Even voorstellen
Matthías Sigurðsson is een IJslands uitvoerend kunstenaar. De klarinet, live elektronica, improvisatie, zang, compositie, muziektheater, beats en samenwerkingen aangaan, is wat hij doet met zijn muziek. Matthías heeft altijd veel contrasterende projecten tegelijkertijd. Zo werkt hij nu samen met regisseur Zarah Bracht aan een theatervoorstelling voor ‘Oerol’ en ‘Over het IJ festival’ en speelt hij met zijn band Molino: een surrealistische fanfare met 5 blazers, drums, elektronica en zang.

Matthías studeerde als klassieke klarinettist en live-elektronica uitvoerder af aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij wordt geïnspireerd door diverse vormen van cross-genre samenwerkingen en heeft zijn masterthesis over samenwerkingstechnieken geschreven. Momenteel is Matthías bezig met zijn soloproject waar hij zijn klarinet, zang, improvisatie, beats en live elektronica combineert tot elektroakoestische muziek die op de grens ligt tussen synth pop, hip-hop, en klassiek.

Torenkamerplan
Tijdens mijn Torenkamer-week wil ik mijn tijd wijden aan mijn zoektocht naar een muzikale balans tussen de klarinet als virtuoos instrument, elektronica en de stem door het schrijven van ten minste één sfeervol hiphop/klassiek nummer. Tot nu toe, heeft deze zoektocht me gebracht tot het maken van klarinettexturen die zich ontwikkelen tot loops. Ik wil nog meer muzikale toepassingen voor mijn klarinet vinden, in een meer virtuoze manier. 

In de Torenkamer wil ik aan een stuk werken waarbij ik mijn talent als klassieke musicus kan gebruiken en alles wat ik op het conservatorium heb geleerd in een andere context inzetten.
Hersenspinsels die ik nu heb zijn balkan-achtige folk-melodieën en lange mooie kronkelende klarinetlijnen die een ambiance vormen welke ik kan bevriezen en met beats ga combineren. 

Zoals altijd bij het begin van een project, verwacht ik dat deze torenkamer-week mij zal leiden tot onverwachte bevindingen. Aan het einde van de week hoop ik tenminste één nummer ten gehore te brengen.

Lees meer en volg zijn belevenissen op de Torenkamerblog en luister maandag, woensdag- en vrijdagavond naar de live updates tijdens Opium op 4.