Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Marleen Kappe

  Beeldend kunstenaar.

  Beluisteren

  Even voorstellen
  Marleen Kappe is beeldend kunstenaar. In haar werk, wat bestaat uit (ruimtelijke) tekeningen en installaties, gaan twee- en driedimensionale elementen in elkaar over. Ze tekent en bouwt architectonisch aandoende ruimtes, mechanische constructies en semi-abstracte omgevingen, soms met mensen er doorheen dwalend, waarin ze reageert op de veranderende landschappen van onze moderne samenleving. Haar werken zijn momentopnamen, ‘stills’ van een beweging; een groeiproces, ontwikkeling of juist een kanteling. 

  Marleen Kappe studeerde beeldhouwen aan de AKI, ArtEZ in Enschede. Inmiddels woont ze al weer enige jaren in Amsterdam.

  Met haar werk exposeert ze in musea, kunstinstellingen en galeries. Naast haar eigen projecten, is ze ook bezig met het opzetten van samenwerkingsverbanden met andere kunstenaars.

  Torenkamerplan
  Mijn tekeningen en installaties vormen steeds meer een geheel, in de Torenkamer wil ik dit proces verder onderzoeken. Onder andere door lijnstructuren die in mijn tekeningen beginnen driedimensionaal door te trekken de ruimte in.

  De beelden en constructies die deze week ontstaan zal ik verwerken in installaties die ik vanaf eind februari zal laten zien in etalages in de Zeeheldenbuurt in Amsterdam, een project van Frans van Tartwijk en Stichting Kunsttraject 6. 

  Lees meer en volg haar belevenissen op Marleens Torenkamerblog en luister maandag, woensdag- en vrijdagavond naar de live updates tijdens Opium.

  • De Torenkamer: Marleen Kappe - Dag 5

   vrijdag 16 februari 2018

   Het is alweer mijn laatste dag in de torenkamer. Ik zet een nieuwe tekening op. De dag gaat snel, de kamer wordt steeds voller, overal liggen losse onderdelen waarmee ik mijn tekening opbouw. Aan het eind van de dag is ook dit werk klaar en ligt de vloer vol met reststukken, als splinters van papier en karton. Tijd om de werken voorzichtig naar de studio beneden te brengen voor de uitzending. Ik woon voor het eerst de hele uitzending bij. Frank Lammers vertelt over zijn geëngageerde monoloog in de theatervoorstelling over Marx, waarin hij Marx als dode ziel speelt die terugkijkt op hoe zijn filosofie in de maatschappij tot uiting is gekomen en verteld hoe zijn ideeën eigenlijk bedoeld waren. Ik ben benieuwd geworden naar de voorstelling, vooral naar het deel waar Frank Lammers als Marx zich op het publiek richt. Ik luister naar de mooie muziek van het Trio Laetum. Muziek live in al zijn driedimensionaliteit ervaren, blijft het beste. Fijn om hier zo te zitten en op te kunnen gaan in de muziek. We hebben het over mijn werk en Frank Lammers noemt mijn werk een schip wat uit elkaar spat, een mooie vergelijking en daar is mijn werk ook vrij op gebaseerd; op de zeevaart en op de industrie die ooit in de Zeeheldenbuurt aanwezig was.

   Dit weekend ruim ik de torenkamer leeg en werk ik thuis verder aan de laatste werken. Volgende week is tijd voor de opbouw en vanaf 25 februari zullen mijn werken dan te zien zijn, verspreidt over de verschillende etalages.

   873505C2-8200-4823-8FFB-6EAB9C3B17C1.JPG


   Beluisteren
  • De Torenkamer: Marleen Kappe - Dag 4

   Vanochtend kom ik minder makkelijk mijn bed uit dan de afgelopen dagen. Waarschijnlijk een combinatie van vermoeidheid en het weer; voor het eerst sinds ik in de torenkamer zit is het grijs als ik naar buiten kijk. Maar even rustig wakker worden, ik heb nog een paar uur voordat een bevriend kunstenaar die ik uitgenodigd heb langskomt.

   Rond 11 uur komt ze de torenkamer binnen. We hebben een fijn gesprek wat alle kanten op gaat en me veel nieuwe inzichten geeft over mijn werk in het algemeen, maar vooral ook over de tekeningen waar ik nu mee bezig ben. Het geeft me veel nieuwe energie om weer door te gaan, maar eerst naar de tekenwinkel. Ik heb besloten dat ik om meer diepte in het zwarte deel van dit werk te krijgen moet werken met verschillende tekenmaterialen.

   Aan het eind van de dag is mijn werk behoorlijk zwart en de verschillende materialen geven het inderdaad een mooie diepte. Morgen nog een laag en dan is ook deze klaar.


