Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Marthe van de Grift

  Kunstenares en fotografe Marthe van de Grift gaat in De Torenkamer aan de slag met haar camera, lichaam en eten. Hoe verhouden we ons tot het eten dat we eten?

  Beluisteren

  Even voorstellen
  Marthe van de Grift (27) is kunstenaar en fotograaf. Nadat ze in 2014 afstudeerde aan Academie Minerva Groningen met een ruimtelijke installatie heeft ze haar interesse voor de fotografie ontdekt en is ze verzot op haar camera.

  Haar foto’s komen voort uit een interesse voor de vanzelfsprekendheden van het dagelijkse leven. Voorwerpen als bureau-artikelen, kleren en huisplanten zijn het onderwerp. Door middel van haar beeldende werk zoekt ze naar andere manieren, andere invalshoeken en dubbelzinnigheden en geeft ze toe aan haar drang om deze vele vanzelfsprekendheden te bevragen.

  Naast haar eigen werk geeft ze ook workshops bij Buitenkunst. Haar werk is onder andere gepubliceerd in Volkskrant Magazine, Linda en New Dutch Photography Talent 2016.

  Torenkamerplan
  Deze week ga ik in de Torenkamer alleen werken met mijn camera, mijn lichaam en eten. Ik wil ontdekken hoe we ons verhouden tot het eten dat we eten. Normaal gesproken stop je het in je mond omdat je trek hebt of gewoon voor de lekker: ik wil kijken wat je er nog meer mee kan. Waarom hebben wij bijvoorbeeld geen accessoires van eten? Dat klinkt raar, maar voor hetzelfde geld was het heel hip. Ook vergeten we compleet dat het plakje ham op je boterham net zo goed vlees is als het vlees op je been.

  Eten is vaak sculpturaal en het lichaam ook. Ik verwacht absurdistische foto’s en hoewel ik nooit film gebruik, zou dit zich daar wel eens goed voor kunnen lenen. Het wordt een week vol experiment!

  • Torenkamer: Marthe van de Grift - Dag 5

   vrijdag 27 oktober 2017

   De laatste avond in de Torenkamer! Vandaag ging niet zo soepel als de andere dagen. Alle foto’s die ik maakten waren het gewoon nét niet. Geen ‘yes’ dus. Misschien kwam dat ook wel omdat ik het einde van mijn tijd in de Torenkamer voelde naderen. Dan begin ik alweer aan andere dingen te denken, dingen die ‘moeten’. Het was ook juist daarom dat ik vanmiddag besefte hoe waardevol de dagen hier waren. Soms was het ook even niet zo leuk, maar wat een fijne workflow had ik! Voor iemand zoals ik, die snel afgeleid raakt, was het heel fijn om zo in mijn werk te kunnen duiken.


   Hoe dan ook, vandaag ging het werken dus niet zo lekker. Ik wist dat ik eigenlijk gewoon even de deur uit moest. Had ik geen zin in, ik wilde gewoon een yes-foto hebben. Maar toen herinnerde ik me dat ik gister iets vergelijkbaars had en dat ik even een pauze moest inlassen om weer met nieuwe energie verder te kunnen. Ik ben even gaan wandelen en toen ik terug kwam heb ik toch nog even doorgezet met waarmee ik de dag begon: de blauwe muisjes. Gelukkig maar, want volgens mij is hij toch nog geslaagd! (Zie foto).


   Zometeen, om iets over 11, ben ik weer op Radio 4. Ditmaal voor een terugblik op de afgelopen dagen: wat een knalweek!


   Voor de laatste keer, 

   Liefs van Marthe


   Muisjes2_1.jpg

   Beluisteren
  • Marthe van de Grift - Dag 4

   Ennnn het is donderdag. Morgen alweer de laatste dag. Gaat toch wel snel zo’n weekje. Vandaag ging ik met eieren aan de gang. Vanochtend een aantal foto’s gemaakt, maar ik was niet helemaal overtuigd. Als een foto goed is dan voel je dat gewoon. Dat is zo’n ‘YES’ gevoel. Het kwam dus goed uit dat ik afgesproken had om te gaan lunchen met vrienden. Eventjes niet eraan denken.


   Eind van de middag kwam ik terug en ging ik weer met frisse moed verder! Ik heb de foto’s van vanochtend laten zitten en ben opnieuw begonnen, maar nu heb ik teveel goede foto’s! En eigenlijk zijn ze ook heel leuk als serie, maar als ik door wil met de serie van deze week moet het eigenlijk ook een enkele foto zijn… Ze zijn allemaal net even anders en ik kan gewoon niet besluiten. Voor nu heb ik er maar even eentje uitgekozen (tijdelijk, daar kan ik wel mee leven). Wat vinden jullie ervan? Het wordt zo ondertussen wel een leuke serie toch?


   Ik heb net de aardbeien weggegooid want die waren allemaal al aan het schimmelen! Helaas: geen foto mee gemaakt en zelfs niet opgegeten. Morgen staat nog behoorlijk open. Ik heb maandag een foto gemaakt met blauwe muisjes, maar die is toch niet zo sterk als de anderen en eigenlijk heb ik er al een ander idee voor. Eens zien of dat gaat werken. 


