Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Jana Mila

  Singer-songwriter Jana Mila schrijft aan een nummer in De Torenkamer.

  Beluisteren

  Even voorstellen
  Jana Mila is een 18-jarige singer-songwriter uit Amsterdam. Ze begon al op jonge leeftijd met het schrijven van country/folk nummers, geïnspireerd door muzikanten als James Taylor, Simon & Garfunkel en Johnny Cash. In haar songs vertelt ze verhalen over anderen en haarzelf, ze zit nu in haar tussenjaar en schrijft soms bijna wekelijks een liedje. ‘Toen ik voor het eerst een gitaar in handen had, verzon ik eindeloos nummers op de eerste 2 akkoorden die ik geleerd had, mijn hoofd zat ineens bomvol melodieën’. In mei 2016 stond ze in de top 100 van Giels talentenjacht en in Juli won ze het Rozentuinfestival. Haar droom is nu om een plaat op te nemen en daarbij veel samen te werken met anderen muzikanten.

  Torenkamerplan
  In de Torenkamer wil ik de hele week wijden aan het schrijven en afmaken van een nummer. Naast de nummers die ik wél afheb heb ik nog heel veel opzetjes voor andere nummers liggen, ik denk dat het er in totaal wel zo’n 100 zijn! Ik vergeet deze nummers steeds af te maken of ik mis de inspiratie hiervoor en zo blijf ik zitten met halve liedjes. In VondelCS heb ik alle tijd en ruimte om een nummer van begin tot eind af te schrijven en dat is precies wat ik wil gaan doen. Niet alleen wil ik een nummer in 5 dagen helemaal afschrijven, ook wil ik er gelijk invulling aan geven met andere muzikanten. Ik heb een violiste en een gitarist gevraagd om langs te komen. Misschien dat ik in de week zelf nog meerdere mensen vraag, dat hangt compleet af van het nummer en wat ik daar mooi bij vind passen. Het wordt een hele uitdaging voor mij, maar ik heb er zin in.

  • Torenkamer - Jana Mila - Dag 5

   vrijdag 24 februari 2017

   Yes, de grote dag is aangebroken! Best raar, hoe snel dit gegaan is en toch zo langzaam. Rond half 11 zat ik in de uitzending met Andrea van Pol en mocht ik live meeluisteren met de interessante gesprekken. Nog nooit zoiets meegemaakt. Maar nu weet ik hoe het eruit ziet achter de schermen van een radiozender. Er speelde een geweldige pianiste. Daar was ik ook even doorbetoverd en ik waande me even in een parfumreclame. Ik had het nummer natuurlijk de dag van tevoren al opgenomen, maar ik had het expres geheim gehouden zodat iedereen het voor het eerst op de radio zouden horen. Om kwart over 11 werd het nummer afgespeeld en werd ik geïnterviewd over mijn beleving in de torenkamer. Luister hieronder terug! Toch apart, ik besefte me even dat op dat moment veel vreemde mensen mijn nummer hoorde, in de file op de snelweg of met een wijntje op de bank. Best een raar idee, onverwachts ook omdat Radio 4 natuurlijk een klassieke zender is.


   Vond het toch eng om mijn nummer de wereld in te gooien. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf niet vind dat dit één van mijn sterkste nummer sis en ik hoor nog veel verbeteringen. Het is een beetje weemoedig nummer geworden en daar hou ik zelf niet persé van. Maar afgezien van dat ben toch blij met het resultaat. Ik heb mezelf deze week een stukje zelfdiscipline aangeleerd. Ik heb een goede violiste leren kennen waar ik een muzikale klik mee heb. En boven alles heb ik heel erg genoten!

   Beluisteren
  • Torenkamer - Jana Mila - Dag 4

   Gisteravond heb ik de tekst van het nummer afgeschreven en nog een paar keer geluisterd naar het geheel om eventueel nog kleine dingetjes te veranderen. Vandaag heb ik het nummer afgekregen, we hebben de hele ochtend nog geoefend en dat verliep vrijwel zonder fouten. Ik was eigenlijk de hele week zenuwachtig voor deze dag, ik wist niet precies hoe dat opnemen in z’n werk gaat en was bang dat ik het 10 keer over zou moeten doen met een geïrriteerde producer als gevolg. Maar dat was gelukkig niet het geval! We hebben het in 2 keer gedaan, het was wel confronterend om mijn stem kraakhelder door professionele boxen te horen maar ik ben tevreden over het eindresultaat. Ik ben ook heel dankbaar voor de goede muzikanten die me geholpen hebben dit nummer in te vullen en die bereid waren hier intensief aan te werken. Morgen komt het nummer op de radio. Ik ben benieuwd wat de reacties gaan zijn.

