Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Bibi Spaans

  Bibi Spaans werkt deze week in De Torenkamer.

  Beluisteren

  Bibi Spaans studeerde afgelopen juni af aan de AKI in Enschede, richting Fine Art Sculpture.
  Pastelkleuren, fluffy materialen, vreemde figuren en fantasiedieren zijn een paar van de dingen die je kunt vinden in de wereld van Bibichini. Haar werk is het resultaat van een zoektocht naar vrolijkheid en geluk in deze wereld. Veel van haar karakters zijn erg nieuwsgierig en naïef aangelegd, net als kinderen. In de kunst vindt Bibichini dan ook haar kinderlijke blijdschap terug.
  Bibichini creëert in haar werk een heel eigen universum, waarin jong en oud wordt uitgedaagd zich over te geven aan de schoonheid van vrolijkheid.

  Torenkamerplan
  Ik ben bezig met een vrolijke parade aan karakters. De parade is geïnspireerd door astrologie en onze zintuigen. In de week in het Torentje zou ik graag aan de twee meisjeshoofden werken. Dit zijn namelijk maskers :)
  Juist in een tijd dat ik begin als kunstenaar in “de echte kunstwereld” vind ik het een heel mooi concept om een week in alle rust te kunnen werken. Als een soort week in een ander universum. In mijn werk probeer ik ook een heel eigen universum op te zetten waar normen en waarden heel lieflijk zijn en alles en iedereen in harmonie met elkaar leeft.

  • De Torenkamer - Bibi Spaans - Dag 5

   Gisteravond ben ik begonnen met het schilderen van de maskers. Daarna ben ik lekker gaan slapen zodat ik ze vandaag met een fris oog kon bekijken.


   Vandaag is eigenlijk de belangrijkste dag, omdat alles wat ik nu toevoeg of weghaal in de gezichten onwijs bepalend is voor het uiteindelijke gevoel van de karakters.Het grappige is dat ik de week begon met het idee om “vrolijke maskers” te maken, maar eigenlijk is dat niet het eerste woord wat je ze zou geven.


   Zo gaat het heel vaak in mijn werk. Het uiteindelijke resultaat is nooit hetzelfde als de eerste schets. Ik vind dat juist de magie van het proces en ben dan ook heel blij met hoe de maskers nu zijn. Nu nog hopen dat ik alle laatste dingetjes afkrijg voor de uitzending van vanavond….


   De maskers zijn onderdeel van een grotere feestelijke parade, waarvan het resultaat te zien is op het kunst & technologie- festival Tec Art in Rotterdam. Voor het resultaat en meer van mijn werk kun je ook een kijkje nemen op mijn pagina!

   bibi dag 5.jpg

  • De Torenkamer - Bibi Spaans - Dag 4

   Ik was me heel bewust vandaag van het feit dat ik morgen alweer de torenkamer verlaat.. Als het aan mij lag dan bleef ik nog veel langer!


   Vandaag heb ik de maskers ingesmeerd met opvulmiddel en ze lijken steeds meer op van die oude marionet-poppen. De haren, gemaakt van dun opgerolde nylon stof, zet ik één voor één vast. Met behulp van ijzerdraad geef ik de meisjes vrolijke kapsels, het ene roze en het ander lichtblauw.


   Nu zijn ze bijna klaar om geschilderd te worden. Als alles goed gaat geef ik morgen een performance in het Vondelpark!

   Bibichini.jpg

  • De Torenkamer - Bibi Spaans - Dag 3

   woensdag 1 februari 2017

   Vandaag had ik ruzie met mijn materialen. Dat gebeurd soms. Ik heb lang gedaan over het uitvogelen hoe ik de nekjes van mijn maskers ging maken. Inmiddels zitten die eraan en ook alle onderdelen van de gezichtjes zitten erop.


   Nu komt het leukste onderdeel. Bij alles wat ik vanaf hier toevoeg krijgen de meisjeshoofden meer karakter. Je zou kunnen stellen dat ik de “technische” kant gehad heb en dat nu het gevoel een grotere rol gaat spelen.


   Wat ook leuk is, is dat ik veel juist níet bepaal. Ik werk niet heel precies als ik bijvoorbeeld een oog of een mond maak op de naaimachine. Hierdoor is een groot deel van het karakter voor mij ook een verassing...


   Ook vroeg ik mij vandaag af waar de meisjes vandaan komen. Ineens wist ik het; van de maan! En nu komen zij naar de aarde om ons ras eens goed te begluren…

   Naamloos.png

   Beluisteren
  • De Torenkamer - Bibi Spaans - Dag 1

   maandag 30 januari 2017

   Gisterkwam ik aan in Vondel CS en nam mijn intrek in de Torenkamer. Ik moest even wennen aan de nieuwe omgeving maar vond het gelijk een erg fijne werkplek. Vaak heb je als kunstenaar in je eigen atelier allemaal elementjes liggen die je doen denken aan wat je nog meer allemaal moet doen. De Torenkamer is zo’n plekje waar je een blanco ruimte in gaat en je even ongestoord (behalve door de Radiomensen) op één ding kan focussen. Dit geeft een heel fijne frisse kijk op een concept wat je al had.


   Ik ben bezig met twee maskers die over het hele hoofd gaan. Het worden 2 theatrale vrouwengezichten. Gister heb ik de basis gemaakt. Op de naaimachine heb ik de oogjes, neuzen en monden gemaakt die ik daarna opgevuld heb met fluff (kussenvulling).


   Vandaag heb ik zitten piekeren over de strengen haar die ik het mooiste vond. Dat wil zeggen, van welk materiaal. Daar ben ik gelukkig uitgekomen en dus zit ik nu op de grond ten midden van roze slierten en lijmpatronen...


   Naamloos.png

   Beluisteren