Even voorstellen
Cathelijn van Goor (1976) is beeldend kunstenaar en studeerde vrije grafiek aan de KABK in Den Haag. Ze woont en werkt in Amsterdam, waar ze monumentale tekeningen maakt.

In haar werk staat de vraag centraal in hoeverre technologische ontwikkelingen daadwerkelijk de vooruitgang opleveren die ze beogen. Om onderzoek te doen naar de gevolgen van de snelle ontwikkelingen in grote moderne steden heeft zij onder andere Tokyo, New York, Delhi, Shanghai, Beijing en Hong Kong bezocht. In 2012 verbleef ze vijf maanden als artist in residence bij het CEAC in Xiamen, Zuid China.
In haar meest recente series tekeningen ligt de focus op de mens die controle verliest over haar eigen uitvindingen. Ze maakte onder meer de series Glitches en Rare Digital Phenomena naar aanleiding van een zestien kilometer wijd gebied in Google Streetview, dat er, door een software-fout tijdens het opnameproces, totaal vervormd uit is komen te zien.

Ze exposeert in binnen- en buitenland. Haar werken zijn onder meer opgenomen in de collecties van het Teylersmuseum en de Universiteit Leiden. Daarnaast ontving ze subsidies van het AFK, Stichting Stokroos en het Mondriaan Fonds.

Torenkamerplan
In de Torenkamer ga ik snelle tekeningen en schetsen maken naar aanleiding van de vormen die ontstaan bij de 3D weergave van het Vondelpark in Google Maps.

Het in kaart brengen van architectonische omgevingen gaat Google Maps vrij goed af. Waar het de weergave van de natuur betreft, blijkt het moeilijker een realistische weergave te bereiken. Bomen lijken meer op abstracte glazen sculpturen waarin een boom gevangen zit, of op geometrische bouwsels waarbij de boom er als een platte tekening op is geplakt. Deze vormen gebruik ik om het idee dat de natuur moet wijken voor technologische ontwikkelingen te verbeelden.

In mijn studio werk ik meestal met een vooropgezet plan een lange tijd aan mijn tekeningen, resulterend in doorgewerkte beelden. Ik gun mezelf daarbij weinig ruimte voor vormonderzoek en experimenteren met materialen, dus dat ga ik deze week in de Torenkamer doen.

 

Blijf op de hoogte van zijn belevenissen via de Torenkamerblog en luister op maandag-, woensdag- en vrijdagavond naar de live updates in Opium.