Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Vivian Ammerlaan

  Vivian Ammerlaan (1994) is beeldmaker en gaat deze week aan de slag in de Torenkamer met haar foto- en videocamera

  Beluisteren

  BIO

  Vivian Ammerlaan (1994) is beeldmaker en werkt in regio Rotterdam. In 2016 studeerde zij af aan de opleiding Fotografie aan AKV St. Joost in Breda met haar doorlopende project Waanplekken. Onder die titel werkt ze nog steeds.

   

  Ze wordt hiervoor geïnspireerd door sublieme landschappen: daar waar je wordt overweldigd door enorme schoonheid. Ze poogt de gevoelens die deze plekken bij haar opwekken te verbeelden met fotografie, video’s en installaties. Hiermee beloopt zij een hedendaags pad in een eeuwenoude traditie. Een traditie die ze bewondert en tegelijkertijd bekritiseert, zowel in beeld als in vorm. “Omdat de transcendente natuur naar mijn mening niet met documentatie te vatten is, maak ik gebruik van enscenering om beeld te geven aan mijn gevoelens. Omdat het documenteren van natuur wel een verlangen blijft, bevind ik me in een positie waarin ik vereniging zoek tussen dit verlangen en de kritiek die ik erop heb.”

   

  Met haar Waanplekken werd Ammerlaan genomineerd voor de St. Joostpenning in 2016 en in oktober dat jaar won ze de Young Talent Award op de Affordable Art Fair in Amsterdam. Afgelopen oktober won ze de Rabo Ontdekt Talent-prijs op de Kunst10daagse van Bergen. Sinds maart 2017 wordt ze vertegenwoordigd door Galerie Deelen Art in Rotterdam.

   

  TORENKAMERPLAN

  In de Torenkamer ga ik aan de slag met nieuw werk binnen mijn doorlopende project Waanplekken. Of dat resulteert in een foto, een serie of een video, zal het proces bepalen. De vertrekpunten zijn een aantal materialen en herinneringen van plekken waar ik ben geweest. Ik zal een kleine studio bouwen en hier landschappen creëren, dit fotograferen en filmen en na-bewerken.

  Daarnaast ga ik de werken die ik maak zo beeldend mogelijk beschrijven. Ik blijf bij mijn standpunt dat de overweldigende natuur niet in beeld te vangen is. Daarom wil ik experimenteren met tekst en de radio biedt mij hiervoor een mooie kans. Ik neem je als luisteraar/bloglezer mee in geschreven kaders en laat je je verbeeldingskracht gebruiken.

  • De Torenkamer: Vivian Ammerlaan - Dag 5

   vrijdag 4 mei 2018

   Ik word wakker met het zware besef dat dit alweer mijn laatste dag in de torenkamer is. Nog één dag kan ik genieten van mijn hok, het gebouw, het park, de stad en het zonovergoten terras van VondelCS. En ik begin met dat laatste, onder het genot van een rijk ontbijt en verse jus d’orange.


   Meegenomen heb ik zo’n twintig beelden, de laatst overgebleven werken in de afvalrace voor de eindselectie. Blijkbaar geeft een croissant met marmelade me een zeker gevoel, want binnen no-time is de selectie geslonken tot acht foto’s. Ik maak de keuze om drie verschillende nabewerkingen van een foto te combineren. Ook vouw ik een ander van een liggend naar een staand beeld. Einduitslag: een samenhangende serie van vijf beelden.


   Terug in de toren ga ik aan de slag met de definitieve bewerking. Ik bereid de foto’s voor op het printen en stuur ze naar het lab. Aan het einde van de middag kan ik ze daar ophalen. Dat geeft me mooi wat tijd om te reflecteren, nog één keer te genieten van het zonnige Amsterdam en om deze laatste blog te schrijven. 


   Als ik terugkijk op mijn week in de torenkamer, ben ik tevreden. Ik heb meer aaneengesloten tijd dan ooit kunnen nemen om werk te produceren en erop te reflecteren. Met het eindresultaat ben ik ook blij, ik heb zin om het te exposeren. Daarnaast is de energie in het gebouw, op het kantoor en in de toren erg fijn geweest, heb ik heeeeeerlijk gegeten, heb ik veel geleerd van onder andere de tafelgasten tijdens de radio-uitzendingen, genoten van de indrukwekkende live-muziek die er was en toch ook wel gewoon van (het uitzicht op) het Vondelpark. En zon; jij maakte het af.


   VivianAmmerlaan_tk05.jpgVivianAmmerlaan_tk04.jpgVivianAmmerlaan_tk03.jpgVivianAmmerlaan_tk02.jpgVivianAmmerlaan_tk01.jpg


   Beluisteren
  • De Torenkamer:Vivian Ammerlaan - Dag 4

   Rond 9 uur word ik wakker met een vrolijke werkstemming. De zon schijnt en het korte interview in de uitzending van gisteren ging goed. Ik merk dat de dagen van ‘opsluiting’ in de torenkamer m’n focus steeds meer versterken en de locatie steeds natuurlijker voelt. Het is jammer dat mijn tijd hier al over de helft is. 


   Vandaag werk ik aan de edit. Ik heb in drie dagen 38 beelden gemaakt waar ik tevreden over ben. Ze liggen geprint op de tafel; het schuiven kan beginnen. Veel beelden lijken op elkaar. Welke kies ik dan? Diegene die het beste solo is? Of diegene die beter werkt in een serie of twee-/drieluik? Ik maak foto’s van alle sets die ik vorm, zodat ik die later weer kan vergelijken. Als er een beeld in het totaal mist, maak ik deze alsnog. 


