In de Torenkamer van het VondelCS wordt iedere week een jonge kunstenaar ‘opgesloten’ om, zonder prikkels van buitenaf, te werken aan een project. In aanloop naar de TorenkamerEXPO spreken we met oud Torenkamerbewoners.

Kevin studeerde in 2013 af aan de Fine Arts Sculpture aan de AKI ArtEZ in Enschede. Direct na zijn afstuderen won hij een internationale prijs waardoor hij mocht deelnemen aan een tentoonstelling in het beeldenpark Grounds For Sculpture bij New York. In de Torenkamer reeg Kevin de week aan het spit door elke dag een ander kunstwerk te maken en dat aan een paal te bevestigen “als een shaslick”.  

Tekst en beeld: Yalou Slöetjes 

“Elke dag een ander beeld. Daarmee legde ik de lat enorm hoog voor mijzelf”, vertelt Kevin. Het verblijf in de Torenkamer was voor mij verhelderend. Je wordt geforceerd om snel keuzes te maken, want aan het eind van de dag moét er gewoon een beeld af zijn.  Dan zie je dat je soms terugvalt op oude gewoontes en oude gebruiken die je op de kunstacademie ook toepaste. En soms waren mijn keuzes heel verrassend”, legt hij uit.
 
Maar Kevin kwam zichzelf ook tegen. “Op de donderdag. Dat was een rotdag. Ik dacht toen ‘Kev, ben je niet vijf dagen lang dezelfde handeling aan het uitvoeren?’ Het is toch de bedoeling dat elke dag anders moet zijn. Ik vond het opeens een heel suf plan. Toen heb ik dus alles van mij af moeten werpen, ik dacht nu ga ik het idee, van elke dag een ander beeld maken, los laten”, vertelt hij.  
 
“Ik werd gek van die ruimte; het is klein, het stond helemaal vol met mijn eigen gereedschap en materialen en er lag een enorme berg stof op de grond. Ik heb eerst twee uur lang boos op de redactie gezeten, maar uiteindelijk besloot ik om juist iets met die frustratie te doen. Ik bedacht toen om in de breedte op de wanden van de Torenkamer smalle stroken isolatieplaat aan te brengen waarmee ik het reliëf van de muren, ramen en kozijnen kon kopiëren. Zo kon ik de ruimte namaken.”
 
Dat gaf Kevin weer frisse energie om verder te gaan met zijn originele plan: de week comprimeren tot één beeld. “Een beetje zoals het openslaan van je dagboek”, legt hij uit. Dat het een dag minder van harte ging, kan hij verklaren. “Je bent op een andere locatie, vraagt veel van je zelf, maakt veel uren en bent toch gezien de deadline gebrand op resultaat, ook al wil je dat eigenlijk niet.”
 
Benieuwd wat Kevin heeft gemaakt in de Torenkamer? Klik dan hier.
 
“Normaal ga ik heel anders te werk; dan neem ik langer de tijd. Maar als ik weer een keer helemaal vast zit, dan ga ik misschien wel weer te werk als in de Torenkamer, het is echt goed geweest om vanuit een soort vanzelfsprekendheid te werk te gaan. Je komt in een flow, waarbij je alles van je afgooit en naar iets toewerkt.

Vanaf vrijdag 7 juli tot en met zondag 16 juli worden de illustraties en de kinderfilm ‘LOWREY’ getoond TorenkamerEXPO. De feestelijke opening vindt plaats op vrijdag 7 juli 18:00. Kijk op de website voor meer informatie.