maandag, woensdag- en vrijdagavond naar de live updates tijdens Opium op 4.