   Liefs Marthe


   P.S. morgenavond voor de laatste keer op de radio en dan laat ik zien/horen wat ik heb gedaan deze week.


   Ei2_1.jpg

  • Torenkamer: Marthe van de Grift - Dag 3

   woensdag 25 oktober 2017

   En het is alweer woensdag. Ik hoorde van de redactie dat woensdag voor veel Torenkamer bewoners een crisisdag is. Voor mij totaal niet gelukkig! Er zit een stijgende lijn in mijn werkweek. Ik heb vandaag wel maar één foto af gekregen, maar dat kwam omdat deze wat ingewikkelder was in uitwerking en nabewerking. Het is de slagroomfoto! Ik vind ‘m echt heel leuk geworden.

   Goede trui voor de herfst dacht ik zo.


   Om elf uur vanavond klopt de radiopresentator weer even aan voor een update. Wel jammer dat ik dan tot elf uur niet helemaal kan ontspannen vanwege de zenuwen…

   Deze ruimte dwingt me trouwens wel echt om te werken: ik heb een bed en een bureau, en meer niet. Geen afleiding, hoe hard ik ook zoek!

   De tafel naast mij wordt steeds voller met etenswaren en het ruikt hier naar ei en kauwgom. Ja, en dan heb je wel bijvoorbeeld zo’n mooie slagroomtruifoto, maar alles zat wel onder de slagroom!


   Morgen weer verder :)


   Liefs Marthe


   Slagroom_7.jpg

   Beluisteren
  • Marthe van de Grift - Dag 2

   Dag twee in de Torenkamer! In tegenstelling tot gisteren voel ik me al redelijk op mijn plek hier. Het was een goede dag: twee foto’s gemaakt en nog een aantal ideeën voor andere foto’s uitgedacht. Ik heb vandaag ook een wandelingetje door het Vondelpark gemaakt en de papegaaien hier bewonderd. Echt wel bijzonder om één stap te zetten en je staat in het Vondelpark. Ik zou hier altijd wel willen werken, maar dan wel in een iets grotere en rustigere ruimte. Ik zit net naast de redactie, hoewel dat ook wel zijn charme heeft.


   Ik ben dus de hele dag met eten voor mijn foto’s bezig. Mijn eigen eten en mijn ‘werketen’ zitten zo onder tussen helemaal door elkaar wat resulteert in een vreemd ontbijt en lunch. Ik koop ook geen extra eten meer voor mezelf, ik leef namelijk op mijn foto-eten, haha. Ik heb bijvoorbeeld vanmiddag een broodje met blauwe muisjes gehad, omdat ik niet weer ham of kaasblokjes wilde eten. Tijdens mijn ontbijt en lunch was ik me opeens heel bewust van hoe ik het eten opeet. Ik heb vandaag gemerkt dat ik mijn ideeën vooral haal uit de eigenschappen van het eten: bijvoorbeeld de chocolade die smelt door de warmte van het lichaam (zie foto).


   Voor morgen heb ik eieren, aardbeien en slagroom gekocht. (Ojee, aardbeien én slagroom? Het is voor twee verschillende foto’s, maar ik weet niet of dat goed komt).


   Liefs en fijne avond!


   Chocola.jpg

  • Marthe van de Grift - Dag 1

   maandag 23 oktober 2017

   Mijn eerste dag in de Torenkamer zit er al bijna op! Zometeen nog eventjes voorbereiden voor de kennismaking op de radio later.

   Vanochtend kwam ik hier bepakt en bezakt aan en kon na een korte kennismaking gelijk het Torenkamertje intrekken. Vandaag was echt een dag om te wennen aan mijn tijdelijke nieuwe werkomgeving. Het is nu ’s avonds en ik voel me iets minder een vreemdeling in de ruimte.

   Ik wist vanmiddag ook even niet goed waar ik moest beginnen. Eigenlijk wilde ik eerst mijn plannen voor de week wat concreter maken, maar ik had het gevoel dat ik beter maar eerst gewoon kon beginnen en niet teveel in mijn hoofd moest gaan zitten. Dus ben ik naar de winkel gegaan en heb al wat verschillende etenssoorten gekocht (kauwgompjes, ham, boter, brood, blauwe muisjes en chocolade) en nadien direct begonnen met experimenteren voor de camera (zie foto). Lijkt me een goed begin!


   Morgenochtend ga ik de mogelijkheden voor volgende foto’s even wat concreter opschrijven zodat ik ook gericht boodschappen kan doen. Wie weet ga ik wel filmen trouwens, ik doe dat nooit en het lijkt me juist wel leuk en passend voor dit project. Maar even zien waar de week heen gaat…


   Liefs!


   (Het is trouwens wel bijzonder om overdag in een soort uitkijktoren te zitten en ’s nachts in een aquarium, nu zit ik opeens in de spotlight.)


   Ham.jpg

   Beluisteren