Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Janina Schipper

  Kunstenaar Janina Schipper gaat tekenen in De Torenkamer. Ze gaat experimenteren met drie vlakken in een tekening waarbij de positie van de vlakken telkens per tekening verandert.

  Beluisteren

  Even voorstellen
  Janina Schipper (1986) is kunstenaar en werkt in verschillende disciplines. Ze studeerde aan de kunstacademie ArtEZ in Zwolle en behaalde haar Master Fine Art aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Momenteel woont en werkt ze in Rotterdam. Janina is geïnteresseerd in het maken van abstracte werken waarbij ze bewust kleur, structuur en contrast laat zien. In haar tekeningen en monoprints zit een bepaalde concentratie die er voor zorgt dat je er verschillende vormen, lagen en structuren in ontdekt. De beleving van kleur en materiaal staan hier centraal. Kleur is een wezenlijk onderdeel van het leven en kan een intens gevoel opwekken. Veel van haar werken bestaan uit maar één kleur; deze vibreert en is vol met emotie. Haar installaties en landschapswerken zijn altijd verbonden met de plek waarvoor ze zijn gemaakt; ze zijn site-specific. Ook hierbij geldt dat ze zich concentreert op een bepaalde kleur of materiaal. Daardoor wordt je aandacht op iets specifieks gevestigd en ontstaat er een andere kijk op de omgeving.

  Torenkamerplan
  In deze week wil ik tekeningen maken geïnspireerd op het werk ‘Looking glass’ dat ik vorig jaar voor de IJsselbiënnale heb ontworpen. Dit landschapswerk bestond uit drie grote kunststof platen die aan één kant reflecteerden als een spiegel en aan de andere kant als doorkijk functioneerden. In mijn tekeningen maak ik vaak gebruik van één vlak die ik invul met pastel, houtskool of grafiet. Nu wil ik gaan experimenteren met drie vlakken in een tekening waarbij de positie van de vlakken telkens per tekening verandert. Wat voor gevolgen heeft dit voor de ervaring van kleur, materiaal, contrast en structuur? We zullen het gaan beleven deze week.

  • Janina Schipper - Torenkamer - Dag 5

   vrijdag 2 februari 2018

   Op deze laatste dag wil ik nog van alles doen. Het liefst wil ik nog wel tien tekeningen maken. Zo zie je maar weer hoeveel inspiratie en ideeën zo’n week oplevert. Deze week stond in het teken van het experiment. Hoe ga ik om met verschillende materialen in één tekening? Hoe werken die drie platte vlakken nu eigenlijk in een tekening? Ook heb ik opeens te maken met een voor- en achtergrond. Het zijn voor mij allemaal nieuwe onderwerpen waar meer experiment voor nodig is.Dat is een fijn idee voor de toekomst!


   Janina Schipper - Torenkamer - Dag 5 - 01.jpgJanina Schipper - Torenkamer - Dag 5 - 02.jpgJanina Schipper - Torenkamer - Dag 5 - 03.jpg

   Beluisteren
  • De Torenkamer: Janina Schipper - Dag 4

   Dag vier alweer! Ik plak een nieuw stuk papier op de muur en teken de vlakken erop. Bij de vorige tekening begon ik met het invullen van de vlakken. Dat bleek niet heel praktisch, dus vandaag begin ik met de achtergrond. De kleur die ik daarvoor gebruik heet Permanent Red Extra Dark. Het mooie aan deze pastel is dat het een enorm kleurenpalet bevat. Door de wrijving op het papier ontstaan er bruine, rode en paarse kleuren. De vlakken worden grijs en hiervoor gebruik ik pastelkrijt. Eens kijken hoe deze combinatie gaat uitpakken.


   Janina Schipper - Torenkamer - Dag 4 - 01.JPGJanina Schipper - Torenkamer - Dag 4 - 02.JPGJanina Schipper - Torenkamer - Dag 4 - 03.JPG

  • Janina Schipper - Torenkamer - Dag 3

   woensdag 31 januari 2018

   Het is gelukt: ik heb vandaag de eerste tekening om rond tien uur ‘s avonds afgerond. Daarna heb ik de tekening gefixeerd en gefotografeerd. Ik ben er niet helemaal tevreden mee, maar ik heb een hoop geleerd en dat ga ik toepassen bij de volgende tekening. Aan de slag dus!


   Janina Schipper - Torenkamer - Dag 3 - 01.JPGJanina Schipper - Torenkamer - Dag 3 - 02.JPGJanina Schipper - Torenkamer - Dag 3 - 03.JPGJanina Schipper - Torenkamer - Dag 3 - 04.jpg

   Beluisteren
  • De Torenkamer: Janina Schipper - Dag 2

   Wat heb ik heerlijk geslapen in de Torenkamer. Uitgerust ga ik aan de slag. Ik begin met het voorbereiden van de tekeningen. Ik snijd drie grote stukken papier van het formaat 150 x 220 cm. Een daarvan hang ik aan de muur. Dit wordt de eerste tekening. Ik kies een schets uit die ik wil uitwerken en ik verschaal deze naar groot formaat. Daarna wordt het tijd om tape aan te brengen op het papier zodat ik de vlakken kan invullen. Vandaag heb ik voor pastel gekozen die ik aanbreng met een make-up sponsje. Ik breng meerdere lagen over elkaar aan zodat er een diepe kleur ontstaat. De tekening komt langzaam tot leven. Morgen hoop ik deze eerste tekening af te ronden.


   Janina Schipper - Torenkamer - Dag 2 - 01.jpg

   Janina Schipper - Torenkamer - Dag 2 - 02.jpg

   Janina Schipper - Torenkamer - Dag 2 - 03.jpg

  • De Torenkamer: Janina Schippers - Dag 1

   maandag 29 januari 2018

   Vandaag begint mijn verblijf in de Torenkamer. Zo’n eerste dag is altijd wennen, maar inmiddels voel ik me er al behoorlijk thuis. Ik plak mijn schetsen op de muur en ik kijk welke ik ga uitwerken tot tekeningen. Ik kies er vier uit. Daarna ga ik aan de slag met het pastel en houtskool dat ik uit mijn atelier heb meegenomen. Elke kleur smeer ik op een stuk papier om te kijken welke kleurencombinaties interessant zijn voor de tekeningen. Er zijn meer combinaties dan dat ik deze week tekeningen kan maken. Voer voor de toekomst dus!   Janina Schipper - Torenkamer - Dag 1 - 03.jpgJanina Schipper - Torenkamer - Dag 1 - 01.jpgJanina Schipper - Torenkamer - Dag 1 - 02.jpg

   Beluisteren