Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  PERFORATOR

  Dit duo combineert hedendaagse elektronische muziek met modern klassiek, improvisatie en beweging.

  Beluisteren

  Even voorstellen 

  PERFORATOR bestaat uit hoboïst/maker Marlies van Gangelen (1988) en componist/muzikant Akim Moiseenkov (1987). Het duo combineert hedendaagse elektronische muziek met modern klassiek, improvisatie en beweging. Marlies speelt hobo met elektronische effecten; Akim gebruikt geprogrammeerde joystick, synthesizer en drumcomputers. Optredens krijgen een extra dimensie door het gebruik van bewegingssensoren bevestigd aan hun lichamen.

  De twee muzikanten die PERFORATOR vormen hebben verschillende muzikale achtergronden. Zo volgde Marlies een bachelor klassiek hobo aan het Conservatorium van Amsterdam voordat zij naar Londen verhuisde om zich toe te leggen op improvisatie tijdens haar master aan de Guildhall School. Akim studeerde toetsen op de pop afdeling van het CvA, gevolgd door de master Live Electronics.

  Een perforator maakt gaatjes, met het doel de verschillende inhoudsvellen samen te binden.

  PERFORATOR debuteerde op het Holland Festival in 2016 en vroeg voor haar eerste programma zes internationale componisten muzikaal materiaal aan te leveren dat op één A4’tje past. Optredens op Apples & Olives (Zürich), Grachtenfestival en Wonderfeel volgden spoedig.

   

  Torenkamerplan 

  De komende vijf dagen werken we aan nieuwe composities. Zaterdag 9 september spelen we in TivoliVredenburg tijdens het Gaudeamus Festival. Daarvoor ontwikkelen we deze week nieuwe muziek.

  Elke compositie van PERFORATOR is tegelijk ook een soort uitvinding omdat er speciale elektronische programma’s worden ontworpen. Vervolgens moet Marlies nieuwe speeltechnieken op haar hobo bedenken om met deze programma’s te communiceren. Klinkt moeilijk, maar dat is het ook.

  Ons arsenaal bestaat uit hobo, delta harp, bewegingssensoren, synthesizers, computers en meer. We weten nog niet wat deze week zal brengen maar wat we vrijdag presenteren zal zowel voor luisteraar als maker spannend zijn.  Tip: kom langs bij Opium Radio in VondelCS om ons optreden bij te wonen en zie choreografieën, joysticks en hobo’s door gitaarversterkers.

  • Perforator dag 5

   vrijdag 1 september 2017

   Het VondelCS kent een geavanceerd beveiligingssysteem. Met een deurpas verkrijg je toegang van ruimte tot ruimte.

   Marlies slaapt in de Torenkamer en loopt rond 5 uur slaapdronken naar de WC. Op de gang valt haar oog op de bankpas in haar hand, in plaats van de deurpas.

   De deur naar de Torenkamer valt net achter haar dicht. Zonder deurpas kom je die ruimte niet in. Ze is onmiddellijk klaarwakker.

   Ze loopt door naar het trappenhuis maar het alarm van die deur gaat hard af. Ow nee! Er zit niets anders op dan op de grond in de gang verder te slapen.

   Om 8.15 uur wordt ze gevonden door een vroege werknemer van VondelCS. Ze schikken zich allebei een ongeluk. Daarna wordt er hard gelachen om de bizarre situatie.

   De rest van de dag heeft Marlies kleine oogjes van de korte nacht slaap maar dat mag de werkuren niet drukken.Vanavond is onze presentatie op de radio en er is nog veel te doen!

   We hebben een waanzinnige week achter de rug. Wat een bijzondere kans! Wat een lieve, leuke mensen werken er bij Opium en VondelCS! Namens PERFORATOR: heel erg bedankt voor alles!!!!! En voor de bloglezers: komen jullie zaterdag 9 september naar ons luisteren tijdens het Gaudeamus Festival in TivoliVredenburg?

   perforator.png

   Beluisteren
  • De Torenkamer: PERFORATOR - Dag 4

   We zijn met al onze spullen de Torenkamer uitgegroeid. Een verhuizing volgt. Van links boven in het gebouw naar rechtsonder.

   Overdag zwoegen we voort aan onze composities. Rond 18.00 uur eet Akim provençaals lamsvlees, Marlies tortellini.

   Na dit maal hebben we de meest productieve uurtjes van de dag. Marlies moet binnenkort haar woning uit (dit is naast het blog ook een oproep voor tips voor een nieuwe woning!). Ter oefening slaapt ze vannacht in het park.

   Perforator 4.jpg

  • PERFORATOR dag 3

   woensdag 30 augustus 2017

   Vandaag hebben we aan twee nieuwe muziekstukken gewerkt.

   Akim heeft zijn joystick er bij gepakt, Marlies haar delta harp. De torenkamer is nu nog onoverzichtelijker dan maandag toen we erin trokken.

   We passen er nog maar net bij. In het filmpje één van de twee ideeën waar we vandaag verder aan hebben gewerkt.


   Beluisteren
  • De Torenkamer: PERFORATOR - Dag 2

   De dag verliep stroef.

   De koffie op de foto had Akim ontegenzeggelijk nodig. We hadden vandaag misschien wel te veel ideeën.

   We wilden alles wat we bedachten uitproberen maar verloren onszelf (en elkaar) op stroperige zijweggetjes. Echt niets werkte.

   Zucht!

   Gelukkig heeft Marlies in de pauze wel een toerist in het Vondelpark de weg gewezen.Morgen gaat het allemaal goed komen.

   Perforator 2.jpg

  • PERFORATOR Dag 1

   maandag 28 augustus 2017

   Ja het is klein, maar wij en onze spullen passen erin! Beste Torenkamer, deze week zweet PERFORATOR met genoegen peentjes in jouw verblijfje.

   Na aankomst compositieschetsen gemaakt. Akim tekent chaotische, grafische partituren, Marlies heeft er een klus aan om er invulling aan te geven.

   Daarna een oud stuk uit de kast gepakt. Van dit stuk, vernoemt naar de voetballer Fred Friday, hadden we nog geen opname maar in de Torenkamer hebben we er vandaag verder aan gewerkt. Vanavond in de uitzending klinkt er een fragment. Dan legt Marlies ook uit wat die bewegingssensor aan haar arm doet.

   Perforator 1.jpg

   Beluisteren