Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  José Montoya

  Beeldend kunstenaar José Montoya maakt kleurrijke schilderijen gevouwen of gescheurd papier.

  Beluisteren

  Even voorstellen
  José Montoya is een beeldend kunstenaar die kleurrijke schilderijen maakt van gevouwen of gescheurd papier. Hij gebruikt laagdrempelige technieken als vouwen, knippen en plakken, of vingerverven om zo intuïtief mogelijk te werken. Zijn werk gaat over licht en ruimte en kenmerkt zich door monochromie, herhaling, serialiteit en de directheid van de materialen die hij gebruikt. Hij laat zich inspireren door de Zero-beweging en het Brutalisme, een stroming in de architectuur die zich kenmerkt door blok-achtige, geometrische vormen. www.josemontoya.nl

  Torenkamerplan
  Ik ben van plan in de torenkamer een groot werk van gevouwen papier te maken.
  Bijgevoegd een foto van een demo, die ik gedurende komende week als vertrekpunt zal nemen.
  Het uiteindelijke werk zal 180 bij 50 cm worden, het grootste werk dat ik tot nu toe heb gerealiseerd.

  IMG_3877 (1).jpg

  • José Montoya - Dag 5

   vrijdag 8 december 2017


   En dan opeens is het af. Een fantasie heeft zich gemanifesteerd tot een kobalt blauw sculptuurachtig schilderij van papier. Ik ben blij verrast. Misschien omdat ik mezelf vanaf dag één heb voorgenomen dat het gaat om de reis en niet om het einddoel. Hoe dan ook ben ik blij deze vijf dagen in een prachtig gebouw met een behulpzaam team goed af te sluiten. Mijn dank is groot. 

   DSCF0032.JPG

   DSCF0013-1.JPG

   Beluisteren
  • De Torenkamer: José Montoya - Dag 4

   Op de grond ligt een lijst met daarin losliggende papiervouwsels. De kunst is dat het straks ook nog vast moet zitten, en aan de muur kan hangen. Want dan is het pas echt af. Is dit leuk werk? Nee, gelukkig krijg ik versterking van kunstenares Anna van Lingen.

   DAG 4.1.JPG

   DAG 4.2.jpeg

   DAG 4.3.jpeg

  • José Montoya - Dag 3

   woensdag 6 december 2017

   De helft van de week, het moment waarop je je werk gaat bevragen en je afvraagt of je wel de goeie kant opgaat, of je het wel afkrijgt en of het de moeite waard zal zijn om getoond te worden. Ik had een persoonlijke inzinking ingecalculeerd, maar gelukkig bleef deze me bespaard. Ik wist dat ik goed op weg was en aan het einde van de dag was ik verrast door het resultaat. Vandaag kan ik voor de eerste keer het werk voor me zien dat ik vrijdag zal presenteren.

   DAG 3.1.jpeg

   DAG 3.2.jpeg

   Beluisteren
  • De Torenkamer: José Montoya - Dag 2

   Ik kwam laat op gang maar wist wat me te doen stond. Waar ik gisteren met details bezig was, ben ik vandaag opzoek naar de grotere lijnen. Wat maakt een groot werk goed? Balans en de juiste verhoudingen. En hoe vind je die? Door heel veel te proberen. Dat deed ik, maar daarmee wil ik niet zeggen dat ik het nu weet. Gelukkig hoef ik dat nog niet, en als dat niet gebeurt is dat ook goed. Ik kan in ieder geval dit avontuur al presenteren.

   DAY 2500.jpg

  • José Montoya - Dag 1

   maandag 4 december 2017

   Snuffelend de ruimte verkennen. Boodschappentas uitpakken, een grote lijst in de hoek zetten, materialen uitpakken, iPhone oplader inpluggen en een klein kacheltje aanzetten. Hier moet het gaan gebeuren. Waar ik mezelf opleg dat het werk groots en belangrijk moet zijn, moet ik mezelf actief corrigeren dat het maar om vijf dagen gaat waarin ik wil ontdekken, experimenteren en speels creëren. Het enige doel voor deze dag is dat ik kies of het werk rood wordt, of blauw. Dan kan ik die in de papierwinkel kopen, en ik maak een aantal vouw-variaties. Na veel kopjes thee, handjes schudden en een flink aantal vouwlijnen later… is dit het resultaat van de eerste dag. 

   DAY 1500.jpg

   DAG 1500.jpg

   Beluisteren