In de Torenkamer van het VondelCS wordt iedere week een jonge kunstenaar ‘opgesloten’ om, zonder prikkels van buitenaf, te werken aan een project. In aanloop naar de TorenkamerEXPO spreken we met oud Torenkamerbewoners.

Brian is beeldend kunstenaar en art director met roots in de hiphop-, theater- en kunstwereld. Zijn stijl varieert van film-noir-achtige tekeningen en kleurrijke korte animaties tot grote muurschilderingen. Zijn werk was te zien in het Stedelijk Museum, siert albumcover van menig Nederlands rapper en hij animeerde videoclips van internationaal bekende artiesten. In de eerste week augustus deed hij zijn intrede in de Torenkamer, waar hij illustraties maakte voor bij zijn kinderboek ‘TORI’ (Surinaams voor ‘verhaal’).

Tekst en beeld: Yalou Slöetjes 

“Gezellig!”, is Brians eerste reactie op de vraag hoe hij de Torenkamer heeft beleefd. “Ik heb vooral veel chimichanga’s gegeten”, grapt hij. “Ik merkte dat het goed was om op een andere plek te werken”, vervolgt hij zijn verhaal. “Dat zie ik ook bij veel vrienden van me; veel zijn hip hop artiest, als zij op een schrijverskamp gaan, dan werken ze ook heel gefocust, met een andere energie. En als je thuis werkt ben je toch eerder geneigd om je koelkast leeg te eten.”

Het kinderboek waar Brian in de Torenkamer voor illustreerde, is een creatief vervolg op de kinderfilm die hij maakte met zijn eigen kinderen in de hoofdrol. Dit 27 minuten durend verhaal heet ‘LOWREY' en werd ingesproken door de crème de la crème van de Nederlandse hiphopscene. Artiesten als Akwasi, Sef, Adje, Winne, Jiggy Dje en Sticks hebben geholpen het verhaal tot leven te brengen. “Alles wat mij een beetje interessant maakt komt eigenlijk in dat project samen”, legt Brian uit.

‘TORI’ vertelt het bloedstollende avontuur van drie dappere mensenkinderen Cel, Bones en Zi, die gewapend met een potloodzwaard, een ijzersterk Colossusschild en een raadselachtige tijgerklauw, hun vader, de reuzenschildpad Jean-Michel Tortoise te hulp komen. Een verhaal over de kracht van verbeelding, tegen ieders neiging van vooroordelen in. Griezelig, maar niet eng. Lief, maar niet zoet. En rijkelijk geïllustreerd in de prachtige stijl van Brian.

Het begon allemaal bij zijn kinderen (Jones van 8, Cassèl van 7 en Zia van 3). “Via dit boek wilde ik hun wat levensadvies meegeven. Zaken als ‘pas op elkaar’ en ‘don’t judge a book by it’s cover’ komen aan bod in het verhaal. Mijn vrouw en ik lezen hun om de beurt ’s avonds voor. Goede boeken blijven bestaan, je kunt bijvoorbeeld ook nog steeds de Grote Vriendelijke Reus nieuw kopen. Dat inspireerde mij om ook zo’n boek te schrijven.”

Of de avonturen waarover hij schrijft aanslaan, test hij bij zijn kinderen. “Zij zijn mijn testpubliek nummer één. Ik vind het ook belangrijk dat er meer verhalen geschreven worden met gekleurde kinderen in de hoofdrol. Zij lezen net zo graag Puk van de Petteflat, maar ik denk dat herkenning voor iedereen heel belangrijk is. Het is goed voor kinderen om zich te kunnen herkennen in de avonturier uit het boek dat er voorgelezen wordt.”

Voor Das Mag wordt ‘TORI’ het eerste kinderboek dat ze uitgeven. “Eerst dacht ik ‘als mijn kinderen het vet vinden dan heb ik mijn doel al bereikt’, maar ik zie nu in dat het verhaal ook een groter publiek kan dienen. Het is belangrijk dat kinderliteratuur meer culturele diversiteit laat zien.”

Als alles goed gaat kunnen we het boek in oktober ontvangen. “Dat komt mooi uit, want dan is er ook kinderboekenweek. Het thema is griezelen. Nou is ‘TORI’ geen griezelboek, er zitten zeker elementen van spanning en sensatie in.”

Brian heeft zo veel extra avonturen geschreven dat het ernaar uitziet dat het verhaal wordt opgesplitst in twee boeken. “Er is nu sowieso genoeg materiaal voor twee, maar ik kan eigenlijk nog wel doorgaan…..”

Vanaf vrijdag 7 juli tot en met zondag 16 juli worden de illustraties en de kinderfilm ‘LOWREY’ getoond TorenkamerEXPO. De feestelijke opening vindt plaats op vrijdag 7 juli 18:00. Kijk op de website voor meer informatie.