Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Renée van den Kerkhof

  Renée van den Kerkhof (1991) is illustrator en werkt aan een verzameling cartoons.

  Beluisteren

  Even voorstellen
  Renée van den Kerkhof (1991) is illustrator. Het meeste van haar werk is toegepast en staat in dienst van beeldvorming. Niet alleen als letterlijk visualiseren, maar ook op een meer figuurlijke manier: het mentale proces waarbij de kijker/lezer nadenkt en een eigen mening over iets formuleert. Beeldmakers kunnen naar haar mening een grote rol spelen bij maatschappelijke debatten, omdat zij bepalen hoe mensen iets zien en ervaren. Door bijvoorbeeld relevante maar complexe informatie te verbeelden of op een grappige manier kwesties aan de kaak te stellen draagt ze graag haar steentje bij. Het liefst tekent ze dan ook voor organisaties die middenin de samenleving staan en daaraan willen bijdragen. Thema's als exclusiviteit en duurzaamheid liggen haar nauw aan het hart. Renée tekent o.a. voor een aantal vakbonden, de PvdA, diverse gemeentes en het AD. Renée studeerde aan het Sint Joost, de kunstacademie in Breda (afgestudeerd in 2015), en behaalde daarvoor haar bachelor Literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden.

   
  Torenkamerplan

  Tijdens mijn week in de Torenkamer zal ik werken aan een verzameling cartoons. Iets wat ik ontzettend graag doe, maar waar ik vanwege allerlei projecten vaak niet aan toe kom. Ik trek me fysiek terug op een rustige werkplek, om me te kunnen bemoeien met de samenleving. 
Voor deze cartoons neem ik actuele onderwerpen als uitgangspunt. Mocht je deze week nou opmerkelijke nieuwsberichten tegenkomen dan kan je deze mailen naar torenkamer@avrotros.nl en wie weet werk ik dit onderwerp uit tot een cartoon.
Daarbij neem ik de experimentele ruimte die dagen in de Torenkamer bieden, om diverse materialen uit te kunnen proberen en een eigen cartoon-stijl te verkennen.


  www.neetje.nl

  • De Torenkamer: Renée van den Kerkhof - Dag 5

   Bekijk hier een samenvatting van de week:

  • De Torenkamer: Renée van den Kerkhof - Dag 4

   Vandaag staat in het teken van een iets andere benadering van "bij de actualiteiten" tekenen. Vanochtend reis ik naar de rechtbank van Amsterdam, een klein stukje met de tram hier vandaan. Ik meld me en mag bij een paar zittingen oefenen met tekenen. Bij een zitting vertelt de rechter aan de verdediging dat ik die niet zal publiceren, al was ik dat wel van plan. Dan loopt het zo dat precies die tekening mislukt. Veel te klein getekend, een advocate die niet lijkt. De andere zittingen werk ik meer op mijn gemak en er was ook eentje waar alles heel positief was (de gedaagde ging er duidelijk op vooruit, deed zijn best); dan werk ik ook veel rustiger dan wanneer een slachtoffer emotioneel vertelt wat een delict voor diegene betekent heeft.

   Er valt me iets grappigs op over de wifi van de rechtbank. Mijn tweetje daarover ontploft vandaag en wordt uiteindelijk mijn meest gelikede tweet ooit.

   Terug op de Torenkamer probeer ik mijn rechtbanktekeningen met een andere techniek (inkt) opnieuw uit te werken. Dat gaat best fijn! Ik ben nog redelijk nieuw in deze niche dus ben nog zoekende naar een eigen stem.

   's Middags maak ik diverse schetsjes bij allerlei ingezonden suggesties voor cartoons (dank daarvoor!), maar het worden allemaal vrij zware onderwerpen. Ik besluit er eentje, over een nieuwsbericht van eerder deze week, uit te werken. Vanwege het karakter (kind dat de prostitutie in gedwongen werd) wordt dat meer een metaforische illustratie dan een cartoon. Je moet niet ten koste van álles grappig willen zijn.

   's Avonds woon ik weer de uitzending bij, en teken de setting op. Ik gebruik een nieuw type stift waarvan ik dacht dat het lichtgeel zou zijn, maar die in combinatie met mijn zwarte balpen wat goudkleurig uitvalt. Past er goed bij.Morgenvroeg bel ik de rechtbank weer, besluit ik. Vandaag bleek dat morgenvroeg een spraakmakende zitting zou zijn, met Holleeder. Een buitenkans natuurlijk, om daarbij te mogen tekenen. Hopelijk komt hij opdagen; een lege stoel tekenen is niet zo interessant.

   _20171215_134122.JPG

   _20171215_134151.JPG

   _20171215_134222.JPG

   _20171215_134247.JPG

   _20171215_134315.JPG

  • De Torenkamer: Renée van den Kerkhof - Dag 3

   Rustig sta ik op. Die hoofdpijn is gelukkig voorbij.Op social media komt een vreemd artikel van De Stentor voorbij; een ram bevruchtte tientallen schapen, terwijl men dacht dat de castratie gelukt was. Ik snap die ram wel. Ik probeer hem op een cartoony wijze te tekenen, samen met een "bewijs van castratie". Het experiment hier is met beperkte middelen een gifje te maken; animatie doet het ook altijd goed in de media. Ik teken verschillende frames, alsof de ram probeert te flirten met de kijker. Alleen, het omzetten naar een vloeiend gifje lukt met de beperkte hoeveelheid apps hier niet. Ik ben me wederom bewust van hoeveel ik normaliter mijn werk-pc gebruik.

