Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Monique van de Ven

  Monique van de Ven gaat wandelen en daarna aan de slag met klei.

  Beluisteren

  Even voorstellen
  Monique van de Ven (1993) is beeldend kunstenaar en studeerde in 2016 af aan AKV Sint Joost in Den Bosch. Nieuwsgierig naar het alledaagse leven om zich heen, wordt zij geïnspireerd door simpele dingen als een europallet of een bananendoos. Van de Ven maakt gebruik van verschillende media zoals film, fotografie, verf en voornamelijk klei/keramiek. Haar proces verloopt intuïtief, doordat zij vooral veel plezier in het maken heeft. Onthaasten in plaats van bezig zijn met ingewikkelde onderwerpen. Het werk doet zich vervolgens zeer gelaagd voor en is zowel kwetsbaar als humoristisch.

  Torenkamerplan
  Voor mijn week in de torenkamer ben ik van plan minstens twee uur per dag door het Vondelpark te wandelen. Onderweg zal ik onder andere fotograferen, tekenen, verzamelen en schrijven om dat wat me inspireert te pakken te krijgen en vervolgens te kunnen vertalen naar driedimensionale beelden van klei. Wanneer ik weer thuis ben kan ik de werken eventueel afbakken en glazuren en er weer een nieuwe installatie mee maken. Ik hou van ontdekken en spelen en vind het dus fijn om deze week met een vrij open plan te starten.

  • De Torenkamer: Monique van de Ven - Dag 5

   De laatste dag alweer. Ik maakte nog een laatste wandeling en zette nog een paar indrukken om naar klei. Verder werkte ik aan een presentatie die mijn stilleven weer zou geven. Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad en het was erg fijn om vijf dagen achter elkaar alleen maar met mijn werk bezig te hoeven zijn. Ik laat de foto's verder het woord doen.

   vrijdag 6.JPGvrijdag.JPGvrijdag 2.JPG  vrijdag 3.JPG vrijdag 4.JPG  

  • De Torenkamer: Monique van de Ven - Dag 4

   Vandaag ging ik weer wandelen met het idee om inspiratie op te doen voor het stilleven van een kunstenaar. Het regende hard en lang dus bleef ik 's ochtends binnen werken tot een uur of 13:00. Ik bespiedde de mensen op het terras, waaruit mijn inspiratie kwam om een lunch na te maken die daar geserveerd werd. Dat zou ook goed passen binnen een kunstenaarsstilleven, want die eten natuurlijk ook. Toen ik ermee klaar was, was het voor mij ook lunchtijd.

   donderdag 20 juli.JPG  

  • De Torenkamer: Monique van de Ven - Dag 3

   Ik zag een konijn. Ik maakte een konijn. Mijn fruitschaal was leeg, dus vulde ik hem weer. Op de redactie stond een kleine cactus, dus maakte ik die ook. Wat ik graag wil doen is de Torenkamer ombouwen tot een stilleven van een kunstenaar. Dus een combinatie van levensechte objecten (die ik zelf maak) en miniatuur werken. Ieder werk wat ik maak is een indruk die ik gekregen heb binnen het Vondelpark, de komende dagen wil ik me daar ook aan houden.

   woensdag 19 juli.JPG woensdag 19 juli (2).JPG

  • De Torenkamer: Monique van de Ven - Dag 2

   De tweede wandeling weer achter de rug. Om het Vondelpark de Torenkamer in te krijgen, maakte ik een kamerplantje. Terwijl ik deze aan het maken was staarde ik naar benden waar een terras was waar mensen wijn dronken en kaas aten. Verder keek ik uit over een meertje in het park, waaromheen veel mensen liepen en bankjes stonden. Ik maakte het park na, zonder de mensen, omdat het park is waar de mensen naartoe komen voor ontspanning. In mijn ogen straalt een park rust uit en voor mij is dat belangrijk omdat mijn 2 uur durende wandelingen voor mij gingen over onthaasten en écht rond me heen kijken.

   dinsdag 18 juli (2).JPG  dinsdag 18 juli.JPG

  • De Torenkamer: Monique van de Ven - Dag 1

   Mijn eerste uren door het Vondelpark gewandeld, op zoek naar situaties en objecten die mijn interesse wekten. Ik geef het alledaagse graag iets humoristisch om juist het belang van onbenulligheden weer te geven. Zo spraken de parkieten, de containers en de hotdogkraampjes me aan, omdat ik deze juist wat chiquers en iconiser van keramiek zou kunnen maken. Bij één van de containers zag ik een muis, die ook wel graag de Torenkamer wilde bezoeken.

   maandag 17 juli.JPG  maandag 17 juli (2).JPG