Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Saskia Boelsums

  Beeldend kunstenaar en fotograaf Saskia Boelsums is te gast in De Torenkamer.

  Beluisteren

  Even voorstellen
  Beeldend kunstenaar/fotograaf Saskia Boelsums uit Nieuw-Schoonebeek trekt de laatste jaren veel nationale en internationale aandacht met haar foto’s. Al sinds haar opleiding tot beeldend kunstenaar is ze gefascineerd door de mogelijkheden van fotografie. Om een onderwerp diepgaand te onderzoeken, werkt ze vaak in thematische series. Ze exposeerde onlangs onder andere in Londen, Berlijn en Amsterdam. Verder is ze winnaar van de Artist Collecting Society Price 2014 in Londen, werd door GUP Magazine geselecteerd als New Dutch Photography Talent 2015 en won de Cultuurprijs Emmen 2015. Het prestigieuze FotoFestival Naarden heeft Saskia de afgelopen maanden gepresenteerd als nieuw Nederlands fotografietalent. Vrijwel dagelijks plaatst ze een nieuwe foto op Facebook zodat iedereen haar ontwikkeling kan volgen. Meer foto’s zijn ook te zien op haar website: www.saskiaboelsums.nl.

  Torenkamerplan
  Een week lang wil ik me verdiepen in straatfotografie. Voor mij is dat een nieuwe fotodiscipline en deze week Amsterdam lijkt me een uitgelezen kans om mijn affiniteit daarmee te onderzoeken. Vanuit de Torenkamer in hartje Amsterdam kan ik binnen een paar minuten op interessante stadslocaties zijn en ook snel weer terug naar de Torenkamer om de gemaakte foto’s te selecteren, te bewerken en te bekijken hoe het beter kan om dan opnieuw de stad in te gaan voor een volgende ronde, waarbij ik mijn bevindingen direct in de praktijk breng.

  Als beeldend kunstenaar ben ik gewend om zelf beelden te creëren en dat doe ik ook in mijn fotografie. Straatfotografie is niet geregisseerd. Het hangt van het toeval af wat er ergens te zien is, het is observeren en registreren. Ik ben ook benieuwd hoe het is om mensen te fotografen die ik niet ken en te ontdekken welke situaties goede en interessante beelden opleveren, hoe je die vastlegt en wat er aan nabewerking nodig is. Dat avontuur deel ik graag met de redactie en de luisteraars.

  • De Torenkamer - Saskia Boelsums - Dag 5

   vrijdag 24 juli 2015

   Buiten spelen
   Buiten spelen, daar lijkt het nog het meest op wat ik deze dagen in Amsterdam doe. Net als vroeger doen wat er in je opkomt. Vondelpark, Artis, het IJ, Museumplein, NDSM-werf. En eigenlijk maakt het niet uit waar ik ben, ik zie overal dingen die me raken.

   Straatfotografie is intensief. Inmiddels zit mijn hoofd zó vol met indrukken dat er echt helemaal niks meer bij kan. Vandaag merk ik dat ik de camera richt op beelden die mij ontspannen, die weer wat ruimte geven.Wolkenluchten en spelende honden. En dit prachtige meisje in haar eigen stillewaterwereld middenin de drukte van het Museumplein.

   Ik ga met heel veel foto's naar huis. Met beelden die ikzelf nooit had kunnen
   bedenken. Voor mij is dat de grootste waarde, situaties en toevallige composities tegenkomen die nieuw zijn, die buiten mijn normale blikveld liggen. Die ervaring neem ik mee. Een weekje op deze manier in een andere omgeving ronddwalen en
   fotograferen is heel inspirerend en dat ga ik zeker vaker doen!

   Al met al vond ik het heerlijk. Amsterdam is kleurrijk eninteressant en De Torenkamer is een prachtige werkplek met een schitterenduitzicht. Ik heb genoten van iedereen die meegeleefd heeft en dat op de een ofandere manier heeft laten merken. Heel stimulerend! En dankjewel Opium op 4 voor deze kans!

   Vanavond ben ik nog te horen in de uitzending en daarna rijd ik door naar het Drentse platteland. Dan kan ik nog net even met de hond doorde velden zwerven en me erover verbazen dat ik helemaal niemand tegenkom! ;-)

   De Torenkamer Dag 5

   Beluisteren
  • De Torenkamer - Saskia Boelsums - Dag 4

   Engeltje op een wolk
   Je loopt wat af als straatfotograaf! Fietsen heb ik geprobeerd maar dat werkt niet, dat gaat te snel, dan mis ik teveel. Lopen dus. En nog eens lopen. Door mooi Amsterdam! Ik schijn er niet meer uit te zien als een toerist met een fototoestel want veel mensen vragen me de weg.

   In de buurt van Artis zag ik een waterpartij die zo nu en dan fijne nevel verspreidt, een soort wolkenmachine. Ik heb er een hele tijd zitten wachten en ja hoor daar kwam ze, het engeltje.De vissenfoto van een aquarium in Artis kon ik ook niet laten gaan. Oké het is geen straatfotografie, laten we het buitenshuisfotografie noemen :-) In De Hallen liep ik een vriendin en oud-collega uit Drenthe tegen het lijf die tot mijn grote verbazing ook nog eens op alle foto's staat! 

   De Torenkamer is prachtig licht en het uitzicht is geweldig. Foto's selecteren en bewerken gaat het beste als het donker is. Dus ik ga de straat weer op. Morgenavond met duizend foto's naar huis!