   Vanmiddag verlaat ik het Vondelpark tijdelijk om Ferrotopia te bezoeken. De installatie van Joep van Lieshout op de NDSM werf werd met hem besproken in de Opium uitzending van maandag. Naast dat het leuk was om hem te ontmoeten en te spreken, is mijn nieuwsgierigheid gewekt!


   VivianAmmerlaan_torenkamer4.04.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer4.03.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer4.02.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer4.01.jpg

  • De Torenkamer: Vivian Ammerlaan - Dag 3

   woensdag 2 mei 2018

   Het is 8 uur ’s ochtends. Mijn wekker loeit door de torenkamer. Irritatie maakt snel plaats voor opluchting, want ik hoor vogels fluiten en zie zonnig licht door de ramen stralen. Vandaag ontbijt ik in het Vondelpark, tussen de vroege toeristen, die net als ik genieten van de ochtendzon. 


   Hierna volgt een fotosessie met mijn overgebleven, meegenomen materialen: een zwart IKEA gordijn, grijsblauw decoratiezand, witte plakkaatverf, een grijszwarte vuilniszak en glimmende organza in gebroken wit. De foto’s van het zand, de verf en de afvalzak geven in de nabewerking boeiende texturen, maar voor een landschap zijn ze (nog) niet geschikt. De stoffen doen het beter en ik besluit ze te combineren. 


   Dit gaat de goede kant op! Het combineren smaakt naar meer, net als de lunch. Als ik ben uitgegeten, voeg ik de folie van DAG 2 toe aan de setting. Dit blijkt een succes. Om de boel helemaal samen te laten komen, strooi ik het houtzaagsel van DAG 1 tussen de twee stoffen van DAG 3 en fotografeer ik het decor met de folie van DAG 2 voor mijn lens. Het is een proces om van te dromen! 


   In de nabewerking experimenteer ik met verschillende kleurtonen. De blauwe, grijze en zandkleurige tonen van de vorige dagen komen weer terug, maar vandaag laat ik ook groen toe. Mijn totale selectie bestaat nu uit zo’n dertig beelden. Of ik hier een samenhangende serie van weet te maken, geloof ik niet, maar proberen ga ik het wel. Dat doe ik vanavond met de geprinte versies, terwijl ik ook mijn ogen open houd voor twee- en drieluiken.

   VivianAmmerlaan_torenkamer3.22.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer3.21.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer3.20.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer3.19.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer3.17.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer3.15.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer3.14.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer3.12.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer3.10.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer3.08.jpg

   Beluisteren
  • De Torenkamer: Vivian Ammerlaan - Dag 2

   De dag begint met regen. Of nee; de regen van april is er nog steeds. In de loop van de ochtend beseft ze dat het mei is, en dat ze plaats moet maken voor de zon. Een uitgebreide wandeling door het Vondelpark weet me productief te maken. 


   Vandaag ga ik verder met het maken van beeldexperimenten. Twee nieuwe materialen - een glimmende, gouden stof en gekleurde, transparante folies - liggen klaar op de tafel. Los van elkaar fotografeer ik ze. Beiden reageren op het licht van buiten. Ik bewerk de beelden in Photoshop en de kleuren lijken op die van gisteren: blauw, grijs en zand. Ik zie de potentie van de materialen. De gouden stof geeft namelijk hele natuurlijke glooiingen met een vervreemdende structuur. De folies daarentegen geven qua kleur geen toevoeging, maar de weerspiegelingen op het gladde materiaal lijken wolken en mist te creëren. 


   Deze materialen moeten samen komen en dat doe ik dus ook. Ik fotografeer en bewerk ze gecombineerd. Hierdoor ontstaan beelden waarop ik op hoopte: gelaagde kleurenfoto’s die op niets lijken van wat ik eerder gemaakt heb, en klassiekere zwart-wit landschappen die ik herken. Van een van die laatste experimenten maak ik een geschreven versie:

   ————————————————————————

   Het liggende kader wordt vrijwel volledig gevuld door een landschap. In zwart-wit reiken heuvels naar de bovenzijde van het beeld. Zachte glooiingen en steile hellingen wisselen elkaar af. Het weer is grauw maar het lijkt droog. Linksonder komt een fonkelende, witte streep het beeld binnen. Of drijft het het beeld uit? 

   ————————————————————————VivianAmmerlaan_torenkamer2.08.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer2.07.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer2.06.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer2.05.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer2.04.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer2.03.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer2.02.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer2.01.jpg

  • De Torenkamer: Vivian Ammerlaan - Dag 1

   maandag 30 april 2018

   Tromgeroffel wordt er gemaakt door de redactie, op het moment dat ik de deur naar de torenkamer mag openen. Ik word verblijd met een lichte, aandoenlijke ruimte met een machtig uitzicht. Op zo’n tien vierkante meter staat een ruim bureau met een comfortabele stoel, en vind ik een ladder naar een extra verdieping, waar ik de komende vier nachten mag slapen. Door de vier karakteristieke ramen zie ik het groene Vondelpark, druilend en verlaten door de zware regen die er vandaag valt. Het terras van VondelCS is leeg en voorbij fietsen er zwermen felgele zakken, die groepen toeristen in poncho’s blijken te zijn.


   Ik ga aan de slag. Deze week zullen er nieuwe Waanplekken ontstaan. Vandaag begin ik met beeldexperimenten om materialen die ik heb meegenomen beter te leren kennen. Zaagsel van hout, een glanzende lap stof en een witte prullenbak-zak liggen model voor mijn camera. Ik ga al fotograferend op zoek naar texturen en effecten, de materialen solo en gecombineerd. Op mijn laptop zoek ik verder met behulp van Photoshop. En dit is wat ik heb gevonden:

   VivianAmmerlaan_torenkamer1.01.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer1.02.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer1.03.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer1.04.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer1.05.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer1.06.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer1.07.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer1.08.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer1.09.jpg

   Beluisteren