Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Eva Gonggrijp & Lodewijk Luijt

  Eva en Lodewijk gaan deze week in de Torenkamer experimenteren met een drone voor het 'inAir' dronefestival.

  Beluisteren

  Bio

  Eva Gonggrijp en Lodewijk Luijt vormen sinds kort het duo LIFT, de plek waar ze elkaar ontmoetten bij de VRbase in Amsterdam. Lodewijk is daar kind aan huis, van jongs af aan doende met het bouwen van visuele en virtuele ervaringen. Eva maakt multi-media installaties , vaak gebaseerd op haar dromen. Ze kwam poolshoogte nemen hoe ze haar terugkerende droom; ronddwalen in haar oude poppenhuis, kon realiseren.* Er ontspon zich een gesprek waarin ze ook andere ideeën met Lodewijk deelde, die simpelweg reageerde met ‘leuk, gaan we doen’. Binnen een week draaiden ze en passant een site-specific VR filmpje, met Lodewijks drone in de museale ruimte van Arti et Amacitiae waar ze de installatie ‘no exit’ maakte en de bezoeker liet rondzwalken in de lucht door de lege ruimte. Hun combinatie maakt het mogelijk samen nieuwe werelden te ontdekken.

  Wat bleek te werken: de concrete situatie leidt naar een lucide ervaring want de perceptie past zich aan, waarmee haar oude wensdroom; onzichtbaar te worden, te kunnen vliegen en te ontsnappen aan het hier en nu, werd ingelost. Het medium VR heeft hele andere kwaliteiten dan film of video; het is bijna onmogelijk op dezelfde manier een verhaal te vertellen; zonder shot en tegenshot. Wie de headset draagt, bepaalt waar hij naar kijkt. Als filmer blijf je het liefst onzichtbaar maar de 360 graden camera ziet alles. Soms helpt een beetje manipulatie, maar daar is geen garantie voor.

   

  Torenkamerplan

  Tijdens de Torenkamerweek gaan we met een drone en een 360 graden camera (VR) experimenteren hoe we op het ‘inAir’ drone festival de week daarna, de bezoeker kunnen wegvoeren uit het gebouw.

  Met de drone het gebouw uitvliegen mag helaas niet vanwege de strenge wetgeving, we zullen dus een andere oplossing moeten vinden ons idee te verwezenlijken, daarmee gaan we experimenteren.

  Lodewijk deinst niet terug voor technische uitdagingen, Eva niet voor het onuitvoerbare en het montageproces. Is het genoeg om de ontsnapping gestalte te geven?

  De voortgang (of ondergang) van dit proces wordt gemonitord en het resultaat wordt live gepresenteerd op het InAir dronefestival.

   

  • De Torenkamer: Eva Gonggrijp en Lodewijk Luijt - Dag 4

   Vandaag hebben we geen nieuwe opnames gemaakt, terwijl het weer zo mooi helder was . Gisteren was ons concept zo'n beetje rond, en nu zitten we in de wat minder spannende, uitvoerende face, waarin de puntjes op de i moeten, en dat zijn er nogal wat.. In die zin wel spannend, zijn onze technieken toereikend. Na vandaag de test te hebben gezien, bedachten we ons dat het wel goed is dat je niet in een wiebelige stoel zit bij deze VR ervaring. De hersenen laten zich makkelijk in de luren leggen en dat kan letterlijk een high gevoel geven. Alleen het eind van de VR film ligt letterlijk open. wat gebeurt er nadat we in de put zijn beland, Dat laten we nog even liggen tot morgen, als het park oranje kleurt in de andere wereld, We hebben besloten hierna ons eigen Torenkamer te creëren, alleen zonder toren.

   Schermafbeelding 2018-04-26 om 20.10.01.pngIMG_9762.JPG

  • De Torenkamer: Eva Gonggrijp en Lodewijk Luijt - Dag 3

   woensdag 25 april 2018

   Het vliegende bed heeft zich in ons hoofd vastgezet, bovendien is het een mooie manier om de drone, die natuurlijk door de 360 graden camera altijd in beeld is, een andere hoedanigheid te geven. In mijn atelier stond toevallig een draagbaar eenpersoonsbed. Lodewijk nam een ouderwets gebloemd dekentje mee en met dunne touwtjes hebben we deze laten wapperen. Verder moesten we als een haas aan de montage, waar nog niet zo veel over te vertellen valt, behalve onze onderlinge discussies. Wat is er te zien als we het raam uitvliegen, de bloesem die we gefilmd hebben? (die er in het echt natuurlijk niet staan) en daarna? 


   L: Gaat hij nu vooruit of achteruit, of van onder naar boven?

   E: Hij rolt, kijk hij rolt als een golf, en dan komt het volgende beeld tevoorschijn

   L: Ja maar dat is toch niet logisch?

   E: Nee dat is niet logisch, maar als het werkt, dan werkt het

   L: Ik ben voor hard cut

   Morgen meer!

