Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Maartje Meijer

  Pianiste en zangeres Maartje Meijer gaat deze week elke dag een compositie maken bij een bestaand gedicht.

  Beluisteren

  Even voorstellen
  Maartje Meijer is zangeres, pianist en componist. Ze studeerde twee hoofdvakken (piano en zang) aan het Conservatorium van Amsterdam en heeft twee albums uitgebracht. Het laatste album, ‘Inner Circle’, verscheen bij het Duitse label Membran en het Japanse label P-Vine. Inner Circle is een mix tussen filmische pop en rauwe jazz en bracht Maartje in 2016 op de grotere Nederlandse (jazz)podia zoals het Bimhuis, TivoliVredenburg, Lantaren Venster, Paradox en het North Sea Jazz Festival, naast een aantal buitenlandse festivals. Als componist / arrangeur werkte ze voor vele musici, vocale groepen als Frommerman en New Amsterdam Voices, Josee Koning en ze schrijft regelmatig koor- en bigbandarrangementen. Elke drie maanden dirigeert Maartje de Kerkdienst voor Ongelovigen in de Rode Hoed (naar een initiatief van actrice Ricky Koole). Verder is Maartje Meijer is werkzaam als scout voor de Jong Talent afdeling van de jazzafdeling van het Conservatorium van Amsterdam en is ze als docent werkzaam op meerdere Nederlandse conservatoria.

  Torenkamerplan
  Deze week ga ik elke dag een compositie maken bij een gedicht. Via social media heb ik de oproep gedaan een lievelingsgedicht naar mij op te sturen. De stapel gedichten neem ik mee naar de Torenkamer en ik kies er elke dag één uit, waar ik een lied van maak. Het idee is geïnspireerd op een aantal compositie-opdrachten waarbij ik muziek schreef bij bestaande tekst / gedichten. Ik ervoer een prettige vrijheid, door het kader dat al gegeven is door de tekst. Je hoeft alleen maar de mooie woorden zoveel mogelijk te ondersteunen door muziek. En wanneer ik zelf liedjes schrijf, is tekst vaak het laatste dat komt. Het werken vanuit de tekst geeft een nieuwe dimensie aan het componeren en bovendien… er zijn al zoveel mooie teksten geschreven. 

  Volg Maartje via haar Torenkamerblog en luister maandag-, woensdag- en vrijdagavond naar de live updates in Opium.

  • De Torenkamer: Maartje Meijer - Dag 5

  • Maartje Meijer - Dag 4

   Beginnen met een frisse start en veel zin. Ingmar Heytze, daar heb ik zin in, ik hou van zijn gedichten en ze zijn ook veelvuldig ingebracht. ‘Voor de liefste onbekende’ kies ik, op intuïtie en dat blijkt een goede zet want het is in no time een liedje. Vriendin Marieke appt dat ze graag even wil komen kijken in het torentje en komt langs. Ik zet haar direct aan het werk en we maken het stuk meerstemmig. ’S Avonds bij Vondel CS live presenteren we het nieuwe lied met veel plezier.


   Bekijk en luister het op Maartje haar Facebook!

   https://www.facebook.com/maartjemeijermusic/posts/10154954321734149?notif_id=1509629315491707¬if_t=like

  • De Torenkamer: Maartje Meijer - Dag 3

   woensdag 1 november 2017

   Beter geslapen en met onwijs veel zin en inspiratie begin ik in het torentje. Ik word direct verleid door ‘Tuin’ van Rutger Kopland. En… een liedje werd nog nooit zo snel geboren! Het feit dat de tekst er al is, en ik me alleen zorgen hoef te maken over mooie melodieën en harmonieën, maakt het schrijven zoveel makkelijker. Niet altijd, maar in dit geval wel, het metrum is eenvoudig. En bovendien, met dit uitzicht, het gedicht leek wel bestemd voor het Torenkamertje… Vanmiddag ga ik werken aan de uitvoering van de 3 liedjes, want vanavond breng ik al iets ten gehore in Opium!


   23004386_10154951643184149_6938775567235505188_o.jpg

   Beluisteren
  • Maartje Meijer - Dag 2

   Doordat ik in dag 1 niet het makkelijkste gedicht had gekozen, en ik vanwege het late radioprogramma nog lang met muziek in m’n hoofd zat, kon ik de slaap niet vatten vannacht. Ik begin me ernstig zorgen te maken over de haalbaarheid van mijn plan. 5 dagen, elke dag een lied. En in dag 1 is het lied eigenlijk niet eens afgekomen... Ik besluit vandaag een eenvoudiger en kortere tekst te kiezen. Het wordt ‘Zie je ik hou van je’ van Herman Gorter. Ingebracht door twee mensen: Anne Scheltema Beduin en Annemiek Jansen. Ik moet door de liefheid van de woorden denken aan de muziek en lieve tekstuele liedjes van Bob Dorough en schrijf er een dito liedje bij.


   Het filmpje hiervan is te vinden op: https://www.facebook.com/maartjemeijermusic

  • De Torenkamer: Maartje Meijer - Dag 1

   maandag 30 oktober 2017

   10.00 Warm welkom van iedereen bij Avrotros & opium in het kantoor, waarachter de Torenkamer verscholen ligt. Na een collectieve drum roll wordt het kamertje geopend. Een klein en licht torentje met in de hoek een tafel met Tucjes, druiven, wijn en Dubbelfris. Ik krijg waanzinnig zin om hier 5 dagen door te brengen. Ik stal alle gedichten, een stuk of 30, uit op de witte tafel met mijn keyboard ervoor. Zonder gericht plan of aanpak kies ik een prachtige tekst. ‘Lamento', Remco Campert, ingebracht door vrienden uit het projectkoor voor Ongelovigen, Francis Broekhuijsen en Ricky Koole. Al komen de ideeën snel en heb ik snel een goede opzet, door de lengte van de tekst is het moeilijk er een eenheid van te maken en het niet een eindeloos stuk te laten worden. ’S avonds een fijn interview in Opium met Annemieke Bosman.

   Beluisteren