Bio

Tanja Engelberts (1987) woont en werkt als beeldend kunstenaar in Den Haag.  In haar werk vertaalt zij fotografische onderzoeken naar een ruimtelijke ervaringen door middel van sculpturen en installaties. Ze onderzoekt de dualiteit van het romantische landschap en haar economische werkelijkheid. Op dit moment werkt ze aan een project over boor- en productieplatformen op de Noordzee. 
www.tanjaengelberts.eu www.carolineobreen.com

 

Sander van Wettum (1987) werkt als fotograaf en beeldend kunstenaar in Rotterdam. Met zijn camera onderzoekt hij de vervreemding en abstractie die hij ervaart in onze alledaagse gebouwde omgeving. Van een zoektocht naar de essentie van de kantoorwijk tot het documenteren van een fictief vakantieresort: zijn eindeloos groeiende beeldarchief wordt regelmatig tentoongesteld in wisselende gedaantes en categorisaties.

www.sandervanwettum.com

 

Torenkamerplan

In het voorjaar van 2017 fotografeerden wij een week op Helgoland, een Duits eiland in de Noordzee. De Nazi’s bouwde hier sinds de jaren dertig aan de grootste ijsvrije marine haven van Duitsland.  Nadat duizend Britse bommenwerpers hier een einde aan maakten, besloten de geallieerde voor een nog drastischere maatregel. In 1947 werd het eiland met de grootste non-nucleaire explosie ooit opgeblazen. Het overgebleven maanlandschap van amper 1,7 vierkante kilometer is tegenwoordig een populaire toeristische bestemming. Omdat Helgoland buiten het EU-douane gebied ligt, meren er dagelijks dagjesmensen aan die afkomen op de vele duty-free winkels die nu op dit eiland te vinden zijn. 
De vreemde geschiedenis en het eigenaardige hedendaagse gebruik van dit landschap is het uitgangspunt van ons project in de Torenkamer.  Tijdens deze week onderzoeken wij op een speelse manier hoe onze individuele kijk tot gezamenlijk werk kan leiden. Om ons gericht bezig te houden trekken we iedere dag een enveloppe met daarin de insteek van de dag zoals een zine, collage of een podcast. De insteek voor deze verschillende disciplines is om het eiland Hegoland bloot te leggen.


Volg Tanja Engelberts & Sander van Wettum via hun Torenkamerblog en luister maandag, woensdag- en vrijdagavond naar de live updates tijdens Opium.