Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Joyce ter Weele

  Kunstenaar Joyce ter Weele gaat een tekening maken die de hele Torenkamer in beslag neemt.

  Beluisteren

  Even voorstellen
  Joyce ter Weele (1988) studeerde in 2015 af aan Academie Minerva, Groningen en won het Coba de Groot Stipendium. Zij combineert in haar grote tekeningen materialen zoals houtskool, potlood, fineliner, grafiet, collage, fotografische technieken en zwarte- witte verf. Papier is altijd de drager. Haar uitgangspunt is de figuratieve werkelijkheid die ze vastlegt in foto’s waarbij ze zich richt op vormen en verhoudingen in zowel de natuur als in de verstedelijkte wereld. Vervolgens construeert en deconstrueert ze de foto’s tot zwart- wit collages die op hun beurt het startpunt vormen voor een nieuwe werkelijkheid.
  Voor Joyce is het proces voorafgaand aan een tekening van groot belang. Haar werken horen het eindstation te zijn van een periode van experimenteren met het materiaal, van een zoektocht naar de technische mogelijkheden en onmogelijkheden van het reproduceren, van het combineren van fotografische elementen met getekende en soms geschilderde elementen, van het aftasten van de grenzen tussen realisme en abstractie en van het onderzoeken van de mogelijkheden om haar werk effect te laten hebben op de ruimte waarin het wordt gepresenteerd.

  Torenkamerplan
  In de eerste week van 2018 mag ik verblijven in de Torenkamer. Ik maak een wandvullende tekening bestaande uit één groot vel papier die de hele Torenkamer in beslag neemt. Waardoor je 360 graden in het werk komt te staan.
  Deze week ga ik spelen met composities die ontstaan als ik vellen papier toevoeg en misschien ook weer weghaal. De tekening zal in het eerste gedeelte van het proces uit één deel bestaan. Mogelijk ga ik hier later nog nieuwe vellen papier aan toevoegen, zodat er nieuwe witruimtes en composities ontstaan.
Op dit nieuwe blanco papier ga ik tekenen en zo de twee delen met elkaar verbinden. Er ontstaat nu één compositie.

  • De Torenkamer: Joyce ter Weele - Dag 5

   vrijdag 5 januari 2018

   Het is vrijdag, vanavond is de onthulling van Panorama Project #1.

   Het is een enorm werk geworden van 1.5 meter hoog bij ongeveer 9 meter lang. Ook al hoef ik vandaag nog maar een meter te tekenen, de tijd vliegt voorbij! Ik sta midden in het werk en onderzoek de details nogmaals om vervolgens te proberen het geheel te inspecteren. Ik realiseer me dat ik in de Torenkamer geen afstand kan nemen, ik zit op het werk. In mijn atelier neem ik afstand ongeveer 5 meter, ik kan alles zien en heb dus een overview en kan zo toe werken naar een balans in de algehele compositie. Nu kijk ik naar de rechter muur en zie niet wat er links gebeurt. Ik ben erg benieuwd als ik het werk over een week ophang in mijn atelier, of mijn handen gaan jeuken om met het werk verder aan de slag te gaan...

   Check mijn website voor het eindresultaat: www.joyceterweele.com.

   DAG 4 Torenkamer.jpg

   DAG 4 Torenkamer.jpg

   Bekijk het videoverslag van Joyce ter Weele:

   Beluisteren
  • De Torenkamer: Joyce ter Weele - Dag 4

   Ook vandaag ben ik de Torenkamer niet uitgekomen, er is hard gewerkt! Inmiddels hangt de tekening bijna 360 graden om mij heen. Morgenvroeg schakel ik de hulptroepen in om het laatste stuk papier uit te rollen en teken ik mijn laatste meter. Benieuwd hoe het eindresultaat eruit ziet? Vrijdagmiddag 5 januari vanaf ongeveer 13:00 uur is de tekening te bewonderen in de Torenkamer in het Vondelpark. s'Avonds presenteer ik de tekening in de opname studio van Opium Vondel CS waar ik ook tussen 22:30 en 00:00 uur door Andrea van Pol wordt geïnterviewd.

   DAG 4 Torenkamer.jpg

  • Joyce ter Weele - Dag 3

   woensdag 3 januari 2018

   Heerlijk geslapen in het Torentje. Ik strek mijn benen, en nog voordat ik start met mijn ochtendritueel pak ik een potlood vast. Met een frisse blik kijk ik naar mijn werk en start in volle concentratie met tekenen.Vandaag heb ik het papier verder kunnen uitrollen. Het neemt nu een muur en twee raampartijen in beslag. Desondanks het stormachtige weer van vandaag ontdekte ik het licht dat door het papier schijnt waardoor het venster zichtbaar wordt. Hier wil ik morgen iets mee doen. Wordt vervolgd...

   DAG3.jpg

   DAG 3.jpg

   DAG 3.jpg

   Beluisteren
  • De Torenkamer: Joyce ter Weele - Dag 2

   Dag twee zit erop, maar de nacht is nog jong. Ik kijk uit het raam over het prachtige Vondelpark. Ik schenk wat te drinken in en besluit om nog even door te werken. Morgenvroeg ben ik dan ongeveer op de helft van mijn 360 graden tekening.

   DAG 2 Torenkamer.jpg

   DAG2 Torenkamer.jpg

  • Joyce ter Weele - Dag 1

   maandag 1 januari 2018

   Change of plans

   Vandaag heb ik een start gemaakt met de tekening. In eerste instantie was ik van plan om één wandvullende tekening te maken, maar toen ik in de Torenkamer stond kreeg ik een ander idee. Ik heb eerder nagedacht over een panorama tekening waar je als bezoeker instaat maar ontdekte nog niet een geschikte ruimte. De Torenkamer is dit voor 100%! Met veel motivatie ben ik vanmiddag gestart. Ik heb nu al zin in morgen!

   DAG 1 Torenkamer 1 januari 20181.jpg

   Beluisteren