Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Lana Mesic

  Lana Mesic uit Kroatië ensceneert beelden en zoekt daarmee de grenzen tussen werkelijkheid en illusie op.

  Beluisteren

  Bio
  De uit Kroatië afkomstige Lana Mesic ensceneert beelden en zoekt daarmee de grenzen tussen werkelijkheid en illusie op. Ze is een onderzoeker en verhalenverteller, die haar werkproces begint met een prangende vraag en een gezonde dosis nieuwsgierigheid. De basis voor een dergelijk vertrekpunt lijkt herleidbaar tot de vraagtekens die ze had toen zij als klein kind geconfronteerd werd met het fenomeen 'vijand'. De abstractie van een beeltenis loze opponent heeft haar blijvend geaffecteerd met een diepgewortelde behoefte aan de visualisatie van het onzichtbare en de creatie van nieuwe realiteiten. Mesic is afgestudeerd met een master fotografie aan de AKV. St Joost in Breda.

  Daarna volgde een groot aantal nominaties (Dutch Doc, New Talent ING, Paul Huff en Prix de Rome) en een aantal gewonnen prijzen (De Kracht van Rotterdam, Sao Paulo FAAP residency, Unseen/Grolsch residency). Mesic heeft vele malen geëxposeerd in Nederland maar ook in het buitenland  (zo als New York, Tokyo, Sao Paulo Photography Biannale, Organ Vida Photography Festival Zagreb, DongGang Photo Festival Zuid Korea). Ze woont in Rotterdam en werkt overal. Lana’s werk is volgende week te zien bij Unseen Amsterdam op het Westergas terrein.

   

  Torenkamerplan

  Tijdens mijn Torenkamerverblijf werk ik aan een cross-stich portret van een bankier. Dit is een project dat tijdens mijn verblijf in Londen eerder dit jaar werd gestart. Ik interviewde hier bankiers van The City om deze wereld beter te leren begrijpen. Het resultaat was de unanieme conclusie dat het meest waardevolle ding dat we bezitten tijd is. Wanneer we melk kopen in de supermarkt, kopen we eigenlijk geen melk maar het feit dat we geen koe nodig hebben. Dit idee van tijd wil ik vertalen naar portretten. Iedere bankier die ik interviewde paste bij mijn beeld van de bankwereld. Ik gebruikte de tijd die ze mij tijdens het interview gaven als basis voor de tijd die ik in het portret kan steken. Met behulp van speciale software vertaal ik fotografische beelden in een borduurpatroon om het portret te kunnen steken. Een zeer moeizame poging die veel... jawel ... tijd kost! Elke steek vertegenwoordigt een teken van tijd. De Torenkamer is de perfecte plek om hieraan te werken.

  • De Torenkamer: Lana Mesic - Dag 3

   woensdag 13 september 2017

   Een dag om door te werken aan het laatste kruis-steek portret! Na 11 portreten en bijna zes maanden werk heb ik het redelijk onder controle. Maar wat ze zeggen klopt, laatste loodjes wegen het zwaarst. Mijn conclusie uit de interviews van het project kloppen, dat tijd waardevol is en dat naarmate iets langer duurt het waardevoller wordt. Het blijft ook regenen en dat voelt heel erg ouderwets om te borduren in een torentje als deze. Morgen moet het portret af!


   FullSizeRender.jpg

   Beluisteren
  • Lana Mesic - Dag 2

   Vandaag heb ik de hele dag als een machine stekjes gezet. Maar ook stekjes uitgehaald en dan weer gezet. Soms kloppen de kleuren niet, wat best frustrerend is! Dit hoort allemaal bij het proces natuurlijk. Het is dan fantastisch om dit gebaad in zonlicht met een pracht van een uitzicht te mogen doen. Één portret is helemaal af. De puntjes op de i gezet en ingepakt. Aan het einde van de dag zijn van 11 bankiers hun kruis-steekportret gefotografeerd. Met een klein beetje gelukt staan ze morgen online!


   IMG_3568.JPG

  • De Torenkamer: Lana Mesic - Dag 1

   maandag 11 september 2017

   Mijn intentie is om een week lang te borduren in dit mooie torenkamertje. Met een schitterend uitzicht en vol moed “installeer” ik mijn gereedschap. Draden en naalden bereiden zich voor op hun taak om uit het niets een gezicht te vormen. En niet zo maar een gezicht, maar het laatste portret in een reeks bankieren. Het laatste is dan ook het moeilijkste. De kleuren wat ingewikkeld en de vorm wat krom...maar we zien wel. Het wordt wat!


   IMG_3561.jpeg

   Beluisteren