Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Anne Stalinski

  Anne Stalinski in tekenaar en illustrator en werkt in de Torenkamer aan haar eerste graphic novel.

  Beluisteren

  Even Voorstellen

  Anne Staal, ook wel Anne Stalinski, (1989) is tekenaar en illustrator en maakt beeldverhalen, illustraties en zines over dagelijkse onvolkomenheden. Ze volgde de studie Illustratie aan de academie Minerva te Groningen, studeerde af in 2013 en werkt sindsdien als freelance illustrator. Ze tekent o.a voor het Algemeen Dagblad, de Uitkrant en HP de Tijd. Samen met haar zus vormde Anne een tijd het duo ‘De Stalinski’s’. In 2014 waren zij te zien in het programma Kunstuur van de AVROTROS.

  Naast toegepast werk maakt Anne beeldverhalen en boekjes. Een terugkerend onderwerp is de supermarkt, want dat vindt ze zo’n heerlijke kleurrijke plek waar van alles gebeurt. Daarnaast experimenteert Anne met autobiografische strips en tekende ze met een team illustratoren op boekenbeurzen in Frankfurt en Parijs. Momenteel werkt ze aan haar eerste graphic novel over, niet geheel onverwacht, de supermarkt!

  Torenkamerplan

  in de torenkamer werk ik deze week verder aan mijn eerste graphic novel, met de werktitel ‘Super’. Het wordt een mozaïekverhaal waarin verschillende personages elkaars pad kruisen in de supermarkt. Welke keuzes maken ze en wat zegt dit over wie ze zijn? Nemen ze elkaar waar? Is er contact? Zijn ze aan het einde van de dag een ander mens?

  Wat mij aanzet tot dit project is mijn fascinatie voor het observeren van mensen. Fantaseren wie of wat ze zouden kunnen zijn. De supermarkt is een plek waar je volop aannames kunt maken aan de hand van hoe mensen zich gedragen, en natuurlijk wat ze kopen. Tot nu toe heb ik vooral veel geschreven en geschetst voor dit project, heel geordend en rationeel. Maar ik ben toe aan wat visueel onderzoek, waarin ik juist nìet steeds de controle probeer te houden over wat ik maak. 

  Tijdens mijn verblijf in de torenkamer ga ik beeldend onderzoek doen om verder te komen met mijn verhaal. Concreet wil ik een aantal grote tekeningen maken waarop simultaneïteit een rol speelt. En ik wil tekeningen maken van, en schrijven over mijn personages. Verder wil ik naar de supermarkt in Amsterdam, voor wat extra inspiratie! 

  • Anne Stalinski - Dag 5

   vrijdag 13 oktober 2017


   Nou jongens, het zit er al weer bijna op, die hele torenkamer-week!   Vandaag ga ik nog een paar tekeningen maken voor mijn experimenten-boek en schrijven over mijn hoofdpersonage.

   Dat ‘schrijven over mijn hoofdpersonage’ nam al snel een andere vorm aan dan ik had bedacht. Na een week met mijn handen werken zag ik er tegenop om achter mijn laptop te gaan zitten, dus waarom niet al tekenend en in stripvorm het personage beter leren kennen? Er ontstond een strip over mijzelf, in gesprek met het nog naamloze kassameisje. Ik vond het erg leuk om op mijn laatste dag zoiets te maken. Een beetje ludiek, maar ook verhelderend.   Uiteindelijk maakte ik tijdens mijn week in de torenkamer:

   
•Een grote tekening/schilderij van mijn supermarkt

   •Een experimenteel boek/zine met tekeningen: een beeldend onderzoek naar hoe ik die supermarkt in beeld kan brengen. 

   •Een grote zwart/wit tekening van mijn hoofdpersonage

   •Een strip/paar tekeningen over het hoofdpersonage

   En nu is het bijna zover. De vrijdagavond-uitzending,waarin ik ga vertellen wat ik heb gemaakt en waarom…   Al met al ben ik blij met wat ik geproduceerd heb! Het was een mooie ervaring om (bijna) 24 uur per dag in een hokje te zitten met als enige taak: werk maken. Een paar nachten sliep ik in de hoogslaper in de torenkamer, en was als enige nog in een nachtelijk Vondel CS aanwezig. Stiekem ben ik een paar keer over de Opium-redactie gedanst.    De afzondering was fijn, maar stiekem ben ik ook wel blij om weer naar mijn zeer aanwezige vriendje en vrienden terug te gaan. Dankjewel Opium voor deze week! 