   Begin van de middag is er groot politiek nieuws: Roemer stapt op. Ik probeer mijn rode inkt uit (valt wat roze uit) om hem te tekenen terwijl hij kratten tomaten overhandigt aan Lilian Marijnissen en "houdoe" zegt. Dat werken op basis van actualiteiten zorgt ervoor dat ik snel wil leveren, snel inhaken terwijl het nieuws nog vers is, terwijl ik wellicht de compositie had kunnen verbeteren. Na elke tekening bekijk ik wat een volgende keer conceptueel er beter bij zou passen. Reflecteren en dat meenemen.

   Een cartoon van gisteren mocht gepubliceerd worden op Joop (BNN/VARA). Of ik nog een foto van mijzelf heb voor erbij? Tijd voor een nieuw zelfportret dus. Vanwege de "roast of Giel Beelen" die eraan zit te komen, schets ik 's middags nog een idee uit, maar dat krijgt een hoog "Kuifje in Afrika"-gehalte en dat is zeker niet de kant waar ik op wil.

   's Avonds bedenk ik me dat die waan van de dag wat stresserig werkt. Ik zoek op wat voor 'dag van de... ' het morgen is, en combineer dat met iets actueels. Op twee manieren werk ik dat uit. Maakt toch steeds veel verschil! 

   Wederom veel mailen en bellen vandaag, maar toch aardig wat kunnen tekenen. In de uitzending geniet ik mee met de live muziek en mag ik vertellen hoe het ervoor staat. Morgen naar de rechtbank!

   2.jpg

   2.2.jpg

   2.1.jpg

   2.3.jpg

  • De Torenkamer: Renée van den Kerkhof - Dag 2

   Vandaag was een dag in grijstinten. Geen vijftig hoor, gelukkig. Aan de ene kant lukten de tekeningen die ik maakte aardig, heb ik in een fijne techniek kunnen werken, aan de andere kant was ik heel druk in mijn hoofd.

   Begin van de middag maak ik een rondje door het park, waarin hier en daar nog (delen van) sneeuwpoppen staan. Even wat lopen, zeker in zo'n mooie omgeving, maakt mijn hoofd even leeg. Deze week is bedoeld om rustig aan een eigen project te kunnen werken, maar de praktijk suddert door. Vandaag heb ik meer gemaild en gebeld dan getekend. Niet helemaal de bedoeling. Een vervelend nog te maken telefoontje blijft in mijn achterhoofd hangen de rest van de dag. Ik neem me voor elke dag even een wandelingetje te maken.

   Met stift maakte ik vanochtend mijn eerste cartoon van de dag, maar het ontbrak aan wat volume. Toen ik dezelfde compositie opnieuw deed maar dan met (met water aangelengde) inkt, lukt de plaat al beter. Ik krijg inspiratie om het rechtbanktekenen weer te willen oefenen. Misschien later deze week even op en neer naar de rechtbank?'s Middags zie ik een artikel van de Volkskrant langskomen. Weliswaar over sport, iets wat echt buiten mijn comfortzone ligt, maar ik kan me er iets visueels bij voorstellen. Die schaatser lukt ook aardig.  Tijdens de uitzending neem ik plaats op de achtergrond en teken ik een impressie op van de zaal en gasten. 

   Met een beetje hoofdpijn, die zich tijdens de dag opbouwde, ga ik naar bed. Hopelijk is die morgen weg. Aan de muziek lag het vast niet; die was weer prachtig.

   Opium Neetje500.jpg

   neetje 2.jpg

   neetje 2.1.jpg

  • De Torenkamer: Renée van den Kerkhof - Dag 1

   Een overvolle Intercity Direct, kramp in mijn schouders van het dragen van alle spullen, twee keer uitgegleden in Amsterdam, maar ik ben er. Ik word aan iedereen voorgesteld, krijg een rondje door het gebouw. Veel indrukken gelijk en wanneer ik later op de dag op eigen initiatief naar een bepaalde ruimte ga, verdwaal ik. Ach, het hoort erbij. Ik kan er wel om lachen.

   Na het uitpakken schets ik gelijk een poppetje met mijn jas en tassen dat uitglijdt. Zo, nu hangt er tenminste iets aan de muur. De hele dag ben ik nog zoekende. Veel interessant nieuws buiten de sneeuwval is er niet. Misschien kan ik beter vijf verschillende uitwerkingen van één cartoonidee uitwerken in plaats van vijf verschillende cartoons per dag? Even eten. Lekkere curry van een zaakje om de hoek. Hondjes aaien in het park. De uitzending begint zo alweer. Fijne live pianomuziek. Ik mag wat vertellen en grapjes maken. Misschien toch wat meer de politieke kant op met mijn cartoons.

   En de dag is alweer voorbij. Mochten jullie na dit niks meer van mij vernemen dan is het laddertje des doems naar de hoogslaper mij fataal geworden. Op hoop van zege!

   dag 1.2.jpg

   dag 1.jpg