Even voorstellen
Emma Lesuis (Leiden, 1988) studeerde Woordkunst in Antwerpen en behaalde haar Master of Arts met de documentairevoorstelling 'I AM COLOURED (until I open my mouth)'. Al snel na haar afstuderen kwam haar eerste documentaire op televisie bij Canvas genaamd 'Vir 'n glasie wyn' over de andere kant van een glaasje Zuid-Afrikaanse wijn. Sindsdien houdt ze zich bezig met documentaireprojecten en is vaak in het buitenland te vinden. Zo maakte ze, tevens voor Canvas, de documentaire 'Bonjour Stromae' over fans van Stromae in Rwanda, was afgelopen zomer mee op een schrijversresidentie in Parijs, werkte mee aan de tentoonstelling 'Schaamteloos Schoon' over Burundese beautysalons en komt net terug van een documentaireproject over land grabbing in Mozambique. Op dit moment werkt ze aan een nieuwe documentaire die gefilmd zal worden in Suriname, het land van haar grootouders en doet ze een klein onderzoek naar activisme van vandaag de dag.

Torenkamerplan
Afgelopen jaar stonden er, ineens, vele activisten en feministen op. Ten aanval gaan bleek hip! Zeker als je op sociale media laat zien strijdbaar te (willen) zijn, dan win je (aan likes). Vorig jaar kwam steeds vaker de twijfel bij mij op of ik me meer zou moeten uitspreken. Maar hoe dan? Daarom ben ik begonnen met het interviewen van (door mij gezien als) activisten en feministen, omdat ik benieuwd was naar hoe zij dat deden. Wat de gevolgen zijn van jezelf uitspreken en of je een activist kan worden of een activist moet zijn. In de Torenkamer zou ik graag door willen gaan met mijn onderzoek en naast mensen interviewen in de Torenkamer, een tekstperformance in audio willen maken over de twijfel die ik heb. Wellicht twijfel ik na die vijf dagen, heel wat minder.

Lees meer en volg haar belevenissen op de Torenkamerblog en luister maandag, woensdag- en vrijdagavond naar de live updates tijdens Opium op 4.