Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Ilse van Stokkum

  Ilse van Stokkum werkt deze week in de Torenkamer aan mechanische collages.

  Beluisteren

  Even voorstellen:

  Ilse van Stokkum is van mening dat de beleving van plezier een essentieel onderdeel is van het dagelijks leven. Om deze reden ontwikkelt ze haar werk spelenderwijs. Ze streeft naar kleurrijke creaties om de toeschouwer op een esthetische wijze te amuseren.

  Met haar meest recente werk ‘Dreaming with open eyes’ biedt Ilse de toeschouwer de mogelijkheid te ontsnappen uit de werkelijkheid om weg te dromen in een landschap dat bestaat uit gekleurde miniatuurobjecten. Het speelse landschap komt tot leven door de beweging die bij sommige objecten is toegepast om het oog van de toeschouwer te verrassen. Door de verbeeldingskracht van de miniatuurobjecten is het werk van Ilse voor iedereen begrijpelijk, vermakelijk en het zorgt voor een glimlach.

  In 2017 studeerde Ilse af als Product Designer aan de hogeschool van de kunsten ArtEZ te Arnhem. Haar werk exposeert ze in musea, kunstinstellingen en galeries. Naast haar eigen projecten, werkt ze ook in verschillende samenwerkingsverbanden met ontwerpers en mensen uit andere vakgebieden.

  Wil je het werk van Ilse komen bewonderen? Tot 29 april 2018 staat haar werk in de Galerie Pouloeuff te Naarden Vesting.

   

  Torenkamerplan

  Om de stilte in de torenkamer te doorbreken heb ik meer dan honderd uurwerken meegebracht. Deze tikkende machientjes zullen de stilte doorbreken en een zeer muzikaal geheel gaan vormen in de ruimte. Dit is niet de essentie van mijn werk, maar ik kijk nu al uit naar deze ervaring van het geluid.

  De aankomende dagen in de torenkamer ga ik kleurrijke collages ontwerpen waarbij beweging zal zorgen voor een speelse touch. Mijn streven is om de collages zo te maken dat de beweging ervoor zorgt dat ze op geen enkel moment van de dag hetzelfde zullen zijn. De ronddraaiende vormen nemen je mee in hun beweging, terwijl je op de achtergrond een zacht ritmisch getik hoort van de uurwerkjes die de vormen aansturen. Een speels spel met vormen, kleuren en beweging.

  Lees meer en volg haar belevenissen op de Torenkamerblog en luister maandag, woensdag- en vrijdagavond naar de live updates tijdens Opium.

  • De Torenkamer: Ilse van Stokkum - Dag 2

   Vanmorgen werd ik wakker van de zonnestralen die door het raam heen schenen. Gisteravond toch maar even de batterijtjes uit de kloksysteempjes gehaald. Wat een stilte, Deze stilte was al snel weer voorbij toen ik de vanmorgen de mechaniekjes weer opstartte. Vandaag ga ik vrolijk door met knippen, kleuren en composities creëren. 


   De dag is al weer bijna om. Er zijn verschillende collages bij gekomen. Vandaag ging de meeste tijd naar een collage waarbij ik negen oranje rechthoekjes op verschillende kloksysteem heb bevestigd. Deze rechthoekjes heb ik afwisselend op de minutenwijzer en de urenwijzer gemonteerd. Om de 12 uur vormen deze oranje rechthoekjes samen een grote rechthoek en de rest van de dag om de minuut in een ander patroon staan.


   Schermafbeelding 2018-04-18 om 20.24.50.pngSchermafbeelding 2018-04-18 om 20.23.37.png

  • De Torenkamer: Ilse van Stokkum - Dag 1

   Hallo torenkamer(tje) 


   Om elf uur kwam ik aan bij de torenkamer, wat een fijne plek. Toen ik eenmaal de materialen op hun plek had gezet kon ik aan de slag. Gewoon doen is de manier hoe ik tot dingen kom. Materiaal knippen, plakken, vervormen en samenvoegen brengt mij op nieuwe ideeën. Ik werk vandaag met gemakkelijk te bewerken materialen zoals; Karton, papier, draad, plastic en stof. Dit zorgt voor een vereenvoudiging van het experiment waardoor ik op een speelse manier de samenkomst van materiaal, vorm, kleur en compositie kan onderzoeken. Deze werkwijze gaf mij vandaag de gelegenheid de esthetische waarde van mijn werk te bevragen, zonder te streven naar een voorbedachte uitkomst. 


   Handgemaakte knipsels en getekende patronen creëerde speelse kleurcombinaties. Vandaag heb ik collages gemaakt met verschillende vormen die om en om langzaam bewegen. De muur hangt al aardig vol met tikkende kunstwerkjes.


   Schermafbeelding 2018-04-18 om 15.33.02.pngSchermafbeelding 2018-04-18 om 15.28.36.pngSchermafbeelding 2018-04-18 om 15.26.12.pngSchermafbeelding 2018-04-18 om 15.25.56.pngSchermafbeelding 2018-04-18 om 15.25.47.pngSchermafbeelding 2018-04-18 om 15.25.33.pngSchermafbeelding 2018-04-17 om 21.28.09.png