Even voorstellen
Linda Plaude is 25 jaar oud en net afgestudeerd aan het Amsterdam Fashion Institute, richting Fashion & Design. Kenmerkend aan haar is het constant willen experimenteren en het maken van disciplinaire cross-overs in haar werk. Haar missie: de zoektocht naar nieuwe doelen voor kleding; kijken hoe kleding ons op een hogere manier zou kunnen dienen in de toekomst. In haar afstudeerproject heeft zij bijvoorbeeld zich de vraag gesteld of kleding ons kleur- en geluidstherapie zou kunnen geven. Hiervoor werkte zij samen met een sound designer, een programmeur en heeft ze zelf met microcontrollers en elektronische circuits in kleding leren werken. Een serie van werkende prototypes presenteerde zij op modellen, wat samen een interactieve performance creëerde. Zij gelooft dat cross-disciplinair samenwerken de toekomst is en essentieel voor innovatie in mode.

Torenkamerplan
In mijn week in de Torenkamer ga ik werken aan een interactieve damesschoen. Dit was één van mijn droomambities tijdens het afstuderen maar ik heb het helaas aan de kant moeten schuiven in verband met de beperkte tijd. Ik vind mijn week in de Torenkamer een mooie kans om deze droom eindelijk waar te maken. Om de schoen te maken zal ik verschillende technieken gebruiken die handwerk, ambacht, computer programmering en elektrotechniek samenbrengen tot één geheel. Het streven is dat de schoen uiteindelijk muzieknoten kan ‘horen’ en daarop kan reageren met het bijbehorende kleur licht. In mijn werk doe ik altijd onderzoek naar materialen die lichtstralen kunnen absorberen en vervoeren. Licht is een van mijn grote fascinaties en ik vind het magisch om te zien hoe sommige materialen het ‘eigen kunnen maken’. Voor deze schoen zal ik transparante kunsthars, silicone en een fresnel lens gebruiken als medium om de lichtstralen te verspreiden.

Lees meer en volg haar belevenissen op de Torenkamerblog en luister maandag, woensdag- en vrijdagavond naar de live updates tijdens Opium op 4.