Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Lisette Ros

  Fundamentele vraag: waar houdt mijn conditionering [gevormd door banale handelingen, routinegedrag, conventies] op en begint mijn [onze] autonomie?

  Beluisteren

  Even voorstellen:
  Lisette Ros [1991] is performance kunstenaar. In haar werk stelt ze conventies, routinegedrag en banale handelingen aan de kaak, en bevraagt de vanzelfsprekendheid hiervan. Uitgangspunt van haar werk is de confrontatie met haarzelf; het bevragen en uitdagen van haar eigen lichamelijke conditionering, controledwang en dagelijks ritme. Als performance kunstenaar gebruikt ze zichzelf om toeschouwers diezelfde confrontatie te geven, zowel in lichaam als geest. Ros stelt vragen door letterlijk ‘te doen’.

  Ros behaalde haar Master of Arts aan het ArtEZ Institute of Arts met het werk ‘INTERVENING SPACE: Reframing Conventions’ [2014], hetgeen nog steeds maatschappelijk relevant is. Dit werk gaat over haar onderzoek naar de conventie ‘zitten’; Ros merkte op dat ze dagelijks veel te veel zat. Ze vertaalde dit naar een performance werk door de handeling uit te vergroten, te herhalen en te isoleren. Tijdens de performance zit zij acht uur lang op dezelfde stoel zonder een enkele andere handeling uit te voeren. De bewustwording van het lichaam is een belangrijke pijler hierbij.

  Haar kritische bevindingen deelt ze in de vorm van een live performance, performance videowerk, als installatie of welke vorm zich dan ook het beste leent voor het overbrengen van het onderzoek en opzoeken van de confrontatie.

  Torenkamerplan
  ‘INTERVENING AUDIO SPACE: My Self, The Other’
  In haar laatste werk: ‘INTERVENING SPACE: My Self, the Fetus’ lag Ros urenlang naakt op de grond in foetushouding om de maatschappelijke conventie ‘jezelf zijn’ te bevragen. Conclusie van dit werk is dat ‘het zelf’ altijd gevormd wordt door de blik van de ander: het stemgeluid van de moeder en de anderen rondom, is het eerste waarmee men in de baarmoeder geconfronteerd wordt met identificatie. Dit betekende het startpunt voor ‘INTERVENING AUDIO SPACE: My Self, the Other’: het werk dat Lisette Ros in de Torenkamer verder gaat ontwikkelen.

  Ros bemerkte dat de blik van de ander momenteel voornamelijk verscholen zit in onze smartphone, waaraan men gekluisterd zit: door sociale media en het constante bombardement aan beelden en meningen wordt de autonomie van de eigen stem steeds meer naar de achtergrond verdreven. In ‘INTERVENING AUDIO SPACE: My Self, the Other’ wilt zij de dwingende blik van de ander bevragen en uitdagen door middel van haar eigen stem. Tijdens de live performance zendt zij voor onbepaalde tijd bewust haar hardop denken uit door gebruik te maken van juist datgene waar de andere stem in verscholen zit: de smartphone. Het is een poging het apparaat terug te claimen. Via Whatsapp Voice Messaging ventileert ze haar gedachtes over de context waar zij zich op dat moment begeeft. Waar begint de stem van de ander en houdt de eigen stem op? ‘INTERVENING AUDIO SPACE: My Self, the Other’ heeft de ambitie een interventie te plegen in de overvloedige aanwezigheid van de stem van de ander. Daarbij is het een poging de autonome stem te heroveren.

  • De Torenkamer - Lisette Ros - Dag 5

   vrijdag 24 maart 2017

   De Torenkamer - Lisette Ros - Dag 5.1.jpeg

   De Torenkamer - Lisette Ros - Dag 5.2.jpeg

   De Torenkamer - Lisette Ros - Dag 5.3.jpeg

   De Torenkamer - Lisette Ros - Dag 5.4.jpeg

   De Torenkamer - Lisette Ros - Dag 5.5.jpeg

   De Torenkamer - Lisette Ros - Dag 5.6.jpeg

   Beluisteren
  • Torenkamer - Lisette Ros - Dag 4

   Torenkamer - Lisette Ros - Dag 4.1.jpeg

   Torenkamer - Lisette Ros - Dag 4.2.jpeg

   Torenkamer - Lisette Ros - Dag 4.3.jpeg

   Torenkamer - Lisette Ros - Dag 4.4.jpeg

   Torenkamer - Lisette Ros - Dag 4.5.jpeg

  • Torenkamer - Lisette Ros - Dag 3

   woensdag 22 maart 2017

   Torenkamer - Lisette Ros - Dag 3.1.jpeg

   Torenkamer - Lisette Ros - Dag 3.2.jpeg

   Torenkamer - Lisette Ros - Dag 3.3.jpeg

   Torenkamer - Lisette Ros - Dag 3.4.jpeg

   Torenkamer - Lisette Ros - Dag 3.5.JPG

   Beluisteren
  • Torenkamer - Lisette Ros - Dag 2

   Torenkamer - Lisette Ros - dag 2.1.jpeg

   Torenkamer - Lisette Ros - dag 2.2.jpeg

   Torenkamer - Lisette Ros - dag 2.3.jpeg

   Torenkamer - Lisette Ros - dag 2.4.jpeg

   Torenkamer - Lisette Ros - dag 2.5.jpeg

   Torenkamer - Lisette Ros - dag 2.6.jpeg

   Torenkamer - Lisette Ros - dag 2.7.jpeg

   Torenkamer - Lisette Ros - dag 2.8.jpeg

   Torenkamer - Lisette Ros - dag 2.9.jpeg

  • Torenkamer -Lisette Ros - Dag 1

   maandag 20 maart 2017
   Beluisteren