Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Gaby Vinig

  Kunstenares Gaby Vinig is te gast in De Torenkamer.

  Beluisteren

  Even voorstellen:
  Naam: Gaby Vinig
  Leeftijd: 24
  Woont in: Purmerend
  Grote inspiratie: Mariana Castillo Deball

  Torenkamerplan:
  Mijn interesse in het verleden is een centraal onderwerp voor mijn werk. Ik draag de geschiedenis van mijn familie door het leven van mijn grootouders. Met mijn werk probeer ik in te leven in hun gevoelens en gedachten die ze hadden op dat moment.
   
  Ik zie mezelf als een archeoloog van het heden die een poging doet het heden op mijn manier te vangen en te behouden. Ik kan niet wachten mijn verzameling aan voorwerpen uit te zetten en te aanschouwen. De voorwerpen die uiteindelijk allemaal in dozen belanden kan ik nu vijf dagen lang uit de dozen halen en in mijn omgeving hebben. Hierdoor kan ik mijn verzameling goed bekijken en ermee aan de slag gaan.

  In welk materiaal of met welke techniek ik aan de slag zal gaan weet ik nog niet. De 5 dagen zullen mij de mogelijkheid geven mij samen te laten zijn met de voorwerpen, en hierdoor keuzes te maken die ik de afgelopen tijd niet heb kunnen maken.

  ik ben nieuwsgierig naar het einde van de week en hoe ik dan terug kijk naar de afgelopen vijf dagen.

  Website Gaby Vinig

  • De Torenkamer - Gaby Vinig - I

   vrijdag 31 januari 2014

   Het is zover de vrijdag is aangebroken. Vandaag is het de laatste dag dat ik in dit prachtige atelier mag werken. Vijf dagen lang heb ik mogen genieten van deze ruimte. De rust, het licht en de vrijheid van het werken in deze ruimte hebben mij tot nieuwe ideeën gebracht. De ideeën komen voort uit mijn voorafgaande werk. Steeds weer probeer ik mijn verhaal duidelijker visueel weer te geven. Het onderwerp blijft hetzelfde, maar het idee over de weergave van het beeld verandert. Tijdens het proces ben ik me steeds bewuster geworden van de keuzes die ik maak. Het beeld wordt helderder. De manier van werken en mijn thema blijven hetzelfde. Door deze dagen echter alleen gefocust te zijn op het beeld dat ik aan het maken ben zonder enige ruis om mij heen, hebben een rust gecreëerd in het maken van mijn keuzes.
   Vijf dagen achtereen werken is iets wat ik hopelijk in de toekomst nog veel vaker mag doen en misschien nog wel langer. Ongestoord bezig zijn met beelden maken, die mij de kans bieden om mijn verhaal steeds duidelijker visueel weer te kunnen geven. Door middel van deze beelden kan ik mijn verhaal  duidelijker vertellen in de hoop dat  anderen zich ook hierin kunnen vinden of  zich ermee kunnen identificeren.

   Screen Shot 2014-02-03 at 1.04.34 PM.png

   Beluisteren
  • De Torenkamer - Donderdag (Gaby Vinig)

   Morgen zullen mijn cement stukken te aanschouwen zijn. Ik heb nog even de tijd om alles af te werken en op te poetsen. Ik wil dit atelier niet verlaten maar samen met mijn cement stukken zal ik dat morgen toch echt moeten doen.


   Verlangen

   Ouder wordend spiegel ik mij
   voor: je wordt wat je bent
   geweest voor je een ik
   bent geworden.

   Na de mooie komedie
   wat scheppen aarde op je lijk  
   en gedaan voor altijd: dat vond Blaise Pascal een affront.

   Je was en je wordt weer materie
   er is alleen leven, geen dood
   schrijf ik op de spiegel onder mijn nog bezield gezicht.

   Het is mijn vrijheid dat ik
   behoor tot de generatie
   die 'bewaarder' is van meer
   dan alleen maar de eigen herinnering.

   Daarom hoef ik nergens nog
   bij te horen, ik heb de tijd
   maar ook het gemis de verveling
   de eenzaamheid - al dat verdriet.

   Aischulos vond dat verdriet
   een  vergissing is van de geest
   schrijf ik op de spiegel door
   mijn mummificerend gezicht.

   De motor van mijn verdriet
   was toen ik jong was: verlangen
   als ik oud geworden ook dat verlies
   laat me dan maar weer materie worden.

  • De Torenkamer - Gaby Vinig

   woensdag 29 januari 2014

   De ochtend is aangebroken en ik kan niet wachten mijn rubberen mallen op te vullen met cement. Eerst maar eens een kop koffie voordat ik weer aan de slag ga. Kijkend naar de rubberen mallen op de tafel besluit ik welke mal ik wel of niet ga afgieten. Nadat ik mijn keuze heb gemaakt ga ik aan de slag met het kader, voordat ik het ga afgieten in het cement. Hoeveel rest ruimte heeft de afbeelding nodig ? Wanneer komt de afbeelding het beste tot zijn recht ? Na enkele uren heb ik het besluit genomen en heeft de rubberen mal plaats genomen in het kader. Eindelijk kan ik cement gaan aanmaken en afgieten! Helaas kom ik tot de conclusie dat ik eerst nog een extra zak cement  moet halen voordat ik deze stap kan zetten.

   foto.JPG

   Beluisteren
  • De Torenkamer - Dinsdag (Gaby Vinig)

   Na een warm onthaal van de rubberen mallen die ik gisteren heb gemaakt is het vandaag tijd ze te ontdoen van de voorwerpen. Het ontdoen van de voorwerpen voelt als het uitpakken van een cadeau. De voorwerpen hebben een nacht de tijd gehad de rubberen mallen te vormen. Ze hebben de structuren en reliëfs overgenomen en zijn klaar om afgegoten te worden in het cement. Tijdens al deze handelingen ben ik aan het nadenken over de weergave van het beeld dat ik wil neerzetten. Welke voorwerpen horen bij elkaar en hoe zal ik de compositie samenstellen. Genoeg te doen en gaande weg zullen mijn antwoorden opdoemen.

   foto Gab Vinig dag 2.JPG

  • De Torenkamer - Gaby Vinig

   maandag 27 januari 2014

   Na het tillen van mijn werkspullen kom ik aan in het prachtige atelier van loods 6. Een grote ruimte waarin ik vijf dagen aan de slag mag gaan. Het eerste wat ik doe is mijn spullen uitpakken en ze een plek geven. Uitgespreid op een grote tafel plaats ik een selectie van mijn voorwerpen. Voorwerpen die ik heb verzameld, gevonden of gekregen. Voor mij allemaal van waarde en zeker het behouden ervan waard. De muziek gaat aan en het werken gaat van start. Het rubber wordt aangemaakt, de voorwerpen worden ingevet en morgenochtend zullen de nieuwe mallen mij groeten.

   Gaby Vinig image-1.jpeg

   Beluisteren