Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Sarah Grothus

  Sarah Grothus is aan het werk in De Torenkamer

  Beluisteren

  Even voorstellen:
  Sarah Grothus (1984) is geboren in Duitsland. In haar jeugd woonde zij in Vreden, Bochum, Essen en Oregon/ USA. Na een studie beeldende kunst op de AKI, Enschede verhuisde Sarah naar Gent om een Masteropleiding te volgen aan Sint-Lucas, waar zij 2010 afstudeerde. Sinds dien woont en werkt Sarah in Enschede. Sarah exposeert in binnen en buitenland en ontving 2014 de Werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaan Fonds. In haar werk zoekt zij zowel de grenzen van schilderen en tekenen op als de grenzen van leven en dood. www.sarahgrothus.nl


  Torenkamerplan
  Tijdens mijn periode in de torenkamer pak ik het thema ‘dood en het meisje’ opnieuw op. Aanzet hiervoor zal het door mij gemaakte werk ‘Trapped in destiny’ (190 x 80 x 12 cm, draad op schuimmatras, 2010) zijn. Ik wil drie schuimmatrassen als drager voor mijn tekening gebruiken. De tekenlijnen van het beeld bestaan uit draad. Ook werk ik aan een serie op 10 vellen papier (35 x 30 cm) die ik met draad en houtskool teken.

  • Torenkamer - Sarah Grothus - Dag 5

   .

  • De Torenkamer - Sarah Grothus - Dag 4

   Dinsdag heb ik op een van de matrassen een vrouwenlichaam getekend. Ik keek er veel naar, maar de wijze waarop ik het lichaam maakte en de vorm ervan beviel mij niet. Ik dacht dat het matras met zijn aanwezige schuimpatroon dikkere wol nodig had. Het tegendeel is het geval. Na het gummen van de lijnen plaatste ik dunne lichtgrijze draad op de matras. Nu ziet het lichaam erg zacht uit. De draadlijnen maken de indruk heel lang dun grijs haar te zijn. Ik ben erg blij met deze verandering van materiaal en vorm.

  • Torenkamer - Sarah Grothus - Dag 3

   woensdag 14 september 2016

   Een mysterieus gezicht verschijnt op een van de matrassen. Ik heb dunne zwarte draden op het matras gelegd en nu kijken me twee hole ogen aan. 


   De volgende stap is de tekening fixeren. Dit vraagt veel 'Finderspitzengefühl'. De muur van de torenkamer vind ik erg mooi. Enkele verflagen vallen van de muur af. Er zijn vlekken, vlakken en structuren in te zien. Dit viel me op nadat ik de papiertekeningen eraan heb geplakt. 


   Nu gebruik ik de wand als achtergrond voor enkele uitgeknipte mensenfiguren die een direct verband aangaan met hun omgeving; de muur.

   dag3sarah.jpg

   Beluisteren
  • Torenkamer - Sarah Grothus - Dag 2

   Ik heb het hete hoekje vandaag heringericht. De matrassen beschermen me nu tegen de zon en de parkbezoekers aan de voorkant van Vondel CS. 


   Ik kijk nu uit de twee andere ramen. De bomen aan deze kant van het gebouw geven me veel rust en concentratie. Mij valt op dat ze even hoog zijn als Vondel CS.


   Gisteren zin er te veel prikkels op me af gekomen. Vandaag kan ik me beter afsluiten en in mijn werk duiken. Ik ben begonnen met dikkere wol op één van de matrassen te leggen. Er ontstaat een silhouet van een vrouw. 


   Ook ben ik bezig met een tekening op papier. Ik maak deze met draad en naaimachine. Omdat ik een beetje te woest in de hoofdgedeelte bezig was viel de kop af. Wat nu?


   Ik heb een skeletlichaam uitgeknipt en aan het hoofd en papier geplakt. Gered. Nu verder.

   dag2saraha.jpgdag2sarahb.jpg

  • Torenkamer - Sarah Grothus - Dag 1

   maandag 12 september 2016

   Vroeg vertrekken pak en zak uit Enschede 

   Kleine karavaan matrassen beklimt Vondel CS

   Nieuwsgierige blikken volgen naar de torenkamer

   Miniatuurmicro beluistert mijn verhaal

   Morgen ga ik echt beginnen.

   dag3sarah.jpg

   Beluisteren