   IMG_9323.jpg


   IMG_9325.jpg


   IMG_9327.jpg


   IMG_9329.jpg


   IMG_9331.jpg


   IMG_9333.jpg


   IMG_9336.JPG


   IMG_9346 2.jpg

   Beluisteren
  • Anne Stalinski - Dag 4

   Op donderdag krijg ik mezelf maar moeilijk op gang. Ik heb nog allerlei plannetjes, maar ik vind ook dat ik naar een soort eindwerk toe moet werken. Dus leg ik me toe op het grote schilderij. Ik twijfel of ik spulletjes in de schappen zal tekenen, vul één schap in, en doe dan de rest ook maar, want slechts eentje ziet er ook weer zo raar uit. En dan ook maar een tegelvloertje er in? Ach, waarom ook niet! Je wilt een drukke supermarktscène of je wilt het niet.   Na een tijdje geschilderd te hebben denk ik na over dat intuïtieve boek wat ik aan het maken ben en of dat überhaupt zin heeft. Het is een experiment naar hoe ik die supermarkt in beeld kan brengen, maar misschien moet ik nog experimenteler te werk gaan? Grotere vegen en nog abstracter?   Of ben ik mezelf alleen maar aan het afleiden van waar ik eigenlijk aan zou moeten werken? namelijk het schrijven aan de personages. Ik gooi liever met inkt, dat geeft meer resultaat, maar misschien is het goed de week te eindigen met schrijven? Het vooruitzicht van een opgeruimde torenkamer met alleen een laptop op de tafel inplaats van overal papier, inkt, bakjes water, vieze kwasten en verfrommelde zakdoekjes, spreekt me wel aan…


   IMG_9297.JPG


   IMG_9299.JPG


   IMG_9301.JPG


   IMG_9303.JPG


   IMG_9305.JPG


   IMG_9307.JPG

  • De Torenkamer: Anne Stalinski - Dag 3

   woensdag 11 oktober 2017

   Woensdagochtend, het is druk in het Vondelpark, overal honden en joggers. In mijn torenkamer is het inmiddels behoorlijk rommelig. Ik loop een halfuur te dubben of ik die grote tekening nou wel of niet zal maken. Tegenargumenten; Hij is te groot om mee naar huis te nemen (iemand die ‘m wil kopen?), of om in te scannen, en wat vertelt het me nou over de personages?


   Argumenten voor: Grote tekeningen zijn tof, en ik wil iets doen wat ik normaal niet doe.


   Dus toch maar een begin gemaakt, en ik ben blij toe. Erg leuk om eens groot te werken, en ik word helemaal enthousiast van de drukte en de kleurigheid. 


   
Nadat ik een paar uur geschilderd heb wil ik aan de personages gaan werken, want daarvoor zit ik hier. Op maandag had ik een bespreking over het script van het verhaal, en ik heb bedacht dat het misschien beter is als er één hoofdpersoon is, inplaats van vijf. En die hoofdpersoon wordt het kassameisje. Dus haar moet ik vooral zo goed mogelijk bij elkaar fantaseren. Ik word weer een beetje onrustig, en ga de stad in. Opzoek naar het kassameisje, of iemand die op haar lijkt. Ik kom niet echt geschikte kandidaten tegen. Wel veel toeristen, hipsters, straatmuzikanten, mensen op bakfietsen en mensen met selfiesticks. Ik hoop dat ik onbewust toch weer nieuwe frisse ideeën heb opgedaan, en ga terug de torenkamer in om wat aan het verhaal te schrijven.    Later maak ik nieuwe tekeningen voor in mijn intuïtieve-verhaal-boek-experiment, en wacht ik op mijn tweede radio optreden. Voordat ik aan de beurt ben zit ik bij de live uitzending, en ze hebben een piano! en zangeressen! Ik teken alles na en vertel tussendoor even 5 minuutjes waar ik mee bezig ben. Morgen snel weer door!


