Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  AiRich

  Visual artist/stylist AiRich werkt deze week aan een zelfportret serie.

  Beluisteren

  Even voorstellen
  De Amsterdamse AiRich (26) is een visual artist/stylist. Haar werk wordt vooral herkend dankzij haar eigen handschrift.

  De afgelopen 4 jaar is ze vooral actief als kunstenares, styliste, en allround creative. Zo was ze bijv. afgelopen herfst verantwoordelijk voor de opening act tijdens de tentoonstelling AFRICA FASHION CITIES in het Tropen Museum, exposeerde zij afgelopen zomer in de Balie tijdens AFRO VIBES en opende ze afgelopen week haar nieuwe expositie tijdens Other Futures Festival.

  Ooit was het haar droom om filmregisseur te worden, maar toen ze haar liefde voor fotografie en fine arts ontdekte, besloot ze het haar eigen te maken om hiermee haar eigen verhalen te kunnen vertellen.

  Zelf ziet ze haar werk als een samensmelting van verschillende elementen die haar interesse hebben, zoals pop cultuur, black culture en science fiction.

  Torenkamerplan
  Zelf sta ik voor de mensen die met mijn werk bekend zijn, bekend om mijn zelfportretten. Iets wat ik eigenlijk lang niet gedaan heb. Vandaar dat ik deze gelegenheid als een perfecte kans zie om hier met alle liefde weer op terug te vallen: een zelfportret serie van AiRich. Vaak durf ik met mezelf als model én fotograaf meer de grenzen op te zoeken. Denk hierbij aan een cross-over verkleedpartij en kanten van mij die men in de eerste instantie niet zal verwachten, oftewel; je zal opnieuw kennis maken.

  Over Other Futures
  Other Futures is een digitaal en fysiek platform waar het publiek en toekomstdenkers uit alle delen van de wereld met elkaar in contact komen. De eerste editie focust op makers en denkers uit niet-westerse culturen. Op den duur wordt het platform geopend voor iedereen die inspirerende toekomsten verbeeldt of bouwt. Other Futures wordt een ontmoetingsplaats waar nieuwe inzichten gedeeld kunnen worden over waar we met deze wereld heen willen en hoe we deze kunnen bouwen. Het platform gebruikt sciencefiction dus niet alleen om te reflecteren over de toekomst, maar ook als een tool of empowerment. Het platform Other Futures bestaat uit een driedaags multidisciplinair festival (2-4 februari 2018), de tentoonstelling Creating Other Futures (14 januari t/m 11 februari 2018), het storytellers event Other Futures Academy: New Narratives for Climate Action (1 februari 2018) en een online platform. Meer informatie: www.otherfutures.nl.

  • AiRich - Donderdag - De Onthulling

   donderdag 25 januari 2018

   Vandaag heb ik de edit in Photoshop zo goed als afgerond, Naja, wat is af eigelijk? Net als bij een schilderij is het eigelijk nooit af, maar ik neem er genoegen mee en ben tevreden. Uiteindelijk is het best een leuke zelf-portret serie geworden, 6 foto’s die elk een andere soort sfeer geven, sommige sterker dan de andere. Het was na die lange tijd echt leuk om dit weer eens op te pakken. Straks heb ik nog een laatste interview waar we mijn werk en deze week een beetje gaan evalueren. Spannend leuke afsluiter voor deze vruchtbare week.

   AiRich_eind1

   AiRich_eind2

   AiRich_eind3

   AiRich_eind4

   AiRich_eind5

   AiRich_eind6

   Beluisteren
  • De Torenkamer: AiRich - Dag 3

   woensdag 24 januari 2018

   Vandaag arriveerde ik om 11.00 met 2 volle tassen en 1 koffer gevuld met uitgekozen kledingstukken, onderdelen van kostuums, mijn camera en verschillende doeken die als backdrop zouden dienen.
   Ready for show time!

   In plaats van de Torenkamer was mij 1 van de kleedkamers toegewezen, omdat deze qua ruimte veel beter bij mijn manier van werken past en vooral omdat ik hier mijn fotostudio set kan uitklappen zonder dat iemand daar last van heeft.

   Rond 12.00 was alles opgebouwd en uitgesteld en kon ik aan de slag met de fotoshoot.
   Het was weer even wennen, maar al gauw had ik de smaak te pakken en ontstond er een schouwspel van mezelf die de camera instelt, de zelf-ontspanner aanzet, rent en binnen een paar sec. in de juiste houding sta voor de juiste pose. En dan snel weer terug rennen om te zien of en hoe de foto gelukt is.

   Leuk en lachen was het zeker, vooral 1 van de looks die volledig uit gouden tape bestond, waar ik amper tot niet in kon bewegen en hierdoor een soort statische figuur werd. Een outfit in tape kan ik eindelijk ook van mijn lijstje schrappen :)
   Ik ben tevreden over hoe de shoot verlopen is en kan niet wachten om te zien wat voor soort leven de foto's gaan leiden in de nabewerking. (Ik ben ondertussen al begonnen)
   Net lekker gegeten en straks door naar het interview.

   Beluisteren
  • De Torenkamer: AiRich - Dag 2

   Dinsdag
   Vandaag was ik fysiek zelf niet in de Torenkamer aanwezig, maar wel in spirit.
   In gedachte ben ik al op de fotoset van morgen, want vind het best spannend.
   Ter voorbereiding heb ik (aangezien ik zelf model sta) een beetje extra aandacht gegeven aan mijn uiterlijke verzorging; mijn haren gewassen, nagels geknipt, gezichtsmaskertje etc.
   Daarnaast heb ik nog een aantal ontbrekende onderdelen voor de outfits opgehaald en alles ingepakt voor morgen. Mijn koffer staat op springen, maar alles is helemaal klaar voor morgen.

  • De Torenkamer: AiRich - Dag 1

   maandag 22 januari 2018

   Maandag
   Vandaag arriveerde ik om 18.00.
   Aangezien de fotoshoot voor komende woensdag gepland staat, focuste ik mij vandaag vooral op de verschillende looks die ik tijdens mijn zelfportret sessie ga dragen.

   Ik heb van mezelf een heleboel losse kostuumstukken en hoofddeksels die ik doormiddel van de styling een nieuw plekje geef in een nieuwe outfit. Sommige dingen heb ik nog nooit gedragen dus het wordt wel spannend.
   Ook was het voor vandaag heel belangrijk dat mijn fotostudio set compleet in de Torenkamer arriveerde, zodat ze zich alvast thuis kunnen voelen voor woensdag :)
   Om 22.30 werd ik uitgenodigd door Raoul en Annemieke om de uitzending live, in de studio te volgen.
   Het was leuk om dat allemaal achter de schermen mee te maken, maar al gauw moest ik boven klaar staan voor mijn introductie vanuit de Torenkamer, live!
   Het is altijd even spannend, zo'n radio interview. Maar het viel allemaal reuze mee en was leuk om te doen.

   Beluisteren