   Torenkamer - Jana Mila - Dag 4.jpg

  • Torenkamer - Jana Mila - Dag 3

   woensdag 22 februari 2017

   Nooit gedacht dat ik dit na drie dagen al zou zeggen, maar het nummer zit dichtbij af! Vanmiddag kreeg ik ineens een inspiratiekick, geen ideewaar die vandaan kwam maar de woorden stroomden er tijdens het zingen vanzelf uit. Ik ben de hele middag bezig geweest met het perfectioneren van de tekst, ook heb ik een gedeelte van het nummer even rondgemaild omdat ik een beetje opbouwende kritiek wel kon gebruiken. Als ik normaal gesproken thuis zit geef ik iedereen een klein privé concertje. En dan vraag ik na afloop wat ze ervan vinden. In de torenkamer gaat dat wat moeilijker.


   Het verrast me wat voor nummer eruit gekomen is, de melodieën zijn een beetje weemoedig en in z’n geheel vind ik het nummer bijna sprookjesachtig. Ondanks het feit dat ik nog veel verbetering hoor ben ik wel tevreden met wat we tot nu toe hebben. Onder druk een nummer schrijven is niet makkelijk, vooral als je wil dat het nummer oprecht is. Het klinkt echt ongelooflijk cheesy, maar ik wil dat elk nummer dat ik schrijf echt uit mijn hart komt. En van dit nummer weet ik zeker dat het zo is. In de avond hebben we het nog een paar keer gespeeld. De melodie van het refrein herhaalt zich nu constant in mijn hoofd. Morgen gaan we het nummer opnemen. Dan moet het dus zo goed als af zijn en moeten we het vlekkeloos kunnen spelen. Ik heb nog nooit iets professioneel opgenomen. Dus dat wordt nog een uitdaging, maar ik heb er zin in!

   Beluisteren
  • Torenkamer - Jana Mila - Dag 2

   Het was een productieve ochtend. We stonden vroeg op om te werken aan het nummer, dat was een beetje onwennig voor mij omdat ik meestal in de avond schrijf of zelfs 's nachts hoesten. Ik speel met Joey Doorten op gitaar en ook Violiste Shadi Haydarlou kwam langs om invulling te geven aan het nummer. Ik was gelijk betoverd door haar prachtige spel. Dat er viool gespeeld wordt bij een van mijn nummers is toch wel echt een droom die is uitgekomen. Het was de eerste keer dat we samen speelden, maar het klikte goed. We zijn van plan om na de torenkamer zeker nog samen verder te gaan met muziek maken! Ik heb gister vrijwel alleen een refrein geschreven. 


   Het couplet was er nog niet en daar bleven we een beetje steken. Vanochtend probeerde ik verder te schrijven maar het frustreerde me dat ik maar niet tevreden kon worden. Het angstaanjagende idee bekroop me dat veel mensen benieuwd zijn naar wat ik ga schrijven en dat er waarschijnlijk nu al verwachtingen in de lucht hangen. Ik kwam na de repetitie niet echt verder, maar in plaats van te stressen heb ik me daarbij neergelegd. Als ik er zin in heb ga ik verder met schrijven. Inspiratie kan ik niet uit mezelf wringen en dat moet ik ook niet willen. Het is me wel gelukt een melodielijn te verzinnen voor het couplet en refrein, tekst verzinnen vind ik vaak het moeilijkst omdat ik daar veel te perfectionistisch in ben. De melodielijn van het nummer en het instrumentale stuk dat we bedacht hebben na het refrein klinken heel krachtig. Toen we het aan het spelen waren bedacht ik me dat dit nummer aanmoedigend kan zijn op wat voor manier dan ook en daar ga ik mijn tekst op baseren. Ikzelf heb de afgelopen tijd veel overwonnen. Een jaar geleden speelde ik het liefst in mijn slaapkamertje en had ik zoiets als dit nooit gedaan, puur uit angst om te falen. Ik wil dat dit nummer klinkt als een peptalk, voor iedereen die dat nodig heeft, maar dan in melodieën.

  • Torenkamer - Jana Mila - Dag 1

   maandag 20 februari 2017

   De torenkamer lijkt in de eerste instantie gewoon een klein kamertje, niks bijzonders aan. Maar zodra ik er ga zitten merk ik hoe fijn die leegte is en besef ik me hoe afgeleid ik eigenlijk ben in het dagelijks leven. Als afleiding plaats maakt voor inspiratie zoals hier, stromen er vast nog veel meer liedjes uit mijn gitaar (of in dit geval mijn banjo)! Ik heb dan ook vandaag een refrein geschreven. Het gebeurt best vaak bij mij dat ik alleen een refrein verzin, als ik niet in de torenkamer had gezeten zou ik dat refrein vergeten zijn en het verder tussen al mijn andere halve liedjes laten liggen, maar als ik morgen op sta ga ik verder met het couplet.


   Ik heb vandaag mijn broer op gitaar uitgenodigd. We zijn een groot gedeelte van de avond bezig geweest met schrijven maar het lukte nog niet helemaal. We gaan het ook niet forceren. Als er iets niet werkt met het schrijven van liedjes dan is het wel forceren. Morgen weer een nieuwe dag. We blijven hier allebei slapen omdat er morgenvroeg een violiste langskomt. Ik weet niet precies hoe ik het ga doen zonder couplet, maar dat zien we morgen wel.

   Beluisteren