Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Femke van Heerikhuizen

  Illustrator Femke van Heerikhuizen tekent elke dag een rol papier van 10 meter vol en hoopt verrassende beelden te ontwikkelen.

  Beluisteren

  Even voorstellen
  Femke van Heerikhuizen volgde de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam, afdeling audio-visueel.

  “Hoewel de naam van de afdeling anders doet vermoeden, knutselde ik daar vooral. Van schoenen maakte ik struikel-objecten, van een klok een vogel of van een tafel een olifant. Na de Rietveld heb ik me een tijd verdiept in andere mogelijkheden van de stofzuiger. Behalve zuigen kan hij blazen; aan de blaaskant bevestigde ik van plastic-folie genaaide (dier)figuren die sidderend en stuiterend tot leven kwamen”.

  Tegenwoordig is Femke Van Heerikhuizen voornamelijk illustrator. Als ‘Tekenaar aan Tafel’ maakt ze live, beeldverslagen bij brainstormsessies e.d. Ook tekent ze wekelijks in weekblad de Groene Amsterdammer.
  Momenteel werkt ze samen met kunstenares Wilma Kuil aan diverse wandontwerpen voor het Sophia-Kinderziekenhuis in Rotterdam. Via illustratieagentschap Art-Associates tekende Femke  onder anderen aan  een grote postercampagne voor Albert Heijn.

  Femke maakt ook haar eigen strips:  ‘Mireille Milieu - doet meer met minder’ en de verstripte interviews ‘Laura’ en ‘Dusty’ in het blad Mensen.

   

  TorenKamerplan:

  Tijdens mijn torenkamerverblijf ga ik tekeningen maken op vijf rollen papier.

  Bij illustreren komt veel denkwerk kijken; het artikel lezen en vooral begrijpen. Dan de tekst of een gedeelte daarvan omzetten in beeld. Het liefst op zo’n manier dat de schrijver blij is, maar toch ook zonder jezelf te verloochenen, door dicht bij jezelf te blijven. Vooral proberen clichés-beelden te vermijden. Een leuke twist verzinnen in het beeld is het mooist want dan ben jezelf ook blij. Deze week ga ik minder uit van mijn hoofd, maar zijn mijn handen leidend. Ik ga gedachtenloos associatief tekenen. Dat wil zeggen iedere dag teken ik een rol van tien meter vol en hoop dat er verrassende beelden tussen zitten. Voor mij is deze week een echte ‘sabbatical’ week, zonder dat ik de druk van de deadline en het resultaatvoetbal ervaar.

  • De Torenkamer: Femke van Heerikhuizen - Dag 5

   vrijdag 29 september 2017   IMG_1344.JPG


   Beluisteren
  • Femke van Heerikhuizen - Dag 4

   IMG_1330.JPG

  • De Torenkamer: Femke van Heerikhuizen - Dag 3

   woensdag 27 september 2017

   IMG_1324.JPG

   Beluisteren
  • De Torenkamer: Femke van Heerikhuizen - Dag 2

   dinsdag 26 september 2017

   IMG_1319.JPG

   Beluisteren
  • Femke van Heerikhuizen - Dag 1

   dag1.jpg