   IMG_9226.JPG


   IMG_9202.JPG


   IMG_9193.JPG


   IMG_9225.JPG


   IMG_9228.JPG


   IMG_9238.JPG


   IMG_9236.JPG


   Tekeningen van de uitzending:

   IMG_9211.JPG


   IMG_20171012_0004.jpg

   IMG_20171012_0003.jpg

   IMG_20171012_0001.jpg

   IMG_20171012_0002.jpg


   IMG_9205.JPG

   Beluisteren
  • Anne Stalinski - Dag 2

   Op dinsdag ben ik vastbesloten veel werk te verzetten. Mààr eerst een wandeling door het park. Mensen laten hun hond uit, mannen doen oefeningen waar je ongetwijfeld super gespierd van wordt, een vrouw knuffelt een boom. Als ik eenmaal in mijn torenkamer ben bekijk ik mijn planning. Ik zou vandaag één grote tekening maken, en nog een kleinere. Ik ben erg onrustig en heb geen goed papier, dus wandel ik in mijn veel te warme winterjas naar een kunstenaarsbenodigdheden winkel. Zweterig kom ik daar aan, mààr ik zie direct een aanbieding voor een stapel papier. 


   In mijn enthousiasme koop ik een heel pak. Eenmaal weer terug in de torenkamer blijkt het veel dunner te zijn dan ik dacht. Wat nu?


   Ik vraag me sowieso veel af ‘Wat nu?’ vandaag. Ik had me voorgenomen om beeldend onderzoek te doen naar mijn graphic novel. Vond ik mooi klinken, beeldend onderzoek, maar hoe ga ik dat aanpakken? Ik besluit een grote overzichtsplaat van de supermarkt te schetsen, en losse tekeningen te maken. Het is nog maar dinsdag, vandaag mag ik nog experimenteren


    Omdat ik het dunne papier niet te veel wil belasten werk ik met zwart en één steunkleur en dat vind ik er verrassend leuk uitzien. Aan het einde van de dag vouw ik de papieren doormidden en plak ze aan elkaar als een grote leporello. De tekeningen zijn allemaal doormidden gevouwen en zo ontstaan er nieuwe combinaties van beeld.


   Verder ben ik vandaag tijdens één van mijn wandelingen een oud vrouwtje tegengekomen dat exact lijkt op het oude vrouwtje dat in mijn boek voorkomt! Ik werd bijna aangereden toen ik haar zag want ik bleef stil staan, verdraaide mijn nek, midden op een zebrapad. Gevaarlijk. Ik maakte snel een foto, waarop ze toevallig net richting een supermarkt loopt!


   Morgen ga ik eens kijken of mijn experimenten goed genoeg zijn om verder uitgewerkt en aangescherpt te worden.


   IMG_9157.jpg


   IMG_9166.JPG


   IMG_9174.JPG


   IMG_9169.JPG


   IMG_9168.JPG

  • De Torenkamer: Anne Staal - Dag 1

   maandag 9 oktober 2017

   Nou, daar zijn we dan, vanuit Groningen reisde ik met een koffer vol papier en inkt naar Vondel CS om een week in de torenkamer te werken. Zit ik eindelijk eens in Amsterdam, sluit ik mezelf af om in afzondering aan mijn boek te werken.Want dat ben ik van plan deze week. Ik ben bezig met een graphic novel, die zich afspeelt in de supermarkt, en waarin een aantal personages elkaars paden kruisen gedurende één dag. Maarrr…wie zijn die mensen eigenlijk? Met die vraag ga ik me bezig houden. Op een beeldende manier, want er moet ook wat te zien zijn natuurlijk. Nadat ik me heb geïnstalleerd in de torenkamer ga ik eerst naar de supermarkt (ja, echt!) om lunch te halen. Ik zie een foto van de supermarktmanager, die wel een beetje lijkt op de supermarktmanager uit mijn boek!Daarna probeer ik wat plannen te smeden voor de rest van de week; het streven is nu om 3 grote tekeningen te maken met supermarkt scènes, het liefst van elk personage 1 tekening, en verder veel schrijven en schetsen aan het verhaal an sich. Voordat ik fatsoenlijk op gang ben, ga ik de torenkamer alweer uit voor een afspraak met een mogelijke uitgever voor het boek (ook belangrijk!). ’S avonds, wachtend op mijn radiodebuut, probeer ik één van de personages in inkt te vatten. Ze kijkt niet erg blij…


   IMG_9119.JPG


   IMG_9120.JPG


   IMG_9108.JPG

   Beluisteren