Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Thijs Rijkers

  Thijs Rijkers speelt met licht in De Torenkamer.

  Beluisteren

  Even voorstellen
  Thijs Rijkers wil in zijn expositie mensen verwonderen en begrip geven. Zijn werk draait om het inzichtelijk maken van processen. Het heeft geen uitleg nodig en spreekt voor zichzelf. Tijdens dit proces wordt de toeschouwer uitgenodigd om te genieten van de schoonheid van de machine. Door middel van zijn werken is hij als het ware de tolk die de taal van de machine begrijpelijk maakt.

  Thijs Rijkers is eerder een ontdekker dan een uitvinder. Tijdens het maken van zijn machines legt hij een zoektocht af naar de invulling van het concept.

  Torenkamerplan
  Zoals gevraagd ga ik in de Torenkamer werken maken die ik normaal gesproken in mijn atelier niet uit zal voeren. Normaliter ga ik uit van een concept, dit concept zie ik meestal concreet uitgevoerd voor me. In de Torenkamer wil ik de het werk aan toeval overlaten, de mooiste vindingen ontstaan door toeval. Hierbij zal ik letterlijk en figuurlijk gaan spelen met licht. Dit zal gebeuren door of het natuurlijke licht dat binnen zal vallen in de Torenkamer of wanneer er onvoldoende lichtval zal zijn dit oplossen door kunstmatige lichtbronnen. Door middel van lenzen en prisma's ga ik het licht verbuigen en of ontleden. Wanneer hier beweging aan toegevoegd zal worden is het naar mijn mening ook duidelijk voor de toeschouwer en zal het spelen door blijven schijnen in het concept. Deze beweging zal met of zonder interactie zijn afhankelijk van het resultaat. Mijn bevindingen van de week komen samen in een sculptuur of machine.

  • De Torenkamer - Thijs Rijkers - Dag 5

   vrijdag 9 juni 2017

   D-Day. 


   Vandaag zou de machine voltooid moeten worden. Hier kijk ik zelf zeer optimistisch tegenaan, aangezien ik na vier dagen te hebben gewerkt met een beperking van gereedschappen een reële inschatting kan maken. 

   Na het testen van verschillende motoren, kwam ik erachter dat het te bewerkelijk was om een heel systeem te maken die het oppervlak tikjes zou geven. Dit heb ik opgelost door er simpelweg een armpje langs te laten draaien op de juiste afstand, zodat die het sheet een klein beetje naar boven duwt en zo de impuls creëert. 

   De trilling deinst ook nog even na door de semi-flexibele ophanging/ondersteuning. Ook plaatste ik een schakelaar die eens in de zoveel tijd door de neerwaartse beweging van de eerste motor zou worden ingedrukt. Op deze manier krijgt de machine af en toe een impuls ipv continu trillingen.
   Daarna heb ik de elektronica bedraad. De machine was ruim een uur voor tijd af en gaf het gewenste effect. 


   Het doel was behaald: De machine bootste zo nauwkeurig de reflectie van het water na met de materialen die ik voor handen had.


   Bekijk de video: 

   Beluisteren
  • De Torenkamer - Thijs Rijkers - Dag 4

   Nadat ik de machine analyseerde en gesprekken had gehouden over dit werk, kwam ik tot de conclusie dat er een impuls moest worden toegevoegd aan de machine. Zoals bij de reflectie van water ontstaan de golven door een impuls. Deze impuls zou ook mechanisch gecreëerd moeten worden. 

   Het doel voor deze dag was dan ook om dit op te lossen. Daarvoor zou er eerst een bevestiging moeten worden gemaakt voor het sheet. 

   Uiteindelijk ben ik heel de dag bezig geweest met het onderwerp en de vervaardiging van een semi-flexibele ophanging voor het sheet. 

   Het doel is uiteindelijk niet behaald, maar ik kwam wel een stap verder.

  • De Torenkamer - Thijs Rijkers - Dag 3

   woensdag 7 juni 2017

   Het mechaniek werkt! Over de vormgeving ben ik nog niet heel tevreden. Ook twijfel ik aan het feit dat het werk enkel functioneel gaat zijn met direct zonlicht; dat kunstmatig ligt een no go gaat zijn. 

   Morgen hopen dat de zon weer zal schijnen, om zo de machine correct af te stellen voor het gewenste effect.    Falco Verholen

   Falco Verholen

   Falco Verholen

   Beluisteren
  • De Torenkamer - Thijs Rijkers - Dag 2

   Na een enigszins moeizame start, door de afwezigheid van mijn machines (draaibank, freesbank en kolomboormachine) weet ik mijn weg toch langzamerhand te vinden en heb ik bedacht hoe ik het concept het beste uit kan werken. Normaal gesproken zijn de onderdelen van mijn objecten vrij bewerkelijk, nu ik enkel een accuboormachine en een haakse slijper tot mijn beschikking heb, is het einde nog lang niet in zicht. 

   Ook moet ik deel van de nauwkeurigheid en de afwerking laten varen. Gelukkig heb ik goede voorbereiding getroffen en kan ik de onderdelen wel soort van afwerken door de verschillende vellen schuurpapier die ik heb meegenomen. Uiteindelijk is het een zeer productieve dag geworden omdat ik de machine al langzaam zie vormen uit de random stukken aluminum en messing.

  • De Torenkamer - Thijs Rijkers - Dag 1

   maandag 5 juni 2017

   De zon scheen op volle kracht, wat van groot belang was voor de testen die ik ging doen. Normaal gesproken werk ik naar een bepaald concept toe maar voor het werk wat ik hier zou gaan maken wou ik graag alles loslaten en het van toeval af laten hangen. Na een aantal interessante experimenten met lenzen en filters, stuitte ik op een prachtige vinding. Het licht reflecteren middels een reflector uit een overhead projector door een polarisatiefilter. 

   Dit resulteerde in een prachtig lichtspel wat normaal ontstaat door de reflectie van water. Zowel het water waar ik zicht op had vanuit mijn raam, als de experimenten, zorgde ervoor dat ik een machine ging maken die de reflectie van water na zou bootsen.   Falco Verholen

    

   Beluisteren