Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Isabelle Roskam

  Kunstenaar Isabelle Roskam schildert abstract-expressionistisch en heeft een fascinatie voor de onuitgesproken interactie en subjectieve waarneming van en tussen mensen.

  Beluisteren

  Even voorstellen
  Isabelle Roskam (1984) schildert abstract-expressionistisch. Met grove kwaststreken, felle kleuren en een explosieve manier van werken neemt ze je weg van vaststaande kaders. Haar fascinatie voor de onuitgesproken interactie tussen mensen en de subjectieve waarneming van de realiteit legt ze vast met pastelkleuren en scherpe lijnen.

  Roskam draait inmiddels al wat jaren mee als kunstenaar. Ze begon haar carrière vanuit het ambacht van glas in lood en gesmolten glas. In 2011 exposeerde ze al een collectie schilderijen en glazen objecten onder de titel ‘Flying Solo’. Ook zijn er in Nederland diverse door haar ontworpen monumentale werken te zien, waaronder een stalen constructie met gesmolten glas op de rotonde in Oisterwijk. Sinds twee jaar woont Isabelle Roskam in Amsterdam en besteed ze al haar tijd en energie in het maken van nieuwe werken. Dit werpt z’n vruchten af. In korte tijd heeft ze al heel wat hoogtepunten beleefd met diversie exposities en samenwerkingen. 

  Torenkamerplan
  Een week in de torenkamer: 5 dagen, 24 uur per dag en in totaal meer dan 6500 minuten. Wat doet deze bewuste tijdsbeleving met mijn creatieve geest? Ik ben gefascineerd door tijd. In gesprekken die we voeren en momenten die we dagelijks beleven schakelen we continue tussen het heden, het verleden en de toekomst. Deze manier van tijdreizen boeit mij. Maar in dat geval gaat het om de interactie tussen personen. Graag zou ik de uitdaging aangaan om een week lang deze interactie met anderen los te laten en de impact van het ontbreken van tijdswaarde alleen te ervaren. Persoonlijk heb ik niet een sterk natuurlijk bioritme en slaap ik van jongs af aan heel weinig. Ik heb hierdoor tijd altijd al op een andere manier ervaren en heb ik van nature niet het ritme van mijn omgeving. Om me een week lang op te sluiten in de Torenkamer kan ik mijn geest de ultieme vrijheid geven om nieuwe creatieve zones te ontdekken. Geen vaste momenten die mijn ritme bepalen, geen interactie die tijd een waarde geven. Eindeloosheid gekaderd in een week, ik ben nieuwsgierig!

  Bekijk ook dit korte artikel van ELLE over Isabelle in de Torenkamer!

  • Isabelle Roskam - Dag 5

   Na het schrijven van mijn helemaal-zen-en-gefocused-blog van gisteren, merkte ik dat ik zin kreeg om weer op doek te schilderen, groot werk te maken, naar buiten te gaan en actie te ondernemen! Mijn concentratieboog had zijn limiet bereikt. Drie-en-een-halve dag dus. Oke, dit was dus het moment, het moment om daar in de Torenkamer het gevecht met mezelf aan te gaan en met de pen heel fijn op papier door te tekenen. Ik “moest” namelijk nog anderhalve dag. Plichtsgetrouw ben ik, na een rondje park, weer de Torenkamer in gegaan om verder te werken. Totale chaos als gevolg! Terug bij af. Het werk was wild en precies het tegenovergestelde van het werk waarmee ik de donderdagmiddag zo relaxed was geëindigd. Interessant. Irritant. Nee, vooral interessant. Nu doorzetten en kijken wat dit gaat brengen. Ik heb tot heel laat gewerkt en mijn laatste nacht in de Torenkamer heb ik zo’n 2 uur geslapen. Ik ben de vrijdagochtend met veel energie opgestaan om de laatste werken af te maken en te vernissen voor de eindpresentatie ’s avonds. Tijdens de live uitzending zullen al mijn werken naast elkaar gepresenteerd worden en zal het proces zichtbaar zijn. Afgelopen dagen heb ik als ontzettend bijzonder ervaren. Ik ben heel blij dat ik de Torenkamer ben ingegaan om mijn persoonlijke creatieve proces door tijd uit te dagen. Vijf dagen in een vacuüm in het Vondelpark hebben mij veel geleerd, heel tof om dit straks in een visueel dagboek terug te zien.


   De Torenkamer - Isabelle Roskam dag 5 (1).JPG


   De Torenkamer - Isabelle Roskam dag 5 (2).JPG

  • Isabelle Roskam - Dag 4

   Het gaat super goed! Gisterenavond laat nog even bij de live uitzending aangesloten waar prachtige muziek live gespeeld werd. Toen de laatste hand aan een serie tekeningen gelegd en deze vanochtend in alle rust vernist. De rust en focus die ik nu bereikt heb is totaal anders dan de energie waarmee ik de Torenkamer binnenkwam. Heel tof om te zien dat het tijdsverloop van mijn verblijf zo duidelijk in het werk te zien is. Ik ga nu beginnen aan de laatste serie en dan zit het er al bijna weer op. Morgen mijn laatste dag alweer. Maar eerst nog heel wat uren tekenen. “Opgesloten” zitten in de Torenkamer, mijn atelier, met uitzicht op het Vondelpark is nu al een te gekke ervaring!


