Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Wouter Venema

  Kunstenaar Wouter Venema werkt deze week aan zijn solotentoonstelling bij P/////AKT in Amsterdam.

  Beluisteren

  Even voorstellen
  Het werk van Wouter Venema (Groningen 1985) is als een weefsel dat zich steeds verder uitbreidt. In dit netwerk zijn allerlei onderlinge verbanden aan te wijzen maar valt geen centraal punt te ontdekken. Terugkerende onderwerpen zijn het tekenen, de landkaart, de huid en de verandering van identiteit. Uit zijn werk spreekt een fascinatie voor de manier waarop tijd en ruimte overbrugd kunnen worden. Door landkaarten op te vouwen en te doorboren, een boek te verpulveren en tot één pagina te persen of meerdere perspectieven op één vel fotopapier af te drukken worden verschillende momenten en plaatsen bijeengebracht. Venema studeerde aan het Sandberg Instituut en was resident aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten.

  Torenkamerplan
  Tijdens mijn week in de Torenkamer zal ik werken aan mijn solotentoonstelling 'Façade' die zal plaatsvinden op 13 januari 2018 bij P/////AKT in Amsterdam. Ik zal daar twee nieuwe series tonen die beide een andere kant belichten van het thema "huid". De series zijn gebaseerd op twee korte verhalen 'Double Landscape' en 'Façade'. 'Double Landscape' gaat over de papieren huid, de atlas en de kaart. Dit wordt in relatie gebracht met een iguana die zijn huid op meerdere momenten in zijn leven verliest en zo verschillende versies van zichzelf kan laten zien. Ik relateer de huid in 'Façade' aan architectonische elementen, met name het glas, in combinatie met het laken van een geest. Onzichtbaar en verborgen. 

  • De Torenkamer: Wouter Venema - Dag 3

   woensdag 22 november 2017

   Woensdag(nacht)
   Woensdag was een productieve dag! Overdag heb ik het paneel gegrondeerd en voorzien van een eerste laag blauw-roze en licht-beige gouache. De glasplaat ligt op zijn plek en is voor een kwart betekent. 's Avonds werk ik met Anne Dessing aan ons plan voor de tentoonstelling en denken we aan zwevende huiden en wanden waar je doorheen kan lopen. Geesten in de torenkamer.

   test-glasopgouache3.jpg

   detail-gouache43.jpg

   detail-gouache23.jpg

   detail-gouache13.jpg

   Beluisteren
  • De Torenkamer: Wouter Venema - Dag 2

   Dinsdag(nacht):

   Overdag ​heb ik voorberei​dingen getroffen om woensdag aan het werk te kunnen. 's Nachts een schets gemaakt. Glas buigt​!​

   IMG_9108.JPG

  • De Torenkamer: Wouter Venema - Dag 1

   maandag 20 november 2017

   Maandagnacht:

   Maandag kom ik laat aan in het Vondelpark. Schaduwen van mensen op het spoor tussen Rotterdam en Amsterdam vertraagden de trein. De torenkamer bestaat op dit moment voor een groot deel uit zwart glas met zilverachtige reflecties. Ik bedenk me dat ik de kamer nooit in het daglicht zal zien, omdat ik er alleen 's avonds en 's nachts ​zal zijn. Ik lees ​en schrijf ​een paar dingen op en besluit wat ik de komende week wil doen: een werk maken over de koekoek en façades. Ik ga een patroon van vogels maken die doen denken aan de stickers op ramen zodat vogels niet tegen het glas aan vliegen. Dit patroon teken ik op glas en plaats dit voor een kleurige tekening. De vormen zijn gebaseerd op de silhouette van de koekoek. De koekoek is een broedparasiet en laat de eieren uitbroeden door een andere vogel. De eieren van de koekoek zijn vrijwel identiek aan de eieren van de vogel die ze uitbroedt. Dit zou je ook kunnen zien als een masker of een façade.
   Terug in de nachttrein naar Rotterdam lees ik een super mooi gedicht van Vicky Francken.

   ​Onderschrift gedicht:​Francken, Vicky. (2017). Röntgenfotomodel. Amsterdam, Nederland: De Bezige Bij.

   IMG_9108.JPG

   IMG_9108.JPG

   Beluisteren