   Schermafbeelding 2018-04-25 om 19.30.39.png

   bed.jpg


   Beluisteren
  • De Torenkamer: Eva Gonggrijp en Lodewijk Luijt - Dag 2

   Lodewijk is in het Torentje blijven slapen en ik (Eva) heb gelukkig de aanvechting om na de uitzending samen nog een biertje te drinken in het Torentje weerstaan. Toen ik beneden kwam was alles potdicht, donker en niemand te bekennen, maar ik moest naar huis! Gelukkig bleek er beneden nog iemand van de bar te zijn, die op het punt van vertrekken stond, daarna was het niet meer mogelijk geweest het gebouw te verlaten. Vandaag twee spannende shoots gedaan, een in VondelCS zelf, het vertrekpunt van ‘Shift’, vanuit de zaal waar we de presentatie gaan geven. Deze bleek gelukkig leeg en zo kon er gevlogen worden. De drone is binnen erg onberekenbaar vanwege de slechte satellietverbindingen en daarom is het lastig om een uitgestippelde route te vliegen. Lodewijk heeft de stoute schoenen nog maar even aangehouden en het begin van onze ontsnapping opgenomen vanuit de zaal, door de drone te misleiden, de sensors deels uit te schakelen en achterstevoren te vliegen. Dat vergt wel enige behendigheid, want de besturing is dan ook in spiegelbeeld. Van daaruit door een smal gangetje naar een openslaande deur gevlogen waar de goederenlift in de openlucht de horeca moet bevoorraden. Van daaruit moeten we dus het gebouw uit kunnen komen, zonder er daadwerkelijk uit te vliegen want dat mag dus niet. Na een crash is het toch gelukt. De opnames die we daarna gemaakt hebben zijn op eigen terrein en zo gemanipuleerd dat we hopen een mooie overgang te kunnen maken naar andere oorden. 


   Ondertussen arriveerde er via een Facebookvriend een boodschap uit het hiernamaals, een gevonden brief van mijn broer die acht jaar geleden overleed, waarin hij schreef over ‘vliegen' en 'het oog van de cycloop’, De illustraties hadden we zelf dus al. Het ging over de imaginaire reizen die we als kind maakten naar aanleiding van Suske en Wiske’s Vliegende Bed, maar dit terzijde. Voorlopig hebben we genoeg materiaal om met de montage te beginnen maar hoe het echt gaat worden weten we pas als het klaar is.

   002.png003.jpgSchermafbeelding 2018-04-24 om 18.42.23.png

  • De Torenkamer: Eva Gonggrijp en Lodewijk Luijt - Dag 1

   maandag 23 april 2018

   Vandaag zijn we begonnen met de eerste opnames van onze voorgenomen ontsnapping vanuit Vondel CS. Omdat de weersvoorspellingen gedurende de week somberder worden hebben we besloten achterstevoren te werken. En dat terwijl je met VR ook letterlijk moet omdenken. In Amsterdam mogen we niet met de drone vliegen dus zijn we naar de plek gegaan waar we toevallig allebei veel binding mee hebben, Overveen. Deze onderneming was op verschillende manieren erg spannend.

   Ik (Eva) had het plan opgevat vanuit een soort put in het bos tussen de bomen door omhoog te vliegen en het was bepaald niet windstil. Omdat de 360 graden camera alles ziet, moesten we ons verstoppen. Gelukkig stond er een prachtig hutje van takken. Lodewijk, de dronepiloot was zwaar gefocust en ik kon weinig anders doen dan schietgebedjes, want de eerste dag crashen betekent dat we de rest van de week een probleem hebben. We zagen een prachtig beeld ntstaan van bovenaf, euforie! Totdat we bij het terugzien van de opnames zagen dat het beeld gehalveerd was, waaruit we de conclusie trokken, dat een van de camera’s het begeven had. Alsof we rechtstreeks de put inzakten, van waaruit we net zo succesvol waren opgestegen.

   Er kwam een jogger langs die ons vertelde waar de put voor gediend had, het was een bassin die door zijn waterdruk een lift aandreef in een verderop gelegen landhuis. Een LIFT notabene. Zelfs de twee lege colablikjes op de bodem waren niet in staat het magische beeld te verstoren, daarnaast was de put te diep om ze eruit te vissen zonder touwladder.

   Na het raadplegen van wat forums, bleek het een software probleem te zijn, beide camera’s (die met de ruggen aan elkaar zitten) waren picobello, hoewel we waarschijnlijk nog wat krachttoeren moeten uithalen om het beeld te stabiliseren. Vol frisse moed hebben we dezelfde actie herhaald, maar nu boven een grote poel. Dit keer zijn we afgedaald van een hoogte van hoog tot laag, vlak boven het water. Op dit laagtepunt kregen we de volgende hartverzakking, de drone was van de radar. Leve de schietgebedjes, ineens spong hij terug in beeld en kwam braaf aangevlogen: Lodewijk als Valkenier.

   Straks kunnen we de beelden op het scherm beoordelen, net onze computers naar de Torenkamer gesleept die de filmpjes moeten renderen dus het blijft nog even spannend.


   PastedGraphic-5.pngPastedGraphic-1.pngputvlucht.png

   Beluisteren