   De Torenkamer - Isabelle Roskam dag 4 (4).jpg


   De Torenkamer - Isabelle Roskam dag 4 (1).JPG


   De Torenkamer - Isabelle Roskam dag 4 (2).jpg


   De Torenkamer - Isabelle Roskam dag 4 (3).jpg

  • De Torenkamer: Isabelle Roskam - Dag 3

   woensdag 4 oktober 2017

   Dag 3 van mijn verblijf in het Vondelpark. Van binnen ziet de Torenkamer er intens uit, het TL-licht brandt fel en de neon kleuren en explosieve vormen komen op me af. Ik merk dat ik echt af en toe naar buiten moet gaan om mijn ogen rust te geven. Het is een fijne plek om te werken en ondanks de drukke omgeving van VondelCS en het park kan ik me goed concentreren. Er hangen inmiddels behoorlijk wat schetsen aan de muur waarvan er een aantal al zo goed als klaar zijn! De volgende stap in het creatie proces is namelijk al aan een aantal tekeningen toegevoegd in de vorm van zware lijnen en penstreken. Ik merk dat ik nog onwijs veel ideeën heb en ben dus nog een aantal nieuwe werken aan het maken om aan de serie toe te voegen. Daar komen morgen de lijnen op en dan begint deze Torenkamer collectie echt vorm te krijgen.


   De Torenkamer - Isabelle Roskam dag 3.JPG

   Beluisteren
  • Isabelle Roskam - Dag 2

   Vandaag de tweede dag in mijn Torenkamer atelier. Na de radio uitzending van gisteren nog een aantal uur gewerkt en vanochtend vroeg als eerste lekker het park ingegaan! Super goed begin van deze dag. Inmiddels druk met de aquarellen die ik aan het maken ben. Het werk dat ik wil gaan maken begint in een ver stadium al iets concreter te worden. Zoals ik in mijn plan aangaf ben ik geboeid door tijd en wil ik het “creatief tijdreizen” gaan visualiseren. Graag leg ik in tekst alvast uit wat ik nu aan het schilderen ben, wat ik uit wil drukken is mijn persoonlijke proces van creëren. Deze keer ga ik dus niet mijn creativiteit uiten, het gaat nu om de visualisatie van het proces.


   Wanneer ik een nieuw beeld creëer, een idee probeer te grijpen, ben ik aan het zoeken in de toekomst, in een parallel universum van kleuren en vormen. In gedachten ben ik een nieuw beeld aan het samenstellen. Deze zoektocht gaat snel en met flitsen komen nieuwe en bestaande beelden op mij af. In deze beeldenstroom zoek ik naar dat ene beeld, naar die ene kleur die past bij dat moment of die opdracht. Vervolgens pak ik dat beeld en zet het op het doek. Dat moment is magisch. Hier gaat het wat mij betreft om. In dit ene moment ga je van de toekomst in een split second naar het heden. Zodra ik het echter op papier zet, behoort het alweer tot het verleden. Het bestaat. Het heden is dus een fractie tussen dat wat nog gecreëerd moet worden en dat wat al bestaat. Momenteel werk ik in “de toekomst” en ben ik die beeldenstroom aan het visualiseren. Heel bijzonder om op papier te zetten en nieuwsgierig naar het verdere verloop van dit proces!


   De Torenkamer - Isabelle Roskam dag 2.JPG

  • De Torenkamer: Isabelle Roskam - Dag 1

   maandag 2 oktober 2017

   Ik ken De Torenkamer vanaf buiten, vanaf het terras en het park. Nu sta ik voor de deur met mijn tekenmap om de trappen op te gaan om De Torenkamer te betreden. De hele week zal dit mijn atelier zijn, ontzettend veel zin in!! Zodra de deur van De Torenkamer open gaat, zie ik hoe de zon fel binnen schijnt en het park er vanaf deze plek magisch uitziet. Ik kan niet wachten om te beginnen. Mijn verf zet ik neer en ik begin de schetsen, die ik ter voorbereiding maakte, op te hangen. Het concept is bekend, de kleuren zijn gekozen en ik begin aan mijn eerste tekening. De Torenkamer als atelier voelt goed en ik zie hoe ik nu al beïnvloed wordt door de kleuren uit het park. De Torenkamer bevat veel ramen en is ontzettend licht en open. Doordat er geen geluid van buiten te horen is, voelt het als een capsule waarin ik zit. Precies waar ik naar op zoek was voor deze opdracht. Ik ben heel benieuwd naar wat er deze week op papier gaat komen.. 


   De Torenkamer - Isabelle Roskam dag 1 (1).JPG


   De Torenkamer - Isabelle Roskam dag 1 (3).JPG


   De Torenkamer - Isabelle Roskam dag 1 (2).JPG

   Beluisteren