   De Torenkamer Dag 4

   De Torenkamer Dag 4

   De Torenkamer Dag 4

  • De Torenkamer - Saskia Boelsums - Dag 3

   woensdag 22 juli 2015

   Stillevens op straat
   "Straatfotografie is iedere vorm van fotografie, die het dagelijks leven in de (semi)publieke ruimte vastlegt en waarin een – al dan niet realistisch – beeld wordt gegeven van de maatschappij." Dat lees ik in het rode boekje van de straatfotografie van de Fotografenfederatie dat ik speciaal voor deze gelegenheid heb gekocht. Gelukkig geeft dat heel veel ruimte.

   Aanvankelijk dacht ik dat straatfotografie betekent dat je vooral mensen fotografeert in allerlei leuke, vervelende, grappige, diepzinnige, kunstzinnige, avontuurlijke en compromitterende situaties. Maar voor mij werkt dat niet. Na een paar dagen héél veel foto’s maken, merk ik dat het me gewoonweg niet aanspreekt om mij onbekende mensen te fotograferen. Tenminste niet als hoofdonderwerp. Natuurlijk staan er soms mensen op de foto’s die ik op straat maak, maar dan meer als bijproduct, als toevallige passanten in een beeld dat ik interessant vind. 

   Ik doe het heel anders vandaag. Ik wandel en kijk naar wat trekt, waar mijn oog op blijft hangen. Dat fotografeer ik een heel langzaam destilleert zich daaruit als vanzelf een aanpak en kom ik er als vanzelf achter wat mij aanspreekt in fotograferen op straat. Dus ik zwerf door de stad, aangedreven door beelden die me aanspreken. Want, ohhhh wat zie ik mooie stillevens op straat! Gewoon op de Albert Cuypmarkt. Waanzinnige vissenogen, schitterende lichtval op in plastic verpakt groente en fruit, zacht glanzende stoffen, mensen als schimmen achter transparante wanden. Geweldig! En dat ligt zomaar op straat! 


   De Torenkamer Dag 3

   De Torenkamer Dag 3

   De Torenkamer Dag 3

   De Torenkamer Dag 3


   Beluisteren
  • De Torenkamer - Saskia Boelsums - Dag 2

   Onvervalst Amsterdams
   'Met een leeg hoofd de straat op en dan kilometers maken' lees in in een interview met een bekende straatfotograaf. 'Dat is de ultieme vrijheid!' Het slenteren door Amsterdam begint me inderdaad te bevallen, ik leg heel wat kilometers af!

   Ik ben ook brutaal geweest en heb ongenadig op mijn sodemieter gekregen in onvervalst Amsterdams! Vanmorgen ben ik namelijk het voor publiek gesloten Zuiderbad binnengeslopen omdat ik zo ontzettend graag een foto wilde van het verlaten zwembad. Dat viel niet helemaal goed ;-) Ik merk dat ik wel vaker de neiging heb om gebouwen binnen te gaan. De Hollandsche manege, wat een prachtig gebouw, wat een licht! Maar het is binnen dus geen straatfotografie...En ik kwam niet los van een tegen het raam geleunde rug van een meisje, de huid helemaal wit omdat het bloed eruit gedrukt werd, ik kreeg weer heel veel ideeën voor foto's met Peter..

   Nu ik hier ben wil ik zoveel mogelijk tijd gebruiken om foto's te maken. Dus ik ga de hort weer op, naar de Albert Cuypmarkt! In een stuk over straatfotografie van de Fotoacademie staat: 'Straatfotografie geeft 99,9% mislukte foto's en dat zul je moeten accepteren.' Dat geeft de burger moed! :-)


   De Torenkamer Dag 2

   De Torenkamer Dag 2


   De Torenkamer Dag 2

  • De Torenkamer - Saskia Boelsums - Dag 1

   maandag 20 juli 2015

   Shaggies op de Dam
   Toen ik een jaar of 14 was ging ik met twee vriendinnen veel te dik opgemaakt op de Dam shaggies zitten roken. Dat vonden we stoer en volwassen. Er kwam al snel een man op ons af met fototoestel. Hij schoot een rolletje vol. Later herkende ik Ed van der Elsken in deze man. Ik ben altijd benieuwd gebleven of hij iets met de foto’s gedaan heeft, want het waren toch ook foto's van mij. En nu ga ik het zelf doen.

   Normaal gesproken werk ik best geordend. Ik heb een beeld voor ogen en dan bouw ik dat in de vorm van een stilleven of een situatie. Als ik tevreden ben over het beeld druk ik af en bekijk ik op de pc wat het resultaat is. Natuurlijk is er wel ruimte voor experiment en voor afwijkingen en variaties, maar die ontstaan dan vaak tijdens het werken. In de fotografie is dat mijn normale aanpak. Alleen deze week gaat het anders.

   Straatfotografie dus. Dit is echt de eerste keer dat ik dat doe.
   De Torenkamer is daarvoor een geweldige uitvalsbasis en ook een hele fijne werkplek!Vanmiddag ben ik de straat opgegaan en al direct heb ik gemerkt dat ik veel te beleefd ben. Als ik een mooi plaatje dacht te zien, vroeg ik aan de betreffende mensen of ik een foto van ze mocht maken. Daarmee was de magie direct weg… Wel raakten we daardoor aan de praat, vroegen ze mijn visitekaartje en zo vloog de tijd voorbij. Heel gezellig maar niet de bedoeling.
   Morgen dus een andere aanpak.

   Waar ik niet op gerekend had is dat Amsterdammers zich met mijn fotografie bemoeien. 'Door je knieën!' hoor ik dan ineens achter me 'dan heb je een mooier standpunt!'. Heerlijk! Morgen ga ik ook brutaal worden ;-)

   De Torenkamer Dag 1


   De Torenkamer Dag 1


   De Torenkamer Dag 1


   De Torenkamer Dag 1


   De Torenkamer Dag 1


   De Torenkamer Dag 1

   Beluisteren