   IMG_2923.JPG

  • De Torenkamer: Marleen Kappe - Dag 3

   woensdag 14 februari 2018

   ’s Nachts word ik wakker van een geluid dat ik eerst niet kan plaatsen, maar dan bedenk ik me dat het een onderdeel van mijn tekening is dat naar beneden komt. Mijn tekening komt tot leven, nou ja eigenlijk stort er gewoon een deel in. Iets wat ik soms in mijn tekeningen ook probeer te suggereren, maar in het geval is het wel heel letterlijk.

   Dit is de manier waarop ik werk. Ik zoek in mijn tekeningen naar de juiste compositie door de ruimtelijke elementen tijdelijk vast te zetten met tape en ze te plaatsen en verplaatsen totdat het klopt. Met mijn kleine tekeningen (A3-A4) werkt dit prima, maar in deze grotere tekeningen heb ik af en toe last van de zwaartekracht. Ach ja maar veel foto’s maken tussendoor, zodat ik weet hoe het hing als het valt. En morgen (of vandaag dus) knopen doorhakken en alles definitief vast zetten, een goeie drijfveer.

   Ik moet ineens denken aan mijn vroegere bovenbuurman die thuis een antiquariaat had en meer, maar vooral ook minder stabiele boekenkasten, bouwde met losse planken en stenen. Zijn hele huis (een kleine 50 vierkante meter) stond tot de nok toe vol, je kon er nauwelijks tussendoor. Een keer in de zoveel tijd stortte er weer een stapel naar beneden en hoorde ik door het geluid van de vallende boeken mijn buurman vloeken en steevast roepen: “Blijf nou toch eens ligguh.” Of het hielp weet ik niet, maar als er deze week weer eens een aantal onderdelen naar beneden valt roep ik geluidloos in mijn hoofd af en toe iets soortgelijks.  

   Deze dag wil ik dus besteden aan het afmaken van tekening nummer een om vervolgens door te gaan met nummer twee en drie. Rond de middag hoop ik klaar te zijn met de eerste. Maar zoals altijd duurt het langer dan gehoopt. Bijschaven, bijpoetsen, de juiste manier van bevestigingen bedenken… laat in de avond is nummer een dan toch klaar. Ik ben blij met het resultaat. Nu een ruwe schets voor nummer twee, zodat ik weet hoe ik morgen verder wil. Een groot aantal losse onderdelen is al klaar en liggen veilig op de grond te wachten op hun definitieve plek.


   IMG_2916 (1).JPG

   Beluisteren
  • De Torenkamer: Marleen Kappe - Dag 2

   Ik word wakker in de torenkamer met het VondelCS en het park onder me waar het nog rustig is, het is nog vroeg. Ondanks dat ik vannacht tot een uur of 2 doorgewerkt heb ben ik weer vroeg wakker. Toch onrust om weer te beginnen. Gisteren heb ik verschillende dingen uitgeprobeerd en een opzet gemaakt voor twee tekeningen, waar ik vandaag verder mee wil en natuurlijk toen ik wilde gaan slapen, had ik ineens allerlei nieuwe ideeën. Altijd hetzelfde, net als ik besloten heb dat het echt klaar is voor vandaag en ik moet gaan slapen komen de oplossingen als vanzelf omhoog voor dingen waar ik de hele dag over nagedacht heb. De kou maakt het alleen wel even lastig om mijn bed uit te komen, maar na nog even geluisterd te hebben naar de beginnende geluiden van het park besluit ik op te staan. Ik klim de ladder van mijn hoogslaper af, tijd voor ontbijt, een douche en vooral om de ideeën van gister op papier te zetten.


   marleenkappe_21x 30 cm_2018.jpegmarleenkappe_21x 29 cm_2018.jpegmarleenkappe_21x 32 cm_2018.jpegmarleenkappe_15x 22 cm_2018.jpegmarleenkappe_15x 20 cm_2018.jpeg

  • De Torenkamer: Marleen Kappe - Dag 1

   maandag 12 februari 2018

   De afgelopen weken heb ik mijn spullen verzameld voor de torenkamer, materiaal, maar  vooral ook ideeën. Met een lading karton, metaaldraad, rollen papier, foto’s en de ideeën als globale schetsen in mijn hoofd vertrek ik vandaag naar het Vondelpark, het geluid van de drilboren die bij mij thuis mijn kamer binnendringen achter me latend. Het is een stralende dag de zon breekt door de wolkenlucht de torenkamer binnen, onder mij de vijver waarin eenden en meeuwen zich rustig mee laten drijven. Vanuit het andere raam kijk ik uit op een huis wat in de steigers staat, ik voel me gelijk thuis. En wat een stilte. Ik pakken mijn spullen uit en hang mijn papier op. Eens kijken met wat voor tekeninstallaties ik hier aan het eind van de week vandaan kom.

   marleen foto dag 1.JPG

   Beluisteren