Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Mieke van der Weij, Jan Mom, Andrea van Pol

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Sarah van Beelen

  Sarah van Beelen gaat fotograferen in De Torenkamer.

  Beluisteren

  Even voorstellen
  Sarah van Beelen werd 34 jaar geleden geboren als dochter van een Bulgaarse vader en Nederlandse moeder. Na haar eerste jaren in Parijs te hebben gewoond verhuisde ze samen met haar moeder en broertje naar Nederland.

  Sarah heeft in Den Haag aan de KABK beeldende kunst gestudeerd en aan de Fotoacademie in Amsterdam. Momenteel werkt ze vooral veel met fotografie, maar werkt ze ook graag met film en installaties. In haar werk staat vaak de dynamiek tussen ruimte en model centraal.
  www.sarahdona.com

  Torenkamerplan
  Een nieuwe fotoserie maken met als uitgangspunt de Torenkamer als ruimtelijk canvas. Een drie of viertal genodigde zullen los van elkaar de ruimte gaan ‘vullen’. De dynamiek tussen ruimte en persoon zal iedere keer anders zijn en daarmee ook een ander beeld opleveren. Op dag 5 zal ik de serie afronden.

  • De Torenkamer - Sarah van Beelen - Dag 5

   vrijdag 5 mei 2017

   Vandaag mij laatste dag torenkamer. Een hele spannende dag omdat ik nu pas ga zien of het "gelukt" is. Toen ik vannacht in bed lag had ik een beeld in mijn hoofd, een zelfportret dat ik als laatste aan de serie wil toevoegen.

   Daar ben ik vanmorgen mee begonnen. Helaas was ik mijn afstandbediening vergeten en dus werkte ik met de zelfontspanner, geduld is een schone zaak....Uiteindelijk had ik het beeld wat ik zocht gevonden. Het maakte de serie tot een geheel, het vele printen kon beginnen. 

   Mijn printer blijft een eigenwijs apparaat met sterke eigen wil, na een paar keer aan en uit zetten heeft hij dan toch mijn beelden willen printen en kwam de snijmachine aan de beurt. Deze heeft gelukkig nooit kuren. 

   Nu ik de beelden bij elkaar zie kan ik eindelijk concluderen dat ik heel tevreden ben met het resultaat. De serie is een afspiegeling geworden van mijn week Torenkamer. Deze week is niet stilletjes voorbij gegaan. Het was zeer intensief, ik was er dag en nacht mee bezig en droomde s'nachts van nieuwe beelden. 

   Soms wilde ik aan de ruimte ontsnappen omdat het mij benauwde. Kennelijk een goede manier om productief te zijn, althans voor mij. Ik ben blij met deze ervaring en met de serie, omdat dankzij de serie de ruimte voor mij, altijd van mij zal blijven. Alsof ik met elke foto een stukje land verover. 

   Nu neem ik dat stukje mee mijn rugzak in, mee op doorreis. Op zoek naar nieuwe ruimtes om te veroveren.

   Dankjulliewel voor deze fantastische ervaring: Vondelcs, Torenkamer en Radio4!!

   Falco Verholen

   Overigens ben ik nog opzoek naar werkruimte, gezien ik nog geen vaste stek heb. Mocht iemand wat weten dan hoor ik het graag!

   email: info@sarahdona.com

   website: www.sarahdona.com

   Beluisteren
  • De Torenkamer - Sarah van Beelen - Dag 4

   Mijn vierde dag en ik merk dat het werken in de Torenkamer steeds meer begint te wennen. Ook is het wel een plek die je enigszins wat opslokt. Zo heb ik vannacht de meeste bizarre dromen gehad, ik continu bezig met scenes maken, verhaallijnen aanpassen en het inkaderen van beelden. De beste remedie is dan gewoon maar te starten met werken. Vandaag kwam mijn laatste figurant alweer. Dat ging erg goed, ik had van te voren wel een beeld in gedachten bij Dieuwke (figurant) en deze is er ook goed uitgekomen. 

   Morgen staat in het teken van alles bij elkaar brengen. Dat houdt in dat er wat foto's zullen afvallen. Dat is niet erg, die waren uiteindelijk wel noodzakelijk om te maken. 

  • De Torenkamer - Sarah van Beelen - Dag 3

   woensdag 3 mei 2017

   Vandaag kwam mijn derde figurant op bezoek. En dat was heel fijn. Dit keer lukte het een beeld te vangen die de serie een beetje kan dragen. Die als het ware voorop loopt en roept: Okee jongens, we moeten deze kant op, volg mij maar!


   Daar was ik wel aan toe en heeft mij weer een goed gevoel gegeven over de serie die ik aan het maken ben in de Torenkamer. 

   Op dit moment hangen er al een aantal foto's aan de muur maar ik weet nog niet of ze het allemaal gaan halen, dat blijft een verassing tot op het laatste moment.

   Nu even naar buiten kijken. daar loopt af en toe een verdwaalde eend of edelhert. Met op de achtergrond muziek van Nils Frahm in de Toren, dat past mooi bij het uitzicht. Het nummer heet Spaces, toepasselijk toch?

   Beluisteren
  • De Torenkamer - Sarah van Beelen - Dag 2

   Vandaag begonnen met het verder bewerken van de foto's die ik gister heb gemaakt.

   In de middag arriveerde mijn printer, snijmachine en model nr 2.
   Ik had iets bedacht met blote voeten en benen die op een bepaalde manier een plek in de ruimte zouden nemen, alsof de rest van het lichaam er niet bij zat. 
   Helaas heeft mijn idee niet het gewenste beeld opgeleverd. Door deze tegenslag dacht ik dat de hele serie een grote mislukking zou worden. Na een kort moment van lichte paniek en zwart kijken heb ik de camera weer opgepakt en zijn er dankzij het licht, de ramen en het model weer andere beelden tot stand gekomen. 
   Ik ben benieuwd of ze de serie gaan halen. Dat is iets wat ik vrijdag pas ga zien.

   Na een uurtje in gevecht te zijn geweest met mijn printer zijn dan toch de eerste printjes gemaakt. Ik ben benieuwd wat er morgen gaat gebeuren met model nr 3.

   Voor zo ver ik het nu zie, wordt het een serie waar een stille en verborgen kant in huist. Een sfeer die ik ook zo ervaar na mijn tweede dag Torenkamer. 

  • De Torenkamer - Sarah van Beelen - Dag 1

   maandag 1 mei 2017

   Mijn eerste dag van de Torenkamer zit erop. Het was een dag vol indrukken en leuke ontmoetingen.

   De torenkamer is een heel bijzonder plekje met een uitzicht over het Vondelpark. Je kan de hele dag stiekem mensen kijken en verhaaltjes verzinnen. De televisie is er niets bij! Maar de er moet ook gewerkt worden.

   Ik ga een serie maken in de torenkamer, aan de hand van de ruimte en met gebruik van verschillende figuranten. Vandaag had ik ook mijn eerste figurant op bezoek en dat was Jan. 
   Ik had nog niet eerder met hem samengewerkt en dan is het altijd even spannend wat er gebeurd.
   Maar gelukkig ging het goed en heb ik een start kunnen maken voor de foto-serie van de Torenkamer.

   Vanavond was ik in het programma van Jan Mom, mijn radio debuut ;-) Het was leuk maar toch ook spannend om woorden te geven aan een beeldend werk in wording. 
   Morgen verwacht ik mijn printer en snijmachine, ik werk graag ook met fysieke foto's dus niet alleen op scherm. Dan kan het puzzelen beginnen. 

   Beluisteren